Islandi talupidaja: allun pigem loodusjõududele kui inimese tahtele

Islandi talupidaja Berglind Hilmarsdottir, kelle farm asub 2010. aastal pursanud Eyjafjallajökulli vulkaani kõrval, rääkis täna alanud Pärnu Juhtimiskonverentsi avaettekandes “Mina ja Vulkaan”, et pigem allub ta looduse kui inimese pahatahtlikule jõule.

Hilmarsdottir rääkis Pärnu Juhtimiskonverentsil, et loodusjõud ei tekita vaid katastroofe, vaid neist on ka kasu: nii saab aasta läbi ujuda soojades laguunides, geisrites ja jõgedes, vulkaanilist tegevust saab ära kaustada geotermaalenergia tootmisel, Islandi laavamaastik on väga kena ning loodus inspireerib selle saare elanikke.

Hilmarsdottiri sõnul pole saarel relvi ega sõjaväge. “Ainus rünnak, milleks me valmis oleme, on looduslik,” rääkis ta. Nii on igas külas olemas vabatahtlikest koosnev päästemeeskond.

Peale 2010. aastal toimunud Eyjafjallajökulli vulkaani purset valitses hommikul väljas haudvaikus nagu peale maailma lõppu,” meenutas Hilmarsdottir katastroofijärgset aega. Mõni aeg hiljem muutus päev ööks – väljas läks õhus oleva vulkaanilise tuha tõttu pimedaks. Veel nädalaid oli kõik kaetud tuhakihiga ja ka kuid hiljem oli siin-seal tuhka näha.

“Ent peagi kasvasid uued ja varasemast ilusamad lilled ning taimed, tuhk on väga toitaineterikas. Seega olgem õnnelikud ja ärgem muretsegem,” sõnas ta. “Elus on vaja raskusi ja väljakutseid, et testida oma julgust ja südikust,” usub Hilmarsdottir. Lisades, et kui ta peaks valima, kelle jõule alluda, kas loodusjõudude omale või teise inimese tahtmistele, valiks ta kahtlemata esimese.

“Me kõik allume loodusjõududele, ent on olemas ka jõud, mida keegi murda ei saa – meie endi tugevus,” rääkis Islandi talupidaja sel aastal võimuteemadele  keskenduval konverentsil.

Osale arutelus

 • Urve Vilk

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Toosikannu puhkekeskus Käru vallas Raplamaal

Raplamaal asuv Toosikannu puhkekeskus on ideaalne peokoht nii suurematele kui ka väiksematele seltskondadele. Aga mitte ainult – Toosikannus asub Eesti esimene ja ainus loomapark ning lisaks tähtpäevade tähistamisele on see suurepärane koht asjalikele koosolekutele ja konverentsidele.

Kuninglik Saku mõis – pealinnast vaid 11 km kaugusel

Tallinnast vaid 11 km kaugusel rohelusse mattunud Saku mõis sobib suurepäraselt nii koosolekute, seminaride, konverentside kui firmapidude korraldamiseks. Väärika ajalooga Saku mõisa peahoone pärineb 1820. aastast ning on oma rikkaliku-luksusliku dekoori ja laemaalingutega üks Eesti kaunimaid.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

 • Juunis
  17%
  17%
 • Juulis
  83%
  83%
 • Augustis
  0%
  0%
 • Ei puhkagi suvel
  0%
  0%
 • Muu
  0%
  0%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine