Autor: Kadi Metsmaa • 27. september 2021

Praktikajuhendaja toetus innustab ettevõtjaid noori praktikale võtma

Eestis on teadmismahukatele töökohtadele, sh projekteerimises inseneride ja arhitektide töökohtadele, juba mõnda aega keeruline töötajaid leida. Konkurents tööandjate vahel on suur ja töötajaid värvatakse järjest varem, ka noorematelt kursustelt.
Kadi Metsmaa , ehituskonsultatsiooniettevõtte Esplan tegevjuht
Foto: Kätri Beljajeva

Paraku on ettevõtja seisukohast tudengi töölevõtmine eelkõige investeering, mille tasuvust on raske ette näha. Väga roheliste ja töökogemuseta noorte väljaõpetamine võtab oma aja ja kuna varasem kokkupuude konkreetsel erialal töötamisega puudub, ei ole ka praktikandil endal veendumust, et pärast praktikat soovitakse valitud alal tööle asuda. Praktika kvaliteetne juhendamine võtab ära väärtuslikku spetsialistide aega ja on otsene kulu ettevõttele, mistõttu tuleb praktikantide võtmist alati pikalt ja põhjalikult kaaluda. Samas on nii ettevõttele kui ka tudengile tähtis, et praktikandiga tegeleks just spetsialist. Üksi jäetud või kontoris lihtsamaid ülesandeid täitev praktikant ei saa vajalikku kogemust ning ettevõte ei saa soovitud tulemust.

Tallinna Strateegiakeskus pakub juba mõnda aega võimalust taotleda praktikajuhendaja toetust, mida me oleme ka ESPLANis korduvalt kasutanud. Tegemist ei ole väga tuntud toetusega, seega on hea seda meelde tuletada. Eriti oluline on igasugune toetus just väikestele ja mikroettevõtetele, kelle fookus on enamasti ainult põhitegevusel. Toetus on kättesaadav Tallinna ettevõtjatele, kes võtavad oma ettevõttesse praktikante teadmismahukatelt erialadelt (täpne nimekiri määruses „Ettevõtja praktikajuhendaja toetuse andmise kord“). Pakutav toetus on küll väike, kuni 3000 eurot ettevõtja kohta aastas, aga siiski on see hea võimalus, kuidas ettevõtjad saavad anda oma panuse tulevase tööjõu kvaliteeti. Oluline on ka see, et toetuse määr on kuni 100% tegelikult tehtud abikõlblikest kuludest. Praktikantidelt saab ülevaate, milline on käesoleval ajal õppekavade sisu (ja vastavus ettevõtjate vajadustele), ning praktikaaruannete kaudu on võimalik ka ülikoolidele tagasisidet anda.

Valdkonna arengusse erinevate ühenduste ja klastrite kaudu panustava ettevõtjana on ESPLAN huvitatud sellest, et veel õppivad tudengid saaksid parema ettekujutuse projekteerimistööst. Et noored mõistaksid paremini, milliseid oskusi lisaks teadmistele tulevane töökoht neilt ootab. Kindlasti võimaldab töö suuremas kollektiivis näha ka valdkonna arenguvõimalusi. Praktika annab sageli esimesed reaalsed oskused, mida ettevõtjatele hiljem kas osalise või täistööajaga pakkuda. Meie oleme TalTechist praktikale tulnud tudengid pärast praktikat ka tööle võtnud – aus ettevõtjapoolne hinnang on ka see, et ilma praktikalt saadud kogemusteta (sh meie kogemus tudengist kui võimalikust töötajast ja tema õpitud oskustest) ei oleks me kindlasti olnud valmis sellist riski võtma.

Praktikajuhendaja määramine on võimalus anda väärtustatud spetsialistidele pedagoogilist kogemust, mida kõrgeima kutsetaseme omandamiseks sageli vaja läheb. Lisaks on praktikajuhendamise käigus tekkinud nii mõnelgi spetsialistil parem ülevaade oma oskustest ja teadmistest, mida tasub kõrgkoolides edasi anda. Võime uhkusega öelda, et mitmed ESPLANi töötajad peavad kas üksikuid loenguid või on neil loengusarjad, et panustada projekteerimisvaldkonna arengusse laiemalt.

Iga algus on raske, seega on rõõmustav, kui järjest enam ettevõtteid aitab tudengitel tööeluga algust teha. Veelgi rohkem tervitatav on see, et seda panust osatakse hinnata ja toetada Tallinna linna eelarvest. Kompetentse tööjõu saame siis, kui lisaks kutse- ja kõrgkoolidele panustavad ka tudengid ise ja ettevõtjad.

Allikas: tööelu.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700