Autor: Sandra Vabarna • 28. september 2022

5 harjumust, mis aitavad sul suurepäraselt aega planeerida

Tihti küsitakse minult nõu, kuidas paremini aega planeerida. Mis on need nipid, mis aitaks tegeleda kõigega: töö, hobid, pere, sõbrad, igapäevakohustused jm?
Muusik ja koolitaja Sandra Vabarna teab, kui tähtis oma aega hästi planeerida, ja jagab nõuandeid, mis on selle juures peamised võtmesõnad. Autor: Rauno Liivand

Olen oma kogemuste kaudu jõudnud arusaamani, et ükski nipp ei aita, kui sul ei ole füüsilist ega vaimset energiat, ja seda kinnitavad ka arvukad raamatud, mida olen lugenud.

Nii et tegelikult algab hea ajaplaneerimine pihta viie lihtsa harjumuse sisseseadmisest.

Uuringud näitavad, et inimesed magavad ja liiguvad vähe ning söövad liiga palju. Seega alustuseks kolm kõige olulisemat harjumust.

1. MAGAMINE

Uni on kõige alus. See mõjutab väga meie vaimset ja füüsilist energiataset. Täisväärtuslik uni aitab kaasa keskendumisvõimele ja efektiivsele tegutsemisele. Täiskasvanud inimene peab saama 7–9 tundi ööund ja ideaalis magama jääma 15 minutiga. Kui sul on unega probleeme, siis soovitan alustada info kogumisega. Vii ennast asjaga kurssi ning loe läbi Kene Verniku „Hea une teejuht“ ja Matthew Walkeri „Miks me magame?“.

2. TOITUMINE

Toit on keha kütus, seega vaata oma toidulaud üle. Kas sa jood vajalikul määral vett? Kas su toidus on õiges koguses valke, rasvu, süsivesikuid? Ahvatlusi on palju ja tihti on elutempo nii kiire, et me ampsame lihtsalt midagi jooksu pealt, sööme poest ostetud valmistoitu, tellime kiirtoitu või näksime pidevalt. Jah, see teeb kõhu täis, aga kas see annab ka energiat? Kui sa ei tea, kust alustada, siis küsi abi toitumisnõustajalt.

3. LIIKUMINE

Meie keha on loodud liikumiseks. WHO andmetel peaks inimene iga nädal mõõdukas tempos (sörk, rattaga sõitmine vms) tegema 150 minutit sporti. Liikumine tugevdab lihaseid (sh südant) ja mõjub ka vaimsele tervisele väga hästi, sest siis suureneb endorfiinide ehk õnnehormoonide kogus meie kehas. Kuidas alustada? Vali välja mõni trenn ja alusta paarist korrast nädalas!

4. EKRAANIVABADUS

Ümberringi on väga palju segavaid faktoreid, mis võitlevad meie tähelepanu ja aja eest. Suurimaks segajaks on kõikvõimalikud nutiseadmed-ekraanid. Need tekitavad sõltuvust, sest aju saab sealt pidevalt dopamiinilakse, mis loob mõnutunnet. Seadmetes surfamine või teleka vaatamine ei ole üdini halb, aga me peame seda kõike teadlikult kasutama ja saama lahti FOMOst (fear of missing out) ehk hirmust millestki ilma jääda. Korralda oma elu nii, et sul oleks küllaldaselt ekraanivaba aega. Pane näiteks iga päev teatud kellaajal ekraan lihtsalt kinni ja/või tee ekraanivabu päevi/nädalavahetusi.

5. FOOKUS

Fookuse hoidmine on tänapäeva supervõime, sest nagu juba mainitud, on segavaid faktoreid palju ja me oleme tehniliste vidinate kaudu kogu aeg kättesaadavad. Inimesed ei suuda tegelikult rööprähelda. Isegi kui me arvame, et suudame, hüppab aju tegelikult ühelt tegevuselt teisele, millega me kaotame tohutult energiat ja aega. Nii et lihtne soovitus: kui teed midagi, siis teegi üht asja korraga. Kui vastad näiteks e-kirjadele, siis pane teised aknad kinni ja telefon hääletu peale. Nii on su keskendumisvõime suunatud ühele asjale ning sa suudad selle palju kiiremini ja vähema energiakuluga ära teha.

Soovitaksin veel, et ära hakka kohe kõiki neid viit harjumust sisse viima. See võtab aega, kuna keha ja mõtteviis peavad uue käitumisega kohanema. Kui alustad väikeste sammudega ja suudad olla järjepidev, siis on ka tulemused käes.

Pane tähele, et Sandra Vabarna astub üles ka 9. novembril toimuval Koolituskonverentsil lausa kahes töötoas! Koos Killu Kolsari ja Sandra Rajuga viib ta enesejuhtimise ja -arengu töötoas läbi praktilise kogemuskoolituse koos teooria, eneseanalüüsi ja praktikaga, mis kannab pealkirja "Asi on harjumuses". Kogemuslugude töötas jagab Sandra aga soovitusi, kuidas elada elu, mis inspireerib sind ennast.

Täna viimast päeva saad end Koolituskonverentsile soodushinnaga registreerida SIIN.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700