Autor: Sekretär.ee • 11. veebruar 2021

Nutikad kingitused sõbrapäevaks

Kuigi kinkide tegemine on aastatega võrdlemisi vähemaks jäänud, tehakse neid siiski ning seda ka Sõbrapäeval. Kui soovid oma sõbrale Valentinipäevaks midagi kinkida, siis toome sinuni mõned head ideed, mis su sõbrale kindlasti igavesti meelde jäävad.
Foto: Pexels

Valentini- ja sõbrapäeva ajaloost

Valentinipäev jõudis Soome kaudu Eestisse alles 1980. aastate lõpul ning võttis siin kohe pigem sõbrapäeva jooned. Sel ajal tähistati sõbrapäeva esmalt koolides ning lasteaedades. Näiteks korraldati valentinilaat ning avati valentini-postkontor, kus sai üksteisele meisterdatud sõbrapäeva kaarte saata. Vanemad inimesed eelistasid lähedastele lilli ja tarbeesemeid kinkida. Hiljem vallutasid sõbrapäeva paiku poed roosa-punase kirjud kaardid ning spetsiaalsed maiustused.

Pärimuskultuuris on pühad järginud loodust ning märkinud uue aja algust. Nende tähistamise eesmärk on olnud muuta elu paremaks, tuua argipäeva rohkem rõõmu, väge ning pühadust. Valentinipäev pole küll Eestis pärimuslik tähtpäev, aga sellest hoolimata on lähedaste märkamine ning neile kingituste tegemine üks rõõmu toov ettevõtmine.

Mida kinkida?

Asju on meil kõigil pigem liiga palju kui vähe. Vähemalt igugust sahtlipõhja peidetud nodi. Kingituse valimisel ja tegemisel on oluline silmas pidada selle toorainet ning valmistusmeetodit. Eelista looduslikke tooteid, pakendivaba või taaskasutatava pakendiga. Võimalusel vali alati kodumaised kingitused, sest nii toetad kohalikke tootjaid ning nende tarne süsinikujalajälg on tunduvalt väiksem kui teiselt poolt ookeani toodud kaupadel.

Kui sa end küpsetades või meisterdades väga mugavalt ei tunne, aga sooviksid sõbrale sel aastal lisaks kaardile väikest kingitust teha, mille tootmine pole loodust kahjustav, siis järgmised kingiideed on mõeldud just sinule:

Lihtne ja soe!

Eelkõige ei pea sõbrapäev olema tähtpäev, mil kingime teineteisele asju. Vahel on parim kink tänulikud soojad sõnad ja üks karune kallistus, armastusega ise tehtud õhtusöök või meisterdatud maiustused. Tänapäeva kiires maailmas on kõige kallimaks, väärtuslikumaks ja ka parimaks kingiks tõenäoliselt meie aeg.

Loo sõbralik õhkkond küünlavalgusega

Kui su sõber armastab kodus mõnusa meeleolu loomiseks küünlavalgel istuda, siis kingi talle näiteks mesilasvahast või sojavahast tehtud lõhnaküünalde komplekt. Juhul kui su sõbrale meeldib nokitseda, siis võid kinkida talle ka komplekti, millest küünlaid ise valmistada.

Hea teada! Suurem osa tänapäeva poodidest leiduvatest küünaldest on tehtud nafta jääkproduktist parafiinist ning põledes eraldub neist õhku kahjulikke aineid. Eelistades looduslikke vahaküünlaid säästad lisaks enda tervisele ka keskkonda.

Eelista toalilli või puid

Kui oled harjunud peamiselt sõbrale sõbrapäeval Hollandist pärit lõikelilli kinkima, siis tee sel korral erand. Kingi talle hoopiski näiteks potilill või isegi puu, mida kevadel aeda istutada.

Smuutiga suu magusaks!

Kui su sõber on suur smuuti või kokteili armastaja, siis on ideid lõputult! Mõtle algatuseks kasvõi selle peale, millega ta enda smuutit joob – kõrrega või ilma? Kui kõrrega, siis pakike kodumaal valmistatud taaskasutatavaid pilliroost kõrsi on suurepäraseks kingiideeks!

Spaa sinu kodus!

Selleks, et end hästi tunda, ei pea alati minema kallisse spaasse üüratu summa eest protseduure tegema. Kingi sõbrale korvike loodussõbralike spatoodete või looduskosmeetikaga ning lõõgastus võib alata!

Maiasmokale mett mokale

Kui sinu sõber on suur magusasõber, siis kingi talle kindlasti midagi eriti magusat aga tervislikku – näiteks taimset šokolaadi või sellest tehtud tooteid. Samuti eelista komme ostes lahtiselt müüdavaid maiustusi, et vältida tarbetuid lisapakendeid. Vahest on sõber aga nii maias, et kinkida võib lausa terve purgi kodumaist mett!

Ilusõbrale kosmeetikat! Looduskosmeetikat!

Ka tänapäeva kosmeetikas leidub palju naftasaadusi ning jääkprodukte, mille tootmisega kaasneb arvestatav kahju keskkonnale ja pika kasutamise tagajärjel ka tarbijale endale. Eelista kosmeetikat ostes kodumaist rikkalikku looduskosmeetikat.

Matkasellile matkamaiust!

Kui sinu sõber on suur matkasell, siis sobiks talle ideaalselt kingiks erinevate kodumaiste tootjate poolt tehtud snäkid, mida saab sõber vajadusel matkale kergesti kaasa haarata.

Kulda ja karda!

Kui oled otsustanud oma sõbrale ehteid kinkida, siis eelista kindlasti loodussõbralikult või kohalike käsitöömeistrite poolt tehtud. Meie meistrid on nii andekad, et nende kollektsioonides leidub väga paljudest erinevatest loodussõbralikest materjalidest valmistatud ehteid.

Ära unusta oma neljajalgset sõpra!

Nagu kõik muud tooted, on ka neljajalgsete sõprade mänguasjad teinud läbi loodussõbraliku uuenduskuuri. Kingi oma lemmikule taaskasutatud materjalidest valmistatud mänguasju ning ka loodus on sulle tänulik!

Tee- ja kohviarmastajate asendamatu abiline

Kohvidantele on parim kink üks vastupidav termoskruus, mis säästab looduse ühekordsetest topsidest. Neid leiab näiteks matka- ja isegi raamatupoodidest. Eraldi võid kingile lisada näiteks pakendivaba puruteed.

Pühenda oma aega sõprade ja perele ning minge näiteks koos loodusesse matkama, sest millal oli teil viimati aega istuda sõbraga metsas kännu otsas või mererannas ja juua termosest kuuma teed?

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700