12. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Retseptooria: reedeõhtune kalasöömaaeg

Retseptooria mõte on leida igaks hetkeks, igaks olukorraks, igaks maastikuks sobilik söök ning lõõgastus.

Seekordne reede õhtu võiks minna kalade sulina saatel. Teen kiire sissejuhatuse ning sealt edasi lasen lugejate kätel käia. Peaasjalikult siis köögis hakkides ja sööki vaaritades. Võtame ette kala, mis reedeõhtuseks kergeks õhtusöögiks kenasti sobib.

"Kala Teeb Head!" koduleht sõnab, et „kalanormiks päevas peetakse vähemalt 30 grammi. Kalaliha on kergelt seeditav, sisaldab vähe kaloreid, mistõttu on tal eelis liha ees (sealiha seedub 35-45%, vasikaliha 60%, lambaliha 60-70%). Loomsed rasvad (va. kalarasv) saavad tihti haiguste allikaks, organismi tekib vabu puriine. Kerge seeditavuse tõttu võib kala kasutada nii hommiku- kui ka õhtusöögiks.“.

Niisiis reedel on see aeg, kui võiks kogu nädala kalakogused niiöelda järgi süüa. Niikuinii võetakse ju ette kogu nädala joomata jäänud kangem, võiks ju ette süüa tervistavat kala.

"Kala Teeb Head!" Koduleht sõnab veel, et „kaladieet aitab "vedeldada" verd ja hoiab ära trombide tekke. Kalatoidul on oluline osa veresoonte kaitsel (arterid, veenid), sest see on puhastava toimega aidates organismist välja tuua nn. mittevajalikku kolesterooli.Rasvastest kalades valmistatakse praegu farmaatsiatööstuses kalaõli kapsleid (lõhe ja tuunikala), mida soovitatakse vererõhu alaldamiseks ja infarkti ohuga haigetele. Kuna kapslid sisaldavad Omega-3 rasvhapet, siis on need ka veresooni puhastavad, hoides ära ajurabanduse ja infarktid.On kogetud, et kala söömine leevendab reumat, vähendab tuberkuloosi ja vähki haigestumise riski, leevendab migreeni, tugevdab immuunsüsteemi ning karastab organismi külmetushaiguste vastu. Norra teadlaste uuringud näitavad, et 100 g makrelli päevas vedeldab verd ja hoiab selle korras. Inglise teadlased väidavad, et kala sööjatel on vähem probleeme veres sisalduva kolesterooliga kui taimetoitlastel“.

 

Ühesõnaga, kala teeb tugevaks, ilusaks ja terveks. Mida meil veel vaja! Võtame kõrvale kenakese rivaner’i marjast Luxembourg’i valge ning hakkame pihta.

Nautlust!

Ahvena sashimi külma hernepüreega

Materjal

- Mereahvenafileed

- Mädarõigast

- Kollaseid herneid

- Küüslauku

- Kartulit

- Tüümiani

- Soola

- Pipart

- Sidrunheina

- Teriaki kastet

- Hapukoort

- Laimimahla

Kokkupanek

Pane herned ja kartulid vähese soolaga keema. Kui kala keenud, purusta kreemjaks seguks, lisa juurde purustatud küüslauk ja sega. Sega juurde tüümianilehe ning maitsesta. Viiluta meriahvenast ilusad sashimiviilud ja tõsta pikale liuale, kõrvale törts mädarõigast. Lase kartulipüreel jahtuda ning tõsta poolkülmana liu teisele otsale. Kastmeks sega kokku hapukoor, laimi mahl ja teryaki kaste. Nõruta liua keskele ning lase hea maitsta.

***

Suitsuräime-ingverisalat passiooni-kreemi kastmega

Materjal

- Suitsuräimi

- Ingveri juurikat

- Küüslauguküüsi

- Rohelist sibulat

- Lutserni idusid

- Sibulaidandeid

- Spargelkapsaidusid

- Mungoa võrseid

- Ruccolat

- Mangold salatit

- Mizuna salatit

- Tatsol salatit

- Oliiviõli

- Passiooni

- Vahukoort

- Tšillikauna

- Soola

- Pipart

Kokkupanek

Puhasta räimed, haki viilakateks küüslauguküüned ja kenadeks ribadeks ports ingverijuurikat. Pane kastrulisse mõnusalt õli, nii nelja-viie sentimeetri jagu. Kuuma õlisse heida küüslaugud ning lase kergelt krõbedaks. Eemalda sõelaga. Järgmisena tee sama ingveriga. Tõsta samuti sõelaga välja. Kalla mõlemad eraldi kaussidesse köögipaberile nõrguma. Pane kalatükid sõelale ning tõsta õlisse, lase umbes veerandminutit õlis küpseda, et kalale tekiks peale krõbe koorik. Nõruta paberil.

Kõrval pajas pane keema koos ning purusta sisse passiooni viljad koos seemnete ja kõigega. Sega ning lase rahulikult haududa. Maitsesta hakitud tšilliga, lisa soola ja pipart. Enne valmimist heida hulka ka imepeeneks hakitud roheline sibul. Sega ning keeda poole vähemaks.

Tõsta kõik salatid ja idud kaussi ning sega väikese õliga. Lisa juurde ka veel törts rohelist sibulat. Raputa kõik kenasti segi ning tõsta kaussi paras ports. Nüüd riputa juurde kala, ingver ja küüslauk. Nirista juurde ka kastet ning naudi.

Mmm ...

Head nautlust!

 

Autor: Lemmi Kann, Kulinaariakatedraali blogi - Martin Hanson

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700