6. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sekretärist tippjuhiks

Foto: Andras Kralla
Konkursi "Eesti parim juht 2018" nominentide hulgas on ka Circle K juht Kai Realo, kes oma karjääri alustas just sekretärina. Kas ta selle tiitliga pärjatud saab, selgub 18. mail Pärnu Juhtimiskonverentsil.

Möödunud sügisel uuris Merit Pärnpuu Kai Realolt, mis arusaamad ta sekretäriametist kaasa on võtnud, mida ta enda assistendi juures enim hindab ja milline juht ta on.

Õppisite TTÜ-s majandusinseneriks. Kuidas Te pärast ülikooli lõpetamist sekretäriametisse sattusite?

Kui ma 1991. aastal programmeerijana ülikooli lõpetasin, siis selgus, et minu kirg programmeerimise vastu ei olnudki nii suur. Kuid mis oli kõige suurem erinevus – see oli esimene aasta, kui inimesi enam tööle ei suunatud. Töökoha leidis mulle hoopis õppejõud, kelle kolleeg otsis Viimsi valda tehnikasekretäri. Olin ainuke inimene, kes oskas kasutada arvutit, faksi ja koopiamasinat. Tagantjärele mõeldes oli see vahva ajajärk ja ehkki ma töötasin sekretärina, olin ma teatud mõttes ka tehnikakunn.

Mida töö sekretärina Teile edaspidiseks kaasa andis?

See andis mulle kõigepealt arusaamise, mida sekretärilt oodatakse. Tehnilisest küljest andis see mõistmise, kui oluline on juhiabi ja sekretäri roll just tugipersonalina, sest ega mul juhina ei ole juhtimises abi vaja, ma ei ole juhtimispuudega inimene, vaid mul on vaja inimest, kes teeks midagi, mida ma kas ise ei jõua teha või milleks mul kompetents puudub. Juht ei pea ju olema suurepärane organisaator või väga hea administraator.

Sellepärast on äärmiselt vahva omada juhiabi või sekretäri, kes on oma valdkonnas väga initsiatiivikas ja avatud silmadega. Näiteks meie praegune kontoriassistent Lembi on mind väga positiivselt üllatanud: ta näeb asju, mis vajavad selles valdkonnas muutmist, teeb ise ettepanekuid ega oota, et juht seda teeb. Ja sellest suuremat kergendust ei saagi olla, kui sa tead, et see valdkond on meil nüüd inimese käes, kes sellega ise toimetab.

Lembi on olnud mulle suurepärane meeldetuletus, miks on juhiabide roll juhtimistöös äärmiselt oluline – igaüks teeb seda, milles tema parim on.

Täispikka artiklit loe SIIT.

 

Autor: Laura Tahk, Sekretär.ee toimetaja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700