Autor: Piret Kaljula • 8. september 2021

Mida teha kui on juhtunud tööõnnetus?

Lugeja küsib: Kukkusin tööl ja väänasin jala välja. Jalale on valus toetuda ning perearst saatis mu haiguslehele. Õnnetusest on möödas juba nädal, aga tööandja ei ole minuga ühendust võtnud. Kas ma peaksin ise midagi tegema?
Foto: Pexels

Vastab Piret Kaljula, Tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant: Töötaja peab tööandjale tööl juhtunud õnnetusest teada andma, samuti ka sellest, et ta on õnnetuse tõttu töövõimetuslehel. Kui õnnetust juhtus pealt nägema kolleeg, peab temagi tööandjat teavitama.

Arst peab viivitamatult teavitama tööinspektsiooni raskest või surmaga lõppenud tööõnnetusest, samuti sellest, kui ta määras töötajale tööõnnetuse tagajärjel ajutise töövõimetuse. Mõistagi peab tööõnnetusse sattunud töötaja arstile esmalt ütlema, et ta sai viga tööd tehes. Tööinspektsioon annab laekunud infost omakorda teada tööandjale.

Tööandja ei pea ootama jääma tööinspektsiooni teavitust, vaid tööõnnetuse asjaolude ja põhjuste uurimist tuleb alustada viivitamata ehk siis, kui ta sai õnnetuse toimumisest teada (näiteks pealtnägijatelt saadud info põhjal).

Kui Te pole tööandjale ütelnud, et olete tööõnnetuse tõttu töövõimetuslehel, siis tehke seda esimesel võimalusel. Soovitame teavitada näiteks e-kirja teel, et saaksite hilisemalt vajadusel teavitamist tõendada. Kümne tööpäeva jooksul peab tööandja juhtunut uurima, sh üldjuhul küsima ka kannatanu selgitusi. Uurimise käigus peab tööandja jõudma selgusele, kas tegemist oli tööõnnetusega või mitte.

Kui uurimise käigus selgub, et tegemist ei olnud tööõnnetusega, lõpetab tööandja uurimise ja koostab akti, milles kirjeldab õnnetusjuhtumi asjaolusid ja esitab uurimise lõpetamise põhjuse. Akti allkirjastavad tööandja esindaja ja töökeskkonnavolinik, tema puudumisel töötajate usaldusisik. Tööandja esitab akti tööinspektsioonile ja kannatanule või tema huvide kaitsjale kolme tööpäeva jooksul pärast õnnetusjuhtumi uurimise lõpetamist.

Kui tegemist oli tööõnnetusega, siis tuleb uurida tuleb kõiki tööõnnetusi, et selgitada välja asjaolud ja põhjused vältimaks sarnase juhtumi kordumist. Tööõnnetuse uurimises osaleb hääleõigusega töökeskkonnavolinik, tema puudumisel töötajate usaldusisik. Uurimise läbiviimiseks on tööandjal aega kümme tööpäeva. Peale uurimise lõpetamist koostab tööandja vormikohase tööõnnetuse raporti, mille esitab kolme tööpäeva jooksul tööinspektsioonile ja kannatanule või tema huvide kaitsjale.

Allikas: tööelu.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700