19. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Malts ja idud: seekord maltsast

Eelmisel korral sai pikalt räägitud idudest. Lugesin teksti uuesti üle ning panin tähele, et pealkirjas mainitut see tekst ei vääri - maltsad oli jäänud teenimatult puutumata jäänud.

Võtame siis seekord ette maltsad, kõiksugused veidra kujuga salatid, mida pakkides, pihutäites, kimpudes ning virnades igal pool karmi raha eest pakutakse. Jätame kõrvale raha, mis maa seest kasvanud mudrukilo kohta peab välja käima ning süübime koheselt maltsa sisemusse.

Minu viimase aja täielikud lemmikud on beebispinatid, peedivõrsed ning metsrukkola. Midagi pole teha, tegemist on veidrate, kuid väga mõnusate salatimaterjalidega, mida just tavapäraselt lapsepõlves vanaema peenramaal ei kasvanud. Kuid globaliseerumise karm kirsa on löönud peenrasse augu, kust tärkasid kindlalt kui umbrohi kõik need välismaised maltsad. Olen tüdinenud vaid jääsalati, rollo rosso või salatilehtede närimisest, lisaks nende liigtarbimisele olen täheldanud ka teatavaid puudujääke nimetet maltsade maitse osas.

Igal juhul võileiva hinnaga neid maitserikkaid salateid ei saa, kuid olgem ausad - küsitavat raha on need maltsad kindlasti väärt. Eriti juhul, kui käituda nagu mina, osta sajalise eest kuni viis erinevat karpi salateid, mida saab nädala jooksul kuni viiel korral imeliseks salatiks muuta.

Beebispinatid on suurepärased maltsad, mida pista kuumadesse salatitesse, peaasjalikult pastasalatitesse. Beebispinat muutub kuuma toiduga kokku segades mitte pehmeks nagu iga muu klorofülli sisaldav ollus, vaid krõmpsuks ning mahlaseks. Beebispinat on geniaalseim lisand kuumadesse salatitesse, tema olemus lisab harukordse uue dimensiooni suutäiele ning kergitab, olgem ausad, suhteliselt raskete salatite vormi ning sisu.

Mina kasutan beebispinatit peaasjalikult toorelt, kuid vahel annab hea lisandväärtuse spinatite leotamine külmas soolvees või kerge blanšeerimine keevas laimiga rikastatud vees. Blanšeerimine lõdvendab spinati ning uuesti külmutades tõmbuvad lehed rulli, mis annab salatile hoopis uue olemuse ja väljanägemise. Pisikesed, peaaegu magusad ja krõmpsud beebispinatilehed on kindla koha omanik igas lugupeetavas kodus.

Kuna beebispinati olemus, nagu ka nimi ütleb, on nii puhas ja süütu, siis ei ole tarvilik neid kuidagi moodi rohkem ette valmistada kui vaid pesta ning salatipotti heita. Räägitud spinati lehed sisaldavad palju kiudaineid, vähe kaloreid ning on supervõimsad antioksüdantide nagu beetakarotiin ning luteiin, kandjad. Lisaks sisaldavad lehed palju vitamiine ning mineraale. Ühesõnaga üks igati kasulik ning mõnus malts.

Kui siia lisada juurde ka metsrukkola, mis peaks omama samuti kindlaks määratud parkimiskohta iga inimese köögis, saame salati, mis paugutab silmist energiavihud. Rukkola on jällegi suhteliselt veider malts, kuna omab väga konkreetset maitset, sisu ja olemust. Soome keeles kutsutakse rukkolat sinappikaali ehk otsetõlkes ehk sinepikaalikas, kuid minu huvi on sõna esimesele osale suunatud. Rukkola maitseb sinepiliselt, teravalt ja mõrkjalt, pisut rediselikult. Sisaldab muidugi jällegi hämmastavat nimekirja vitamiine, rauda, mineraale ja antioksüdante.

 

Rukkola on oma käreda maitsega justkui loodud lambaliha juures vedeleva salatinutsu suurimaks koostisosaks. Loomulikult saab rukkolat keeta, praadida ja hautada. Muuseas, küüslaugu ja peekoniga praetud rukkola on üks imelisimaid roogi, mida kerge sissejuhatusena veiniklaasi kõrval nautida. Mahuks võib lisada türgi ube, kuid ei pea. Samuti saab kerge vinegreti ning idudega suurepärase salati pikalt haudunud lambaliha juurde. Mõlemad on tugeva maitsega ning kõva iseloomuga.

Kui nüüd siis lisada ka peedivõrsed, saame kokku komplekti, mille najalt kasvavad maailmameistrid ja tõstekuulsused. Lisaks imelisele punasele värvusele lisab peedivõrse salatile kolmanda maitsedimensiooni ning järjekordse hunniku häid ja kasulikke asju. Muuseas, olen üsna kindel, et peedivõrsetest keedetud püreesupp leiab tee kõikide pisutki maitseid tundvate inimeste südamesse.

Lisaks on supilooming lihtne. Lehed keema, blenderisse väikese puljongiga, maitsestada, koor sisse ning sekundiks veelkord kaussi tulele. Imelise maitse, värvuse, tekstuuriga ning värskusega leem. Väike laimimahl või imepeen carpacchio viilakas aitaksid siin kaasa ühe imelisima supi saamiseks.

Mis on minu loo resümee - selleks on tõik, et salatite ja maltsadega ei pea käima ringi kui portselaniga keset ründavaid elevandikarju. Neid võib räsida, murda, keeta, praadida, lõikuda ja maitsestada. Kõik selleks, et vaid head elamust ja maitset saada.

Pistke see lugu nüüd kokku eelmisega ning tulemuseks on kõike hõlmav imeline salatimaailm.

Roheliseoa-ruccolasalat toor-sorrico kastmegaMaterjal

- Toored sorricod

- Ruccolat

- Rohelisi ube

- Rohelist sibulat

- Küüslauku

- Oliiviõli

- Fetta juustu

- Sibulat

- Vahukoort

- Paprikapulbrit

- Tšillit

- Soola

- Pipart

Kokkupanek

Prae õlis küüslauku ja sibulat, lisa juurde oad. Lase mõnusaks ning nõruta paberil. Kõrval pajas lase õlis kenaks vorstijupid, lisa neile ka hakitud tšilli, soola, pipart ja paprikapulbrit. Hauta kenasti. Lõpuks lisa vahukoor ning hauta leent poole vähemaks.

Sega kausis kokku oasegu ja hakitud roheline sibul, ruccola ja fettajuust. Tõsta kaussi ning tõsta otsa vorstid. Nõruta selga vedelikku, vorstivedelikku.

Head nautlust!

Autor: Lemmi Kann, Kulinaariakatedraali blogi - Martin Hanson

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700