Autor: Meditsiiiniuudised • 18. juuni 2024

Kes ja kui palju siis ikkagi vett jooma peaks?

Ehkki kaupluselettidele on jõudnud kaheliitrised ja suuremadki veepudelid, mis nende kasutajaid rohkem vett jooma ärgitavad, ei ole Soome toitumisteaduse dotsendi hinnangul vett nii suures koguses juua tarvis.
Soome spetsialisti kinnitusel soovitatust suurema koguse vee joomise kasulikkuse kohta teaduslikke tõendeid ei ole. Foto: Pixabay.

Ida-Soome ülikooli toitumisteaduse dotsendi Maria Lankise arvates on vee joomine taas moes ja osa tervisliku eluviisiga seotud trendist. “Inimene peaks jooma umbes 1–1,5 liitrit vedelikku päevas, kusjuures suurem osa kogusest võiks olla vesi, ent arvesse lähevad ka muud joogid,” rääkis ta. “Tihti arvatakse, et vett peaks jooma palju rohkem, kuid suurema koguse joomise kasulikkuse kohta teaduslikke tõendeid ei ole,” kirjutas yle.fi.

“Kui inimene veedab palju aega suures kuumuses, liigub palju või teeb füüsilist tööd, suureneb ka vedelikuvajadus, ületades siiski harva 2–3 liitrit. Küll aga tuleks meeles pidada, et juua tuleks ka toidukordade vahel ning et uimane olek ja peavalu võivad olla märk vähesest joomisest. Kuna janutunne vananedes nõrgeneb, tuleks ka eakatel oma vedeliku tarbimist jälgida – neile on soovitatav 1,5 liitrit.

Artikkel on ilmunud teemaveebis Meditsiiniuudised.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700