Autor: Palgauudised.ee • 20. september 2022

Kristel Kruustük: "Tuleb õppida oma aega planeerima ja vajadusel "ei" ütlema!"

Rahvusvahelises äris kogenud ettevõtja Kristel Kruustük jagab mõtteid, kuidas suurema efektiivsuse ja tulemuslikkuse otsingutel ennast ja teisi mitte läbi põleda.
Tunnustatud Eesti noorettevõtja ja rahvusvahelise testimisettevõtte Testlio üks asutajatest, Kristel Kruustük
Foto: Raul Mee

“Oleme aastaid rääkinud tasakaalu saavutamise vajadusest, kuid see pole tõenäoliselt võimalik. Pigem peaks seadma eesmärgiks harmoonia saavutamise,” märgib tunnustatud Eesti noorettevõtja ja rahvusvahelise testimisettevõtte Testlio üks asutajatest, Kristel Kruustük.

Eestis sel suvel läbi viidud uuringus tõi 63% ehk üle poole vastajatest välja, et nad näevad kaugtöö suurima miinuspoolena töö ja eraelu piiride segunemist.

Selle kõrval olid vastajatele olulised ka muud küsimused, nagu keskendumisraskused (20%), ergonoomilise töökeskkonna puudumine (29%) või puudulik tehnika (22%), kuid nende tähtsus jäi uuringus tunduvalt väiksemaks.

Prioriteedid peavad paigas olema

Kristel Kruustük ütleb, et paljuräägitud tasakaalu saavutamine tähendab, et tähelepanu jaguneb võrdselt kõige olulise vahel, kuid püüdlus seda saavutada tekitab sageli palju stressi.

“Viimastel aastatel olen hakanud mõtlema, et see pole tegelikult saavutatav ja pigem tuleks leida võimalusi oma prioriteetide seadmiseks ellu nii, et need tekitavad meis hea tunde - mitte süütunde,” kirjeldab ta.

“Selle asemel, et püüda kõike täpselt tasakaalus hoida, püüan pigem rohkem vooluga kaasa minna ja mitte tunda end süüdi, kui ma pole alati ideaalne ema, kolleeg, abikaasa, sõber või kui hoopis iseenda hobide jaoks aega võtan.”

Piiri tõmbamine töö ja eraelu vahel pakub viimastel aastatel pandeemia ja kaugtöö valguses erakordselt palju kõneainet, sest inimese kodu on muutunud nii töö kui eraelu keskpunktiks.

“Kunagi aastaid tagasi pühendasin end 100% oma ettevõttele. Kuna asutasin ettevõtte ja teen seal tänaseni tööd koos oma abikaasaga, tulime kontorist koju ja jätkasime kõiki samu teemasid ja arutelusid. Ühel hetkel tekkis arusaam, et peame lõpetama kodus tööst rääkimise ja keskenduma ka muudele teemadele peale töö,” selgitab ta. Ja lisab, et on tänaseks seadnud väga selged piirid oma aja suhtes, et jõuda nii tööl kui isiklikus elus soovitud eesmärkideni.

Töö ja arvutis toimetamine on tõesti suuresti koduseinte vahele jõudnud. Seda näitab ka värske Norstati uuring, mille põhjal kasutab vaid 4% eestimaalastest arvutit ainult töö juures - üle poolte vastanutest peab kasutama arvutit väljaspool tavapärast töökeskkonda kas mitu korda nädalas või koguni iga päev.

Mida pole kalendris, pole olemas!

Oma igapäevaelu korraldamiseks kasutab ettevõtja Kristel Kruustük digitaalset kalendrit ja vaatab selle kohe hommikul ärgates esimese asjana üle, et teaks, mis päeva jooksul toimuma hakkab. “Loomulikult panen kirja ka pikaajalisemaid plaane, aga sellegipoolest käib igapäevane elu ikkagi ümber kalendri,” lisab ta.

Seda, et üha enam inimesi eeskätt just liikuva elustiili tõttu digitaalset kalendrit eelistavad, kinnitavad ka tehnoloogiaeksperdid.

Ka Kristel Kruustük tõdeb, et viimased kaks ja pool aastat kaugtöö vormis toiminud Testlio 200 töötajat ligi 30 riigist on suutnud jätkata ettevõtte edu tänu kohandatud igapäevapraktikatele.

“Töö ja eraelu piiri seadmine kujunebki suurimaks probleemiks siis, kui puudub füüsiline keskkonnamuutus. Samas saab seda lahendada endale eraldi töötamise jaoks ruumi loomisega - usun, et kõigil kodust töötajatel on välja kujunenud kindel koht, kuhu nad peamiselt ainult tööd tegema lähevad".

"Ühtlasi näeme oma ettevõttes, et inimestele meeldib kodus töötamisega kaasnev vabadus ja aeg, mis tekib näiteks transpordi arvelt ning mida saab kasutada pere ja sõpradega aja veetmiseks või hobidega tegelemiseks,” ütleb ettevõtja Kristel.

Piiride kehtestamine toimub vaid koos distsipliiniga

Kruustük ei usu, et on olemas hetke, mil kõik töö on tehtud. “Alati on kuskil mõni probleem või kriis õhus, mis vajab lahendamist,” naerab ta.

“Tuleb õppida oma aega planeerima ja vajadusel “ei” ütlema,” lisab ta. Nii kuuluvad Kristeli kalendrisse õhtud ja nädalavahetused pere keskel, aga samas igal nädalal kindel aeg lisaks tööle ka sõprade, lõunapausidel jõusaalitrenni või ratsutamise ja iseenda jaoks, et end laadida ja seejärel ka teistele olemas olla.

Artikkel on ilmunud teemaveebis palgauudised.ee.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700