Autor: Personaliuudised.ee • 30. mai 2023

Jurist vastab: mis olukorras võib tööandja töötasu vähendada?

Tööinspektsiooni küsimus-vastus rubriigis küsib töötaja, kas tööandja võib ühepoolselt töötasu vähendada?
Üldreegel on, et töölepingu tingimusi, s.h ka töötasu, muudetakse poolte kokkuleppel.
Foto: Liis Treimann

Töötaja küsib: „Ettevõtte iganädalasel koosolekul ütles ettevõtte juht, et tellimused on oluliselt vähenenud ja juhatus kaalub töötasude vähendamist. Kas tööandja võib ühepoolselt töötaja töötasu vähendada ja kui võib, siis millistel tingimustel, kui palju ja kui kauaks? Millised on töötaja õigused sellises olukorras?

Vastab Tööinspektsiooni nõustamisjurist Ülle Kool:

„Üldreegel on, et töölepingu tingimusi, s.h ka töökoormust ja töötasu muudetakse poolte kokkuleppel vastavalt töölepingu seadusele (edaspidi TLS) § 12. Pooled võivad omavahel kokku leppida, mis ajast muudatused kehtivad, mis ulatuses, kas konkreetseks ajaks või ka püsivalt.

Ühepoolselt võib tööandja töölepingu tingimusi muuta üksnes seaduses sätestatud juhtudel. TLS § 37 annab tööandjale võimaluse töötaja töötasu vähendada ainult teatud tingimustel, mis peavad olema täidetud üheaegselt:

• Tööandja ei saa ettenägematutest, temast mitteolenevatest majanduslikest asjaoludest tulenevalt anda töötajale kokkulepitud mahus tööd;

• Kokkulepitud töötasu maksmine on tööandjale ebamõistlikult koormav.

Töötasu ei saa vähendada näiteks juhul, kui tööandjal ei ole võimalik kokkulepitud ulatuses tööd anda, kuid samas on tööandjal piisavalt rahalisi vahendeid töötasu maksmiseks ning puudub tegelik vajadus töötasu vähendamiseks.

Enne töötasu vähendamist tuleb tööandjal vaadata, kas on võimalik töötajale teist tööd pakkuda. Kuna TLS ei piira teise töö pakkumist kvalifikatsiooninõuete või erialaga, tuleb töötajale pakkuda sellist tööd, mida ta suudab oma võimete ja oskuste juures teha, sh võib pakkuda ka senisest madalama kvalifikatsiooniga ja senisest tööst erinevaid töökohti.

Kui teist tööd pakkuda ei ole või töötaja ei võta vastu teise töö pakkumist, teavitab tööandja kavandatavast töötasu vähendamisest töötajate usaldusisikut või selle puudumisel otse töötajat vähemalt 14 kalendripäeva ette. Töötajale peab jääma võimalus kaasa rääkida. Töötajal tuleb oma arvamus esitada seitsme kalendripäeva jooksul arvates teate saamisest.

Seadus lubab töötasu ajutiselt vähendada kuni kolmeks kuuks 12kuulise ajavahemiku jooksul ja kuni Vabariigi Valitsuse kehtestatud töötasu alammäärani (2023. aastal 725 eurot kuus).

Kui töötaja nõustub töötasu vähendamisega, on tal õigus ka proportsionaalselt vähem töötada, näiteks kui töötasu vähendatakse 25% tuleb sama palju vähendada ka töötaja tööaega.

Kui töötaja ei ole nõus töötasu vähendamisega, on tal õigus tööleping üles öelda (TLS § 37 lg 5) teatades sellest tööandjale ette viis tööpäeva. Õigus töösuhte ülesütlemiseks tekib töötajale alates töötasu vähendamise otsusest teadasaamisest. Tööandja ei saa töötaja töötasu vähendada enne, kui on möödunud 14 kalendripäeva töötasu vähendamise kavatsuse teavitamisest, konsulteerimistähtaja järel on töötajale esitatud otsus töötasu vähendamise kohta ning möödunud on viis kalendripäeva otsuse esitamisest.

Töötasu vähendamise tõttu töölepingu üles öelnud töötajale makstakse töölepingu lõppemisel lisaks tavapärasele lõpparvele (väljateenitud töötasu, aegumata ning kasutamata jäänud põhipuhkuse hüvitis) hüvitist nagu koondamisel, s.o ühe kuu keskmise töötasu ulatuses.“

Artikkel ilmus teemaveebis Personaliuudised.ee.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700