Autor: Sekretär.ee • 6. oktoober 2021

Kutsu külla keeletoimetaja!

Eesti Keeletoimetajate Liit korraldab oktoobris ja novembris neljandat korda kampaania „Kutsu keeletoimetaja külla!“, et olla asutustele toeks tekstide keelelise selguse saavutamisel ja tutvustada selle kaudu keeletoimetaja tööd. Osalema on oodatud organisatsioonid, kel kokkupuude tekstide toimetamisega veel puudub. Tagasiside seni korraldatud kampaaniatele on olnud väga tunnustav.
Arvamusfestival, paremal keeletoimetaja Katre Ratassepp

Sel korral pakutakse osalemisvõimalust 13 ettevõttele või asutusele, kes saavad valida kuni viie lehekülje (kokku 9000 tähemärki koos tühikutega) pikkuse teksti, mille keeletoimetajate liidu tegevliige neile tasuta toimetab. Lisaks annab keeletoimetaja teksti autorile kokkulepitud kohas (kontoris või veebis) tunni jagu nõu kas toimetatud teksti kohta või mõnel muul keeleteemal.

Keeletoimetajate liidu juhatuse esimehe Helika Mäekivi sõnul jääb keeletoimetaja töö sageli teadvustamata ja eks see peabki nii olema, sest tema tegevuse mõte on lasta särada autoril. „Küll aga märgatakse, kui keeletoimetaja abi pole teksti lihvimisel kasutatud. Sestap otsustasimegi 2019. aastal enda tööd küllakutsekampaania abil tutvustama hakata, et tuua keeletoimetamise vajadus ja sellest saadav kasu paremini esile,“ ütles Mäekivi.

Seniste kampaaniatega on osalejad väga rahule jäänud. Tagasisideküsitlustes on mainitud muu hulgas, et keeletoimetaja abil saadi teada uutest ja huvitavatest parandusvõimalustest ning et toimetajale seatud ootused said kuhjaga ületatud. Mitme jaoks oli üllatav, kui sügavale teksti toimetamise käigus minnakse.

2012. aastal asutatud Eesti Keeletoimetajate Liit on loodud sihiga esindada keeletoimetajate ametihuve ja edendada head keelekasutust. Liit pakub täienduskoolitusi, korraldab kutseeksamit ja soodustab muul viisil toimetamiskultuuri parandamist. Praegu kuulub liitu 101 tegevliiget, kellest kümme on kutselised. Liidu tegevust toetab Haridus- ja Teadusministeerium.

Täpsemad juhised osalejale ning eelmiste aastate kokkuvõtted ja pildigaleriid leiab siit.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700