Autor: Elis Vaiksaar • 28. september 2021

Kuidas tutvusin rõõmuga?

Negatiivsed mõtted ei ole ainult depressiooniga seotud mure. Need võivad tabada ka täiesti terveid inimesi suvalisel hetkel. Soov neist vabaneda peaks üldiselt tulema meie seest. Alati ei pruugi inimene seda sisemist impulssi ära tunda ja lõpuks tunnetab, et on justkui sattunud enese emotsioonide lõksu. See ei ole ka mulle võõras.
Foto: Andres Laanem

Depressioonist olen rääkinud varemgi ning kohati puudutanud ka negatiivsete mõtete ringi teemat. Aga üks oluline detail nendega toime tulemise puhul on olnud positiivsuse otsimine. Neid perioode, mil tunnen, et ei jaksa enam lihtsalt negatiivne olla, negatiivselt mõelda ega viibida negatiivsete mõtetega inimeste keskel, on olnud mu elus päris mitmeid. Kõige eredamalt meenub aga 2019. aasta kevad, mil negatiivsuse virrvarrist väljumine tundus täiesti võimatu tegevus.

Tundsin, et see peab lõppema, aga tajusin, et vajan kindlat tõuget sellega alustamiseks. Mingit niidiotsa, mis aitaks mul vaikselt edasi liikuda ja lõpuks keerisest välja astuda või õppida sellega koos elama. Ühel hetkel otsustasin pöörduda "dr Google" poole ning uurida, mida teised inimesed sellises olukorras teevad. Kuidas leiavad nad iga päev oma tee positiivsuse ja heade mõtete juurde?

Dr Google, loodus ja õhk

Ma ei olnud üllatunud, kui leidsin otsingumootorist tosin erinevat varianti märkmikutest, mille täitmine peaks meid justkui õnnelikumaks tegema. Olen küll varasemalt päevikuid pidanud, aga sellest pole kunagi midagi erilist välja tulnud. Matnud oma negatiivsemad emotsioonid luulesse või püüdnud neid välja elada muusikaga, aga ei.. ühel hetkel see enam ei aidanud. Kuna päeviku pidamises ma eriti hea ei ole, siis mõtlesin, et pigem jätan selle variandi tahaplaanile.

Naljakas öelda, aga mediteerimine ajas mind kohati isegi närvi. Olen küll väga suur klassikalise muusika austaja ning samuti jumaldan instrumentaalseid variatsioone, aga kui keegi ütleb mulle järjepidevalt, et võiksin rahuneda ja silmad kinni hoida, hakkab mul kõrvus automaatselt kumisema Mika aegumatu hitt „Relax, take it easy“ ning kogu meditatsioon ongi rikutud.

Mis siis lõpuks aitas? Olen jalutaja ning looduses viibimine on mind paljudes asjades elus aidanud. Lugesin kuskilt targast Google otsinguvastest, et pisikeste detailide teadlik märkamine on üks neist asjadest, millest võiks alustada. Väidetavalt on see miski, mis hakkab meie aju ümber veenma selles osas, et me ei märka enam vaid negatiivset. Kirjutan alla, sest ka minu puhul see toimis!

Kui varem tundus isegi õues olles õhk negatiivsetest mõtetest nii paks, siis ühel hetkel hakkas ka kõige sombusemal päeval päike paistma ning tundsin, kui hea tunne on elada ja HINGATA. Kes seda kogenud ei ole, sellele võib see natuke veider tunduda, aga kujuta ette, et sul on pikalt hing kinni olnud ning saad lõpuks hingata. Tunne on päriselt lausa eufooriline!

Hetk iseendani

Pean tõdema, et ühel hetkel leidsin enda jaoks ikkagi ühe märkmiku. See ei ole tavaline märkmik vaid on otseselt suunatud positiivse märkamisele. Märkmik, mis kirjutab end sinu alateadvusesse ning hakkab koos sinuga positiivseid radu käima. Olin alguses üpriski skeptiline, aga kui paks raamat mulle postkasti potsatas ja ma teda esimest korda avasin, olin täiesti veendunud, et mingigi muutus oli juba toimunud. Ja ma ei eksinud..

Pelgalt sellest, kui kirjutad igal hommikul üles 5 asja, mis muudavad su päeva suurepäraseks/heaks, asjad, mis panevad sind täna naeratama ning õhtul 5 asja, mis muutsid sinu päeva suurepäraseks ja asjad, mis panid sind naeratama, aitavad märgata sul lõpuks ka selliseid asju enda ümber, mille peale sa varem ehk tulnudki polnud. Lisaks on sul vabadus teha märkmiku täitmise osas pause, kuna kuupäevi ei ole ette kirjutatud. Kui tunned, et sa ei vaja seda hetkel, võid selle täpselt nii kauaks riiulisse panna kui sinu hing soovib.

Ka minul tuli ette mõned kuud pausi ning seda kahel kevadel järjest. Mõned kuud pärast pausi algust tundsin, et hakkan emotsionaalselt taas ära vajuma ja tundsin väga suurt vajadust oma vana harjumuse järele. Võtsin ta riiulist uuesti välja, hakkasin oma vana harjumust taas juurutama ning leidsin tee taas iseendani. Nüüd on selle harjumuse taga ka üks vimka, mis varasemalt mu kasutusele pidurit tõmbas - kui viibin kodust eemal, siis lahkumise hommikul teen märkmed ära ja jätkan alles koju naasedes, aga mitte uuelt lehelt, sest miks mitte siduda kaks poolikut tervikuks ja käia selle võrra veel üks päev aastas lisaks koos oma asendamatu sõbraga, kes on liiga kogukas, et teda kaasas tassida.

Kas ma olen nüüd õnnelikum kui kaks aastat tagasi? Ma olen rahul nii enda kui oma mõtetega. Jah, iga päev ei peagi olema vaid positiivsed mõtted me peas, sest päevad pole vennad, aga vaid meie enda teha on see, kuidas asjadesse suhtumine ja millest end mõjutada laseme.

Soovid ka proovida?

Algatuseks võta endale paber või vihik ja pliiats ning küsi endalt igal hommikul „Mis on need 5 asja, mis mu päeva suurepäraseks muudavad ning mis mind naeratama paneb?“ ja igal õhtul „Mis muutsid mu päeva suurepäraseks ja mis pani mind naeratama?“. PS! Kui vastused hakkavad korduma, siis ära lase end sellest heidutada. Meie elus on palju muutumatuid asju ja eriti suurepärane on see, kui need meid õnnelikuks teevad.

Tere tulemast, õnnelik inimene!

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700