Autor: Sekretär.ee • 6. juuli 2021

KKK: tervisepäev

Kuni 2002. aastani kehtinud ravikindlustusseaduse järgi oli töötajatele ette nähtud aastas kolm tervisepäeva. Peab tõdema, et huvi tervisepäevade vastu, pole siiani inimeste seas kusagile kadunud, kuid praegu kehtivates seadustes tervisepäevi ette nähtud ei ole.
Foto: Pexels

Tihti aetakse tervisepäevi segi hoopiski seadusest tuleneva haiguslehega, mille 2.-5. päeva eest maksab 2021. aastal töötajale 70% ulatuses palgast tööandja ning alates 6. haiguslehe päevast maksab samas ulatuses hüvitist Haigekassa.

Tervisepäev kui motivaator töötajale

Tervisepäevade andmine on üks moodustest töötajate motiveerimiseks. Tavapärasel viisil tuleneb õigus tervisepäevale tööandja poolt kehtestatud töökorralduste reeglitest, millest võiks selgust saada ka järgmiste punktide osas:

- Mitu tervisepäeva on töötajale aastas ette nähtud?

- Kuidas toimub hüvitamine?

- Kas tervisepäev aegub mingi perioodi jooksul?

- Kuidas tervisepäeva kasutamisest teatada?

Seega on tervisepäev sarnane näiteks mõne muu tähtsama sündmusega, näiteks pulmade või 1. septembriga, mille puhul pole tööandjal seadusest tulenevalt kohustust töötajale vaba päeva anda. Samas võib tööandja selle oma ettevõttes töökorralduse reeglites kehtestada.

Kui ettevõttes ei ole taolisi soodustusi, siis käib vaba aja andmine vastavalt seadusele. Tööandjal on kohustus anda töötajale mõistlikus ulatuses aega ning mõistlikus ulatuses see ka hüvitada. Sel puhul on töötajal võimalus näiteks tööpäeval (lapsega) arsti juures käia või teostada muid edasilükkamatuid toiminguid. Tööandja on kohustatud andma vaba aja rasedale arsti või ämmaemanda poolt määratud sünnituseelseks läbivaatuseks. NB! Mõistliku ajakasutuse all peetakse silmas seda, et töötaja ei saa tema enda isikust tingituna (näiteks arstlik kontroll vmt asjaajamine) lühikese aja jooksul tööd teha.

Juhul, kui töötamine on tööajast tingituna häiritud pikema ajaperioodi kui mõistliku aja ulatuses, on õigustatud töötasu maksmata jätmine. Näiteks peab töötaja käima mitme nädala vältel igapäevaselt mitmetunnistel raviprotseduuridel. Sel juhul on õigustatud, et tööandja ja töötaja lepivad kokku ajutise tööaja või töökohustuse ja tasu muutmise.

Kindlasti tasub töölepingut sõlmides alati läbi rääkida kõik tööandja poolt pakutavad võimalused, sest võib–olla on just tasulised tervisepäevad ja peresõbralik ettevõte see, mis on töötaja jaoks olulised.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700