Autor: Elis Vaiksaar • 4. mai 2021

Insero OÜ juhiabi Merje Viljapuu: suurimaks proovikiviks on olnud uute töötajate värbamine ja nende väljaõpe

Merje Viljapuul täitub juunis Insero OÜ-s töökohustuste täitmise alustamisest juba neli aastat. See on piisavalt pikk aeg, et osata märgata erinevaid organisatsioonisiseseid muutusi. Nii heidabki ta pilgu sellele, millised muutused on toimunud tema tööandja ettevõttes viimase aasta jooksul.
Insero OÜ juhiabi Merje Viljapuu
Foto: Elina Poll-Riives

Merje Viljapuu sõnul üldjoontes 2021. Aasta esimesel poolel tööelule suuri negatiivseid mõjusid olnud ei ole, kuid ettevõtte fookusest on osutunud keeruliseks edasiminek arendusprojektidega, mida oleks tunduvalt lihtsam olnud teostada kontoris kohapeal olles.

„Samuti on mõned projektid lükkunud tulevikku, mille teostamine on hetkel tulenevatest piirangutest keeruline. Personali toetajana on enam tulnud tähelepanu pöörata isolatsioonist ja töötamisest kodukontoris põhjustatud teemadele, kus töö ja isikliku elu piirid on sageli palju vähem paigas,” tõdeb ta.

Selle aasta suurimaks proovikiviks on osutunud uute inimeste värbamine ning nende väljaõppe korraldamine. Samuti meeskonnatunde hoidmine. Lisaks tõusid fookusesse nii töötajate toetamine kaugtöö tegemisel, suhete loomine ja hoidmine distantsilt kui ka kaugtöö tingimuste tagamine kodukeskkonnas. Viljapuu lisab, et tähtis on hoolitseda selle eest, et keegi ei jääks oma murega üksi ehk märksa enam tuli nõustuda meeskonna heaolu ja vaimse tervise teemadel:

„Aasta alguses liitusid meie meeskonnaga kaks uut töötajat, napilt kuu peale seda, kolisime oma töökohad kodukontorisse, mis lisas keerukust uute meeskonnaliikmete väljaõppe korraldamiseks ja nende meeskonda sulandamiseks.”

Tööandja tugi töötajatele

Kõige enam tõi koroonast tingitud kriis esile meeskonna nõustaja ja koolitaja rolli. Tööandja peab tagama nii ohutu töökoha kui stabiilse igapäevatöö toimimise ka distantsilt, kindlustama ja julgustama oma töötajaid, et tagada jätkusuutlik ettevõtte areng ning normaalne töörütm.

„Võimaluse korral läheneme probleemide lahendamisele iga töötajaga individuaalselt. Väga tähtis on lisaks hoida töötajaid ühtses infoväljas, sh teavitada koroonakriisist tulenevatest muudatustest. Kõigi nende ülesannetega hakkamasaamine eeldab vajadust nii enesejuhtimise, meeskonnatöö hoidmise, töö- ja eraelu tasakaalu hoidmise kui stressijuhtimise oskuse järele.”

Ettevõttesisesed toimingud koroonaviiruse leviku takistamiseks

Insero OÜ-s on suurimaks muudatuseks olnud kindlasti meeskonna kodukontorisse kolimine, et vältida omavahelist nakatumist. Viljapuu selgitab, et nii organisatsioonisisesed kui klientidega koosolekud, koolitused ja nõupidamised on nad üle viinud veebikohtumisteks:

„Juba enne teise koroonalaine algust soetasime kontorisse automaatsed käte desinfitseerimise dosaatorid ja kontaktivaba termomeetri, millega meeskond sai kontorisse sisenemisel mõõta kehatemperatuuri. Tellisime suure koguse korduvkasutatavaid maske, mida jagasime töötajatele, nende lähedastele ning klientidele.”

Ta lisab, et peavad ettevõttes väga tähtsaks, aga samuti koolitavad oma meeskonda tervisekaitse ja hügieeni tagamise teemadel, samuti kuidas tagada töötervishoid kodukontoritest. Nende eesmärgiks on tagada see, et keegi haigena tööle ei läheks.

Virgutusvõimlemise ja kõnnivõistlusega tööstressi vastu

Insero OÜ kasutab erinevaid meetodeid tööpostil vastupidamiseks. Näiteks algab tööpäev neil ühiselt virtuaalse hommikutervitusega. „Kuna meil on käimas ka liikumisvõistlus, siis selle raames vaatame ühiselt üle oma eelmise päeva saavutused,” lisab Viljapuu.

Lisaks toimub neil iga tööpäeva lõunal kollektiivne sirutusvõimlemine, et vahepeal taastada oma energia ning säilitada värske meel ka teises pooles. Viljapuu lisab, et meeskonnatunnet aitab üleval hoida ka võimalusel võimalikult tihti oma kolleegide nägemine. Hiljuti osalisd nad meeskonnaga ka virtuaalsel stressi juhtimise koolitusel, et omandada uusi võtteid pingete vältimiseks ning isolatsioonist ja viiruse ohust tulenevate psühholoogiliste mõjude ennetamiseks. Lisaks hoiavad nad töötajatega regulaarselt individuaalset suhtlust ning jälgivad, et keegi ei jääks murega üksi. Ühtlasi julgutavad nad kõiki võimalikult palju looduses liikuma ning olema ise eeskujuks.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700