Autor: Sekretär.ee • 17. september 2021

6 kõige raskemat küsimust töövestlusel

Kuigi iga tööintervjuu on omanäoline, leidub siiski teatud küsimusi, mida ettevõtte esindajad peaaegu alati kasutavad, et õppida paremini tundma vastas istuvat kandideerijat. Vaatamata sellele, et põhiliseks vestlusteemaks oled Sina, Sinu kogemused, oskused ja teadmised, löövad sageli just järgnevad küsimused kandidaatidelt jalad alt.
Foto: Unsplash

Hetkelooming ehk improviseerimine tööintervjuul ei toimi, sest enamikes meist tekitab intervjuu siiski ärevust, mis segab kiiret mõtlemisvõimet. Selleks, et saaksid edukalt seljatada tekkida võiva kohmetuse ja ebakindluse, valmista end nendeks küsimusteks ette. Nii on Sul võimalik intervjueerijaid meeldivalt üllatada ja astuda suur samm soovitud töökoha suunas.

Räägi meile endast

Tihtipeale algab tööintervjuu just sellest, et Sulle antakse sõna ja palutakse ennast lühidalt tutvustada. Pea meeles, et siinkohal ei oodata Sinult CV sõna-sõnalt ümberjutustamist, vaid pigem tahetakse teada, kes Sa oled – milline on Sinu iseloom, mida pead enda suurimateks tugevusteks / saavutusteks, millega tegeled väljaspool tööaega, millistest hobidest tunned rõõmu.

Kui Sul on ehk alguses keeruline välja mõelda, kuidas ennast iseloomustada, siis võid paluda sõprade ja perekonnaliikmete abi. Palu neil näiteks panna kirja paar lauset Sinu kohta. Nendest saad kätte hea alguspunkti, millest kinni haarata ja mida ka teistele tööintervjuul enda kohta rääkida.

Miks kandideerid sellele ametikohale ja miks just meie ettevõttesse?

Esimesele poolele sellest küsimusest oled Sa endale juba tõenäoliselt tööpakkumist valides ja sellele kandideerides vastanud. Seega saadki välja tuua mõned selgitused, miks jäi see tööpakkumine Sulle silma, miks arvad, et võiksid sellele sobida ja millist potentsiaali näed sinna töökohale tööle asumises.

Ilmselt uurisid ka ettevõtte kohta veidi maad enne, kui oma sooviavalduse teele saatsid. Kui mitte, siis enne tööintervjuud peaksid kindlasti lugema täpsemalt, millega ettevõte tegeleb, millega silma paistab ja mõtlema, miks antud tööandja juures töötamine oleks Sinu jaoks parim valik. Samuti millega saaksid antud ettevõttele kasulik olla.

Millised on Sinu kõige nõrgemad ja kõige tugevamad küljed?

Mitte keegi ei eelda, et peaksid absoluutselt kõiges hea olema, kuid oskus tuua välja ja analüüsida enda erinevaid külgi, näitab, et oled võtnud selleks teadlikult aega. Siinkohal on hea rääkida mõnest saavutusest, kus said rakendada enda tugevaid külgi. Nõrkustest rääkides on aga oluline mainida, mida teed selleks, et neid arendada.

Miks soovid töökohta vahetada?

Põhjuseid, miks otsustasid hakata ringi vaatama ja uusi võimalusi avastama, võib olla mitmeid – kõrgem palk, kodule lähemal, põnevam töö, parema mainega ettevõte. Kui aga hakkad ettevõtte esindajale sellele küsimusele vastust andma, lähtu sellest, mida Sa uue töökoha puhul otsid ja miks arvad, et just selles ettevõttes ja sellel ametikohal võid selle leida.

Kindlasti hoidu eelmist tööandjat ja meeskonda mustamast või keskendumast ainult võimalikule suuremale palganumbrile.

Mis on Sinu palgasoov?

See on küsimus, millest ei saa Sa üle ega ümber. Seega tasub juba eelnevalt viia ennast kurssi, kui palju sarnasel töökohal palka pakutakse. Samas hinda kriitiliselt, kas vastad kõigile ette antud nõudmistele või peaksid midagi juurde õppima ja seega palgasoov võiks olla pisut tagasihoidlikum.

Info kogumiseks vaata näiteks avaliku palgaga tööpakkumisi ja heida pilk Statistikaameti poolt välja töötatud palkade võrdlemise lehele.

Kuna Sa ei pruugi saada kohe tööandjalt tagasisidet, kas Sinu pakutud summa on neile sobilik või mitte, tasub alati mainida, et oled paindlik ja valmis palgaläbirääkimisteks.

Kas Sul on küsimusi?

Iga intervjuu lõpus lüüakse veel viimast korda pall n-ö Sinu väravasse ja tahetakse näha, kas astud veel ühe sammu selleks, et avaldada muljet. Oluline on aga meeles pidada, et Sa ei küsiks küsimusi vaid nende küsimise pärast – mõtle eelnevalt läbi, mida Sa tegelikult tahaksid näiteks töö sisust täpsemalt teada saada või huvitavad Sind hoopis meeskonnaga seonduvad teemad.

Kui aga juhtub, et tööintervjuu on olnud niivõrd sisukas, et kõik Sinu poolt ettevalmistatud küsimused on saanud oma vastuse, siis nii ka ütle – ausus ja siirus ennekõike.

Allikas: CVkeskus.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700