Autor: Vladimir Logatšev • 11. jaanuar 2022

Kas töötaja võib jaanuaris ära kasutada oma põhipuhkust?

Lugeja küsib: Eelmisel aastal läks tööl väga kiireks ning mul jäi puhkamata. Nüüd soovin kogu oma puhkust jaanuaris kasutada, kuid tööandja ei taha seda lubada. Kas mul on selleks õigus?
Foto: Unsplash

Vastab Vladimir Logatšev, Tööinspektsiooni juhtiv nõustamisjurist: Põhipuhkus aegub ühe aasta jooksul arvates selle kalendriaasta lõppemisest, mille eest puhkust arvestatakse. 2021. aastal väljateenitud põhipuhkust saab kasutada kuni 31. detsembrini 2022. Seega 2022. aastal saab töötaja kasutada põhipuhkust nii 2021. kui ka 2022. aasta eest.

Tööandja koostab puhkuste ajakava iga kalendriaasta kohta ja teeb selle töötajatele teatavaks esimese kvartali jooksul, hiljemalt 31. märtsiks. Mida varem puhkuste ajakava kinnitatakse, seda varem see kehtima hakkab ning töötajad saavad põhipuhkust kasutama asuda (nt võib puhkuste ajakava kinnitada veebruaris). Enne seda saab põhipuhkusele jääda vaid poolte kokkuleppel. Kui töötaja ja tööandja kokkulepet ei saavuta, siis ei saa paraku ka puhata, isegi kui sellest 14 tööpäeva ette teatada. See on lubatud vaid töötajatele, kellel on seadusest tulenev õigus nõuda põhipuhkust neile sobival ajal.

See õigus on:

•naisel vahetult enne ja pärast rasedus- ja sünnituspuhkust või vahetult pärast lapsehoolduspuhkust;

•mehel vahetult pärast lapsehoolduspuhkust või naise rasedus- ja sünnituspuhkuse ajal;

•vanemal, kes kasvatab kuni seitsmeaastast last;

•seitsme- kuni kümneaastase lapse vanemal lapse koolivaheajal;

•koolikohustuslikul alaealisel koolivaheajal.

Küll aga võib töötaja kasutada enne puhkuste ajakava kinnitamist muid puhkusi (näiteks õppepuhkus, lapsepuhkus) teatades oma soovist tööandjale 14 kalendripäeva ette.

Kokkuvõttes, enne puhkuse ajakava koostamist on võimalik põhipuhkusele jääda vaid poolte kokkuleppel. Tööandja koostab puhkuse ajakava ja teeb selle töötajatele teatavaks hiljemalt 31. märtsiks.

Uuri lisaks puhkuste kohta.

Allikas: tööelu.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700