Autor: Kristel Abel • 14. september 2021

Tööinspektsioon: riskianalüüsi on esitanud ligi pooled ettevõtted

8. septembriks oli riskianalüüsi Tööinspektsioonile digitaalselt edastanud 45% kõigist ettevõtetest, kus töötab vähemalt üks lepinguline töötaja. Kokku on esitatud 27 524 riskianalüüsi.
Foto: Unsplash

Töökeskkonna riskianalüüsi eesmärk on selgitada välja ettevõtte töökeskkonnas esineda võivad ohutegurid ning hinnata riske töötaja tervisele ja ohutusele. Kohustus töökeskkonna riskianalüüs läbi viia kehtib aastast 1999.

1.septembriks tuli kõigil vähemalt ühe töölepingulise töötajaga ettevõtetel esitada riskianalüüs Tööinspektsioonile digitaalselt, laadides see üles iseteeninduskeskkonnas iseteenindus.ti.ee või luues selle riskianalüüsi töövahendi abil.

Tööinspektsiooni peadirektor Maret Maripuu tunnustas tööandjaid, kes on hinnanud ära oma ettevõtte töökeskkonnas esineda võivaid riske. „Riskide hindamisest saab alguse hea töökeskkonna loomine. Tööl õnnetusse sattumise või seal haigestumise vältimine hoiab tööprotsessi katkematuna ning seeläbi kaitseb ka ettevõtte majanduslikku kestlikkust,“ rõhutas ta.

Maripuu sõnul ei hakata üles laadimata riskianalüüsi eest kellelegi automaatselt trahve määrama. „Tööinspektorid jätkavad oma tavapärast tööd ja teevad järelevalvet esmalt neis ettevõtetes, mille riskihinne on kõrge või mille töökeskkonna kohta on tulnud kaebuseid. Järelevalve käigus kontrollitakse ka riskianalüüsi olemasolu. Kui peaks selguma, et riskianalüüs on puudustega või sootuks esitamata, siis võib inspektor teha ettekirjutuse puuduste kõrvaldamiseks ja määrata konkreetse tähtaja, millal tuleb ajakohane riskianalüüs esitada,“ kinnitas ta. „Oleme valmis tööandjaid ka nõustama, kuidas riskianalüüsi üles laadida või iseteeninduskeskkonnas luua,“ lisas Maripuu.

Riskianalüüsi esitamise kohustus on ca 60 600 ettevõttel, kus töötab vähemalt üks töölepinguline töötaja. Tänaseks on neist analüüsi esitanud 45%. Kolmveerand riskianalüüsidest esitasid mikro- ja väikeettevõtted. Kuna riskianalüüsi on esitanud 92% suurtest ning 84% keskmistest ettevõtetest, siis hinnatud on umbes 70% Eesti töökohtadest. Kõigist riskianalüüsidest 70% loodi iseteeninduskeskkonnas oleva töövahendi abil.

Allikas: tööelu.ee

Loe lisaks: Olulised muudatused: haigushüvitis, toetused ja töökeskkonna riskianalüüs

Loe artiklit siit.

Loe lisaks: Kas Tööinspektsiooni iseteeninduskeskkonda sisestatud riskianalüüs on teistele nähtav?

Loe artiklit siit.

Loe lisaks: Kas said kirja töökeskkonna riskianalüüsi esitamise kohta?

Loe artiklit siit.

Loe lisaks: Kas osaühingu juhatuse liige ja oma ettevõtte ainus töötaja peavad esitama töökeskkonna riskianalüüsi?

Loe artiklit siit.

Loe lisaks: Kas korteriühistu peab riskianalüüsi esitama?

Loe artiklit siit.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700