Autor: Sekretär.ee • 29. november 2019

Eesti ettevõtted on töötajate vaimse tervisega kimpus

Oktoobri lõpus korraldas CV-Online Estonia uuringu inimeste vaimse tervise kohta ettevõtetes, küsitluses osales ühtekokku pea 500 inimest.
Foto: Shutterstock

Uuringu tulemustest selgus, et positiivsemalt hinnatakse organisatsiooni üldist pilti (üldine kultuur, inimeste vaimne ja füüsiline tervis), kus keskmiselt pooled hindavad olukord heaks või väga heaks. Negatiivsemad ollakse aga oma enesetunde ja juhtimiskultuuri hindamisel. Näiteks kaks inimest kümnest pelgab, et tööandja võib temaga töösuhte lõpetada ootamatult, kasvõi samal päeval ning sama suur hulk inimesi tajub oma töökeskkonda ebasõbraliku ja vaenulikuna ning eelistab pigem töötada üksi.

Olgugi et 64% inimestest usuvad, et juht töötab sama kõvasti kui kogu ülejäänud meeskond ja 46% tajub tööandja tuge, on 1/4 vastanutest rahulolematu juhtimiskvaliteediga ja 1/3 usub, et juht ei tegele kohe ettevõtte töötajatega, kes ei tee oma tööd professionaalselt.

Vaimse tervise probleemidega on kimpus suur hulk inimesi. Uuringust selgus, vaimse tervise häire on diagnoositud 14% vastanutest ja neid inimesi, kes kannatavad diagnoosimata vaimse tervise häire all, on tõenäoliselt rohkem, sest kõikidest vastanutest 39% teatas, et on oma vaimse tervise probleemidest tööandjaga rääkinud. Stressist tingitud ebatervislike eluviiside all (joomine, nutmine, emotsionaalsed väljaelamised) all kannatab alati või tihti 18% vastanutest.

1. jaanuarist 2019 hakkas kehtima uus töötervishoiu- ja tööohutuse seadus, millega tööandja kohustub kaitsma oma töötajaid stressi ees

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700