Autor: Digitaalne Turundus • 1. jaanuar 2024

7 kauakestva akuga äriklassi sülearvutit

On ikka ütlemata tüütu, kui keset igat videokoosolekut pead arvutilaadijat otsima hakkama või üldsegi terve tööpäeva konstantselt laadijajuhet seinas hoidma, sest sülearvuti aku lihtsalt ei kesta.

See on märk sellest, et on aeg uus arvuti soetada.

Enne uue sülearvuti ostmist tasub läbi mõelda, mis funktsionaalsuse ja otstarbega sülearvutit vajad. Kas hakkad seda kasutama pigem lihtsamaks administratiivtööks ja veebilehtede külastamiseks või kasutaksid seda ka programmeerimiseks ja graafiliseks disainiks?

Sõltuvalt töö iseloomust ja peamistest tegevustest leidub Eestis erineva hinna ja funktsionaalsusega äriklassi sülearvuteid, mille akud kestavad kümneid ja kümneid tunde.

Järgnevalt leiad seitse äriklassi sülearvutit, mille aku tööajaks on tootjate poolt märgitud 16–22 tundi ehk piisav aeg selleks, et kogu tööpäev mure- ja juhtmevabalt mööda saata.

Mida saad ise teha selleks, et aku kauem kestaks?

Enne kui pikima akukestvusega sülearvutiteni jõuame, vaatame alustuseks üle, mida me ka ise saame teha selleks, et mis tahes sülearvuti akust maksimum välja pigistada.

1. Vähenda ekraani heledust – arvutiekraani heledus on üks suurimaid energiakulutajaid. Kuigi enamikele tänapäeva arvutitele on lisatud ka automaatne ekraaniheleduse reguleerija, mis vastavalt sind ümbritsevale valgusele ekraani kas heledamaks või tumedamaks muudab, tasub ka ise sellel silma peal hoida.

2. Vähenda klaviatuuri taustavalgustust – kui sinu sülearvutil on klaviatuurivalgustus olemas, võid selle päevavalges tegutsedes rahulikult välja lülitada.

3. Kasuta aku säästurežiimi – aktiveerides arvutil säästurežiimi, optimeerib süsteem erinevate rakenduste ja seadete tööd, nii et aku kestaks võimalikult kaua. Näiteks lülituvad säästurežiimi puhul välja automaatne e-postkasti ja kalendri uuendamine ning muud rakendused, mida sa aktiivselt ei kasuta.

4. Sulge ebavajalikud rakendused – kui oled ka üks neist inimestest, kellele meeldib korraga 50 erinevat veebiakent lahti hoida, siis tea, et sinu arvuti akule see nii väga ei meeldi. Nii veebilehed, mida pole tunde või päevi avatud, kui ka muud arvutis taustal „tiksuvad“ rakendused tasub kinni panna, kui pead arvutit veel tükk aega ilma laadimisvõimaluse tekkimiseta kasutama.

5. Lülita Wi-Fi ja Bluetooth välja – kui neid andmesidesid parasjagu vaja ei lähe, on mõistlik need deaktiveerida, et arvuti nende töös hoidmisele liigselt akut ei kulutaks.

Nüüd aga nimekiri seitsmest eri suuruse, kaalu ja akukestvusega äriklassi sülearvutist, millega 2024. aastal rõõmsalt ja juhtmevabalt tööle minna või hoopiski kodukontoris kasutada. Arvutid on reastatud aku vastupidavuse põhjal kasvavas järjekorras.

1. Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Aku tööaeg: kuni 16 tundi

Ekraani suurus: 14 tolli

Kaal: 1,12 kg

Hind: al 1799 €

2. HP Sepctre x360 2-in-1 Laptop

Aku tööaeg: kuni 18 tundi

Ekraani suurus: 13,5 tolli

Kaal: 1,36 kg

Hind: al 1399 €

3. MacBook Air M1 (2020)

Aku tööaeg: kuni 18 tundi

Ekraani suurus: 13,3 tolli

Kaal: 1,29 kg

Hind: al 999 €

4. Microsoft Surface Laptop 5

Aku tööaeg: kuni 18 tundi

Ekraani suurus: 13,5 tolli

Kaal: 1,3 kg

Hind: al 2099 €

5. Asus Zenbook 14 OLED

Aku tööaeg: kuni 22 tundi

Ekraani suurus: 14 tolli

Kaal: 1,39 kg

Hind: al 899 €

6. MacBook Pro 14 M3 (2023)

Aku tööaeg: kuni 22 tundi

Ekraani suurus: 14,2 tolli

Kaal: 1,55 kg

Hind: al 2049 €

7. MacBook Pro 16 M3 Max (2023)

Aku tööaeg: kuni 22 tundi

Ekraani suurus: 16,2 tolli

Kaal: 2,16 kg

Hind: al 4349 €

Nagu hindadest näha, ei ole pika akukestvusega äriklassi sülearvuti odav lõbu. Enamasti tuleb kauakestva akuga töövahendi soetamiseks välja käia vähemalt 1000 €. Samas on mõistlik panustada rahaliselt natuke kallimasse arvutisse, kui hiljem kulutada aega, energiat ja närve igapäevaselt laadimisjuhet või stepsleid taga otsides.

Kui vajad mõne siin nimekirjas silma jäänud sülearvuti ostmiseks rahalist tuge, võid alati kaaluda ka järelmaksu või väikelaenuga arvuti soetamist. Nii ei ole vaja pikalt oodata ja raha koguda, vaid saad uue arvutiga juba kasvõi homme oma tööpäeva alustada.

Kui arvutiostuga siiski kiire ei ole, võid rahulikult eelarvet koguda ja hoida silma peal ka 2024. aastal müüki jõudvatel arvutitel. Näiteks Lenovo uued sülearvutid jõuavad turule juba märtsikuus ja Apple’i sülearvutid tõenäoliselt samuti aasta esimeses pooles.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700