4. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas töötaja paremini tööle panna? Palju kasu heast kontorist

Foto: Meeli Küttim
Töötaja ning ka iseenda produktiivsemaks muutmiseks ei ole vaja panustada suurtes kogustes raha, piisab odavatest, ent tõhusatest lahendustest. Töökoha interjöör mõjutab väga palju seda, kui tootlikud me olla suudame. Väljaanne Entrepreneur on kirja pannud viis soovitust, kuidas töökohta, olgu selleks siis traditsiooniline kontor või kodukontor, muuta selliselt, et tootlikkus kasvaks.

Pane tähele

1. Nipid produktiivse kontori loomiseks: Vali õiged värvid. Austini ülikoolis tehtud uuringust selgub, et meid ümbritsevad värvid mõjutavad väga tugevalt seda, kas me viitsime töötada ja kui palju me endast tegelikult väga pigistada suudame. Värvid mõjutavad tugevalt ka meie käitumist ning emotsioone. Arhitektuuri ning sisekujundusega tegelev ettevõte HOC on soovitanud töökoha sisustamisel lähtuda järgnevatest värvidest:

Roosa muudab inimesed rahulikumaks ning aitab vähendada üksindust.

Punane kiirendab pulssi ning seega ka vereringet, mis omakorda toob kaasa suurema energialaengu.

Oranž värv suurendab enesekindlust ning entusiasmi.

Kollane suurendab produktiivsust, loomingulisust, tähelepanuvõimet ning selgust.

Roheline värv vähendab väsimust ja muudab inimese efektiivsemaks.

Sinine suurendab rahulikkust, stabiilsust, usaldust ning lojaalsust, samal ajal suurendades

produktiivsust ja keskendumisvõimet.

Kui sa ei mõista, miks sina ja/või su kolleegid kipuvad rahutud ja häiritud olema, võib aidata kontori seinte värvimine või tapeedi vahetus.

2. Muuda kontor visuaalselt suureks. Sageli piisab vaid värvivahetusest, et kontor või tuba tunduks palju helgem. Kui sa tunned end justkui aheldatuna ning vajad enda ümber rohkem õhku, tasub kontorisse tuua heledat mööblit ning värvida seinad heledaks. Keskkonnapsühholoog Sally Augustin on näiteks öelnud, et heledad värvid muudavad ruumi visuaalselt suuremaks, kasuks tulevad ka kõrged laed. Augustini sõnul aitavad ruumi suuremaks muuta ka peeglid. Samuti soovitab ta kasutada vähem mööblit ja muid iluvidinaid, sest need võivad tekitada tunde, nagu oleks ruum inimestest ja asjadest pungil.

3. Too loodus kontorisse. Kolmas variant räägib mõneti küll eelmiselevastu, ent psühholoogid on soovitanud  kontorisse ja tuppa tuua võimalikult palju rohelisi taimi. Looduses liikumine mõjub inimestele rahustavalt, miks mitte proovida looduslikku keskkonda imiteerida ka nelja seina vahel. Lisaks võiks mööbli puhul võimalikult palju kasutada puitu ja bambust. Õdusust ja mõnusat olemist lisavad näiteks ka küünlad. Kindlasti tasuks eelistada loomulikku valgust ning suuri aknaid.

4. Liigu või tee trenni. Soome Töötervishoiuameti uuringust selgus, et kui inimesed istuvad kontorisning päeva jooksul end sisuliselt üldse ei liiguta, mõjub see tervisele halvasti, tuues kaasa näiteks kehva rühi, aga ka põhjustades lihaspingeid. Selle vältimiseks on üks võimalus end tööpäeva jooksul liigutada, tehes näiteks erinevaid liikumisharjutusi. Teine võimalus on loobuda istumisest ning vahetada traditsioonilised lauad välja selliste vastu, mille taga saab töötada vaid seistes. Kui sellised võimalused aga puuduvad, on mõistlik kontrollida üle oma asend, seal hulgas reguleerida arvutimonitori kõrgust.

5. Pööra tähelepanu õhule. Õhu kvaliteet on töökoha puhul sageli üks vähem tähelepanu saavaid aspekte. Tokyo Waseda ülikooli uuringust selgus, et inimesed on seda väsinumad ja uimasemad, mida kõrgem temperatuur kontoris on. Katsealused tunnistasid, et pidid palavas ja õhutamata kontoris panustama oluliselt rohkem vaimset energiat tööülesande sooritamisele kui need katsealused, kes töötasid jahedates tingimustes. Lisaks tasub tähelepanu pöörata sellele, et õhuniiskus oleks piisavalt kõrge ning tingimused enam-vähem stabiilsed. Tundlikuma organismiga töötajaid silmas pidades võiks kasutada näiteks hüpoallergilisi vaipu.

Arikli vahendas Pille Ivask, Äripäeva kaasautor.

Loe veel Äripäevast.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700