Autor: Virtuaalkliinik.ee • 1. september 2021

Pingutamise alternatiiv, mis viib eduni

Tõstame pingutajaid poodiumile ja kummardame austuses nende ees, inimeste ees, kelle jaoks piisavalt heast ealeski ei piisa. Kuna pingutamist ülistatakse ja õhutatakse, on keeruline ette kujutada, et seal võiks midagi valesti olla. Me pingutame, sest sellest on saanud edu sünonüüm. Ent jätkusuutlike ja pikaajaliste tulemusteni jõudmist võib see mõtteviis hoopis takistada, väidab Robyn Conley Downs oma raamatus „Hüva enesetunde efekt“.
Pingutamisele suunatud mõtteviis võib edu asemel tuua läbipõlemise.
Foto: Shutterstock

Katkend Robyn Conley Downsi raamatust Hüva enesetunde efekt“.

Oled kunagi öösel voodis rähelnud, mõtted peas tormlemas, tundega, et päev möödus asjalikkuse pöörises, kuid ette näidata pole midagi? Või oled tahtnud proovida midagi uut – toitumisviisi, trenni, tööülesannet –, kuid tundnud end halvatult, sest ei suutnud välja mõelda, kust alustada ega saanudki otsa peale? Või tunned ehk, et raske on peatuda ja väikesi võite tähistada, sest mida sa ka ei teeks, ikka on veel midagi, keegi, kes teeb seda paremini, või järjekordne teetähis, milleni tarvis jõuda? Tundub ehk, et elu libiseb mööda ja sa ei suuda selle nautimiseks piisavalt kauaks paigale jääda.

Kirjeldatud stsenaariumid võivad näida küll üsna erinevad, kuid neis on midagi ühist: kõik kirjeldavad pingutamist. Pingutamine on nii valdav, sedavõrd sügavalt juurdunud osa Lääne kultuuris, et sageli me isegi ei märka seda. Tõstame pingutajaid poodiumile ja kummardame austuses nende ees, inimeste ees, kelle jaoks piisavalt heast ealeski ei piisa. Sportlane, kes ohverdab meisterlikkuse nimel kõik. Juht, kes tippu tõusmiseks töötab magamata, söömata ja puhkamata ööpäev läbi. Võta suurelt ette või jäta katki; löö laud puhtaks; ole kõigist parem. Me pingutame, et pingutada. Nii lihtne asi ongi.

Mulle sai pingutamine omaseks keskkooli ajal sporti tehes ja see kandus edasi ülikooli, tööellu ja lõpuks emadusse. Näpuotsatäis täiusetaotlust siin, pahvakas kõik-või-mitte-midagit seal, kõik võrdlemishunnikusse kokku kuhjunud – kõvasti pingutamisele panustamine tundus alati ainsa viisina edu saavutada. Siinkohal on huvitav, et ma ei mõistnud negatiivset mõju, mida pingutamine mu heaolule avaldas, sest just nimelt selle eest mind premeeritigi. Nii see juba kord pingutamisega on. Kuna seda ülistatakse ja õhutatakse, on keeruline ette kujutada, et seal võiks midagi valesti olla. Me pingutame, sest sellest on saanud edu sünonüüm.

Kuigi pingutamine võib anda imelisi lühiajalisi tulemusi, ei ole see paraku jätkusuutlik. Jah, võid pressida ja ohverdada ja täiuslikkust sihtida, kuid millalgi tuleb tagasilöök. Lõpuks mõistsingi: terve elu jooksul valitsenud suhtumine – täiusejaht, mustvalge mõtlemine, võrdlemismäng – ei toiminud enam ja tõtt-öelda tegi elu raskemaks. Hiljem olen aru saanud: toonane mõtteviis mõjutas tegusid ja tulemusi ning see ei olnud minu väärtuste ja eesmärkide huvides ega pannust alust elule, mida tegelikult tahtsin. Olen jõudnud ka äratundmisele, et on ainult üks mõtteviis, mis takistab jätkusuutlike pikaajaliste tulemuste saavutamist: pingutamisele suunatud mõtteviis.

Unknown body type: x-im/banner-list

MIS ON PINGUTAMISELE SUUNATUD MÕTTEVIIS?

Pingutamisele suunatud mõtteviis – see nõnda omane kurnav, pingutav suhtumine – tegelikult takistab püsivat muutust ja head enesetunnet. Mäletad mõtteviisitsükli teist etappi, seda osa, kus aju tõlgendab infot olemasoleva mustri järgi? Just seal pingutamisele suunatud mõtteviis elutsebki; see koosneb kolmest konkreetsest viisist mõelda.

Pingutamisele suunatud mõtteviis:

perfektsionism

„kõik või mitte midagi“

võrdlemine

Pingutamisele suunatud mõtteviisi läbihammustamisest sai oluline hetk mu elus. See oli põhjus, miks ma muudkui üritasin, läbi põlesin ega tundnud end hästi. Nii et siit alustamegi, mõtteviisi mõttemustritest. See ei ole alguskoht selleks, et häbistada, süüdistada või silte kleepida, vaid selleks, et mõistaksid paremini, mis tegelikult toimub. Kui tegelikult aset leidvast aru saad, võid hakata millegi parema nimel ümber seadistama. Tekitama pisinihkeid mõtlemises, mis viimaks muudavad elu. Hakkame perfektsionismist pihta.

Kuidas pingutamisele suunatud mõtteviisi ümber seadistada ja edu saavutada, lugege lähemalt raamatust „Hüva enesetunde efekt“.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700