Autor: Kohvisemu • 26. november 2021

Virtuaalsed kohvipausid kolleegidega: nende vajalikkus ja eelised

Viimastel aastatel on üha enam inimesi oma töökohti kontorist koju viinud. Mõned nägid kodus töötades palju eeliseid, teised leidsid puudusi, igatsesid meeskonnaga tihedat suhtlust. Kuid isegi töökoha vahetuse puhul on oluline, et mõned varasemad harjumused jääksid alles. Kohvipaus on üks neist asjadest, mis on oluline stressi vähendamiseks ja heade suhete säilitamiseks kolleegidega. Kodus soe, värskelt jahvatatud aromaatne kohv võib neid mitmekesistada.

Lühikesed pausid paremate tulemuste saavutamiseks

Töökoha kolimine kontorist koju ei ole paljudele põhjustanud mitte ainult palju lisastressi, vaid on toonud kaasa ka uued reeglid. Enda kodust töötades on väljakutse tõmmata piir töö ja puhkuse vahele. Kui mõned töötajad suudavad kenasti uuesti keskenduda monitorile, siis teised seisavad silmitsi väljakutsetega keskenduda oma tööle ja mitte lasta end segada. Nüüdseks on siiski olemas hulgaliselt teavet selle kohta, kuidas koostada päevaplaan kodus töötamiseks.

Üks asi, mis inimesi ühendab on kohv. See jook on muutunud peaaegu ainulaadseks suhtluskultuuri osaks juba ammustest aegadest alates. Kuid kohvi ei ole ainult sellekse. Lisaks sotsiaalsete suhete mõjutamisele aitab kohvi ka produktiivsust säilitada. Seepärast on kohvipausid olulised. Uuringud on korduvalt kinnitanud lühikese puhkepausi kasulikkust. Kuid milleks on need nii kasulikud?

1. Aitab vähendada stressi

Tööstress ei kahjusta mitte ainult tervist, vaid vähendab ka produktiivsust ja tulemusi. Väikesed pausid päeva jooksul, mis aitab muudest tööasjadest tähelepanu kõrvale juhivad, aitavad pingeid maandada ja stressi vähendada. Seda aega tasub kasutada mõneks meeldivaks tegevuseks - raamatu lugemiseks, vestlus kolleegide või perega, lühike trenn või jalutuskäik värskes õhus..

Tõsi, kahekordse efekti saavutamiseks on pausi aeg eriti kasulik kohvi joomiseks. Uuringud on näidanud, et see jook võib vähendada nii emotsionaalset kui ka füüsilist stressitaset. Juba jahvatatud kohvi lõhn mõjub organismile eriliselt. Need kohvi imelised omadused annab kohvis sisalduv kofeiin, mis vastutab stressitunde vähenemise eest.

2. Teeb keskendumise lihtsamaks

Paljud on tõenäoliselt kogenud e-kirjade, kõnede või sõnumite laviini. Nende rohkus ja valmisolek reageerida lükkab inimesed kiiresti töödelt kõrvale ja segab nene keskendumist. Kindla aja määramine kõikidele sõnumitele vastamiseks, millele järgneb lühike paus, hõlbustab keskendumist olulisele. Lühiajaline eraldumine rutiinist näib uuendavat töövaimu, aitab seada prioriteete ja jõuda värskete mõtetega kõige olulisemate tööde juurde.

3. Lihtsam planeerida ja saavutada eesmärke

Isegi lühiajaline taandumine igapäevatööst võib olla abiks igapäevaste tegevuste planeerimisel. Mõni minut tassi aromaatse, värskelt jahvatatud kohvi nautimiseks hommikul on oluline, et saaksite oma päeva rahulikult planeerida ja olla produktiivne. Seejuures ei tohiks unustada iga paari tunni tagant arvutiekraanist eemale astuda ja mõelda, kuidas need eesmärgid ja ülesanded täituvad.

4. Julgustab loovust

Ühe või teise viisi leidmine nõuab sageli erinevaid loomingulisi ideid. Üks sagedane töötaja kinnitab aga, et kõige geniaalsemad ideed ei teki tavaliselt mitte siis, kui nende peale mõelda, vaid ootamatutel hetkedel, kui pea ei ole koormatud igapäevaste töödetailidega. Lühikesed pausid aitavad lõõgastuda ja soodustavad loovust, sest pauside jooksul ei pea mõtlema vastamata e-kirjadele ja ei pea muretsema väikeste tehniliste küsimuste pärast.

Virtuaalsed kohvipausid

Paljud kontoritöötajad nõustuvad, et üks lõbusamaid viise, kuidas päevasest tööst puhata on suhelda kolleegidega kohvitassi juures. Mittesiduvad vestlusteemad aitavad lõõgastuda, tugevdavad suhteid meeskonnaga ning kohvi joomine suurendab produktiivsust ja aitab leevendada stressi.

Tõsi, võib tunduda, et kodus töötamine muudab sellised kohvipausid lihtsalt võimatuks. Kuid need, kes nii arvavad, eksivad - nagu enamik protsesse tänapäeval, liiguvad asjad virtuaalsesse ruumi. Sellist veebikõnede ja kohvitassidega vestluste praktikat kasutavad juba aktiivselt mitte ainult lääneriigi ettevõtted, vaid ka mitmed Baltikumi ettevõtted. Selline kogemus dikteerib mitmeid olulisi reegleid, mis aitavad teil kolleegidega pausi virtuaalselt sujuvalt veeta.

Õige aeg

Selleks, et virtuaalsed kohvipausid muutuksid pigem rutiiniks kui erandiks, on oluline määrata kindel aeg. Kogu meeskond või rühm peaks teadma, et nad kohtuvad iga päev kindlal tunnil ekraanide juures tassi värske kohviga. Need tegevused peaksid olema ka päevakorras, et kohtumised kolleegidega ei asenduks muude tööintervjuude või koosolekutega.

Mida rohkem, seda hullem

Selleks, et kolleegidega oleks võimalikult tihe side, on oluline mitte "üle koormata" vestlust inimestega. Suures grupis otseülekandes rääkimine on raske ja virtuaalselt veelgi raskem. Jagage koos kolleegidega ennast mitmeks rühmaks, mille liikmed võivad pidevalt vahelduda.

Vähem inimesi aitab olla avatum - kõik saavad sõna sekka öelda ja olla kuuldud. Nii saate kaastöötajate kohta palju rohkem huvitavaid üksikasju teada, mis aitavad luua erilise ja lähedase sideme. Parim variant on rääkida korraga kahe või kolme inimesega.

Oluline on ka ettevalmistus

Selleks, et kohvipausid oleksid huvitavad ja produktiivsed, on oluline neid korralikult ette valmistada. Kõigepealt määrake vestluskaaslastega ühised reeglid - kui palju aega soovite kulutada lihtsale vestlusele, kui palju mõnele huvitavamale tegevusele, kui kaua teie kohtumine kestab ja mida te sellest soovite - lihtsalt puhkust, ideid, uusi teadmisi, naeru jne.

Eelnevalt kavandatud tegevused aitavad samuti kaasa sujuvale kohtumisele. Isegi ekraani kaudu suheldes võite leida hulgaliselt ideid, mis rikastavad vestlust.

● Viljakohvi degusteerimine. Kord nädalas võite proovida olla tõeline gurmaan. Valige igaks kohtumiseks kohvisort, mida proovite. Maitske, hinnake, arutage ja jagage koos kogemusi. Hiljem saate teisi kolleege soovitustega üllatada.

● Väikene saade. Et mitmekesistada oma vestlusi kohvi ajal, korraldage veebiülekanne või raadiosaade. Kui olete välja mõelnud teema, arutage seda koos, jagage oma tähelepanekuid, mõtteid ja salvestage kõik. Sellise tegevuse käigus saate mitte ainult jälgida, kui kiiresti võib vestluse suund muutuda juba ainuüksi formaadi tõttu, vaid salvestada ka lõbusat ja meeleolukat mälestust. Kui selliseid saateid loovad kolleegid mõnest teisest "vestlusgrupist", saate hiljem koos vaadata või kuulata üksteise debüüte.

● Küsimused ja vastused. Mitte miski ei aita inimesi avada nagu ootamatud ja mõtlemapanevad küsimused. Need tulevad kasuks ka kohvipauside ajal. Iga vestluses osaleja võib eelnevalt ette valmistada paar huvitavat küsimust (näiteks, mis oli viimane õppetund, mida sa võõrastelt õppisid; kui sa kirjutaksid autobiograafiat, mis oste saa teeks kui jne) ja vastata sellele vestluse ajal. Nii saate oma kolleegide kohta teada lugematuid huvitavaid lugusid, mida te lihtsalt ei kuuleks, kui tegemist oleks ilmaga.

Isegi kodus töötades ei tohiks loobuda struktureeritud pausidest või kolleegidega rääkimisest. Virtuaalsed vestlused kohvitassi juures võivad muutuda huvitavateks mälestusteks ja töö produktiivsuse suurenemine tõestab, et puhkamine ja töölaua asukoha muutumine ei ole takistuseks korralikult planeeritud ajale.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700