Autor: Sekretär.ee • 22. detsember 2021

Eesti tööandjad räägivad ettevõtetes jõulude tähistamisest

Jõulud on ühtaegu kibekiire ja mõnusalt rahulik aeg, kus võetakse muu hulgas aega ka oma tööperega koos olemiseks, möödunud aastale tagasi vaatamiseks ja tublide töötajate tunnustamiseks. Uurisime Eesti tööandjatelt, kuidas nemad oma töötajaid jõulude ajal rõõmustavad.
Foto: Unsplash

Chemi-Pharmi koroonaaja pidu Zoomis

Hiljuti aasta ettevõtja tiitliga pärjatud Chemi-Pharm kingib kogu kollektiivile valikurõõmu kinkekaardiga. „Kingime kõigile oma töötajatele mõne suure kaubanduskeskuse kinkekaardi, et inimene saaks ise valida selle, mis talle kõige rohkem rõõmu pakub. Selle juures on tavaliselt mõni väike meelehea: šokolaad, vahuvein, mõni huvitav toode, küünal või muu taoline. See traditsioon on meil väga pikk,“ räägib ettevõtte administratiivjuht Triin Uibo. Kingiga peetakse meeles ka ettevõtte töötajate lapsi. „Kõigile lastele teeme kommipakid väikse lisaväärtusega – mänguasja, lauamängu või millegi taolisega. Meie jaoks on lapsed kõik kuni 20-eluaastani ja kõigil on ühesugused pakid. Päris väiksed küll ise kommi ei söö, aga siis saavad vanemad rohkem,“ sõnas Uibo.

Lisaks kingitustele toimub Chemi-Pharmis alati jõulupidu ja ka jõululõuna. „Kuna jõulupidu võib toimuda perioodil detsembri algusest jaanuari lõpuni, siis oleme teinud kontoris lisaks ka jõululõunasöögi kogu meeskonnale. See on tänusõnade jagamise koht ja mõnus vabas vormis istumine verivorstide ja muu klassikalise jõulukraamiga,“ avab Uibo Chemi-Pharmi sisemaailma.

Eelmisel aastal, kui koroonaviirus piiras päris pidude pidamist, toimus Chemi-Pharmi jõulupidu Zoomi keskkonnas. „Võtsime õhtujuhi, kes meid juba hästi tunneb, mõned esinejad, kes laulsid, ja korraldasime üldse natuke rohkem tegevusi. Samuti saatsime jõulusöögi jaoks kõigile töötajatele koju suupistepakid. Kokkuvõttes oli see hästi äge, kõigile meeldis ja saime palju positiivset tagasisidet,“ meenutab Uibo.

AS Äripäev tunnustab jõulugalal töötajaid

Ligi 260 töötajaga AS Äripäevas tähendavad jõulud aastale tagasi vaatamise aega ja mõnusaid ühisüritusi. „Meil on kaks jõulupidu – üks kõigile töötajatele koos kaaslastega ja teine töötajate lastele. Lastele teeme igal aastal ka jõulupakid, mis koosnevad kommipakist ja väiksest kingitusest. Töötajatele endile on kingituseks pidu, mõnus koosolemise üritus,“ räägib Äripäeva personalijuht Sigrid Veskioja. „Töötajate jõulupeo nimetame sellest aastast ümber jõulugalaks, et see oleks varasemast rohkem tunnustamisele ja aastale tagasivaatamise üritus. Me tunnustame peol oma inimesi kolmes kategoorias – ajakirjanduse auhinnad, müügiauhinnad ja innovatsiooniauhinnad. Seejuures on innovatsioonikategoorias ka eraldi backoffice’i auhinnad, et tugiüksuste inimeste tubli töö teiste varju ei jääks,“ tutvustab Veskioja Äripäeva traditsioone.

„Laste pidu oleneb palju kohast. Sel aastal plaanime pidu mängumaal. Oodata on jõuluvana ja päkapikke ning üldse üsna tihedat programmi näomaalingute ja muu põnevaga. Olenevalt kohast oleme ise rohkem tegevust organiseerinud – kutsunud esinema teatri või midagi muud põnevat. Laste tähelepanu kipub koonduma mängimisele ja ringijooksmisele, rõõmu on eelkõige kohast endast,“ jagab Veskioja kogemusi.

Lennuliiklusteeninduse AS üllatas töötajaid retseptivideoga

Eestis lennuturvalisust tagava Lennuliiklusteeninduse ASi meeskonnas korraldatakse samuti jõulude paiku kollektiivile mõnus ühisüritus, kuid see toimub tavaliselt uue aasta alguses. „Uusaastapidu on tavaliselt stiilipidu, et oleks mängulisust ja põnevust. Peo juurde käib meelelahutus ja esinejad ning kindlasti ka tunnustamine. Tööalaste saavutuste eest valitakse aasta tegu ning parimaid tunnustatakse hõbe- ja kuldmärgisega,“ selgitab Lennuliiklusteeninduse personali- ja koolitusosakonna juhataja Chris-Helin Loik. „Lastele korraldame jõulupeo ja teeme ka paki. Kuna meil on üsna püsiv töötajaskond, siis soovime, et peod ei muutuks ühetaoliseks ja küsime alati ka lapsevanemate ootusi. Nii oleme avastanud nii Loodusmuuseumi kui ka seigelnud oma majas. Laste jõulukingiks on kommipakk koos meie tegevusvaldkonna – lennundusega – seotud mänguasjaga,“ räägib Loik.

Enne koroonat korraldati majas ka jõululõunat, kuid eelmisel aastal asendati see põneva toidupakiga. „Kõik töötajad said kingipaki, kus oli retsept koos selle järgimiseks vajalike koostisosadega. Paki juurde käis videotervitus, kus juhatus koos Joel Ostratiga seda sama rooga valmistasid. Nii said töötajad koos juhatuse ja telekokaga jõulupraadi valmistada. Kuna juhatus valmistas rooga metsas, siis kokkuvõttes oli see päris vaimukas video ja töötajad võtsid lahenduse hästi vastu,“ jagab Loik head mõtet.

Lennuliiklusteeninduse majas aitas möödunud aastal jõulutunnet luua fuajees mängiv video, kus sõbralikud ja jõulumeeleolus töötajad majja saabujaid tervitasid. „Sel aastal plaanime korraldada jõulukampsunite päeva või nädala, et sellega jõulutunnet hoida,“ avab Loik uusi plaane.

SMITi jõulukampsuni päev

Siseministeeriumi infotehnoloogia- ja arenduskeskuses ehk SMITis on jõuluaeg rahulik, tehakse heategevusele suunatud ühistegevusi. „Jõulude ajal korraldatakse smitikatele päkapikkude töötuba, kus ühiselt valmistatakse piparkooke, mängib jõulumuusika ja pakutakse glögi. Tegusa päeva jooksul valminud kaunistatud piparkoogid kingitakse koostööpartneritele. Eelmisel aastal korraldati jõululaat, kus töötajad said pakkuda omavalmistatud käsitööd ning saadud raha eest osteti lastele arvutid,“ räägib SMITi värske personalijuht Kärt Kinnas. „Smitikate lastele on varem jõulude ajal korraldatud meeleolukaid perepidusid koos hariva meelelahutusega. Viimasel aastal oleme lapsi meeles pidanud magusa kingitusega ning lisanud sellele mängulisi elemente, millega tutvustada SMITi tegemisi. Praegusel ajal, kui lastel pole võimalik vanemate töökohas külas käia, aitab see mõista, millega emme või issi töö juures tegeletakse,“ avab Kinnas kingituste valiku tagamaid.

„Enne pandeemiat oli SMITis kombeks korraldada traditsiooniliste jõulusöökidega ja meeleoluka jõulumuusikaga ühine jõululõuna. Loodame selle traditsiooni taas ellu kutsuda. Jõulukampsuni päeval tõmbavad smitikad selga rõõmsad jõuluteemalised kampsikud, mis tekitab elevust ja loob jõulumeeleolu,“ räägib Kinnas.

Kinnase varasem töökogemus pärineb Estonia teatrist, kus oodatud jõulutraditsiooniks oli jõuluuste konkurss. „Teatrimajas kaunistati detsembrikuus üle 50 ukse. Nii tekkis majja tore jõulumeeleolu. Estoonlased üllatasid igal aastal oma fantaasiarikkusega ja humoorikate kaunistustega,“ räägib ta. Samuti olid teatris vahvad laste jõulupeod. „Estoonlaste lapsed kutsusime laste jõuluetendusele ning pidu jätkus jõuluvana külaskäiguga. Olgu 2- või 12-aastane – laps ootab alati jõuluvana. Eriti teeb rõõmu, kui toredasti lapsed on luuletused ja laulud selgeks õppinud,“ jagab Kinnas.

Allikas: tööelu.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700