17. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Esmatähtis esikohale: lõikad seda, mida külvad

Kui me looduses aktsepteerime hõlpsasti, et tulemus sõltub printsiipidest, siis sotsiaalses või korporatiivses kultuuris me kipume millegipärast arvama, et suudame kõrvale lükata loomulikud protsessid ja ikka saavutada tulemused.

Elus tekivad probleemid siis, kui me külvame ühte, aga loodame lõigata sootuks midagi muud. Jätkan Stephen R. Covey raamatu „Esmatähtis esikohale“ tutvustust. Printsiibid, põhiväärtused, universaalsed tõed ja nn loodusseadused on inimlikus mõttes põlvkondade kollektiivne elutarkus, mida on tunnustanud kõik tsivilisatsioonid ja mille järgi toimimine annab pikemas perspektiivis etteennustatavaid tulemusi, mis parandavad elu kvaliteeti.

Näiteks: ausus, ustavus, töökus, aupaklikkus, Kuldne Reegel, Taluseadus jpt.

Kuidas tunduks olukord, kus kevadel unustad külvamata, kogu suve logeled, ja siis asud sügisel tõsiselt asja kallale – künnad põllu, viskad seemne mulda, kultiveerid, tõrjud ümbrohtu jne ning seejärel loodad üleöö suure saagi salve saada.

Kui me looduses aktsepteerime hõlpsasti, et tulemus sõltub printsiipidest, siis sotsiaalses või korporatiivses kultuuris me kipume millegipärast arvama, et suudame kõrvale lükata loomulikud protsessid ja ikka saavutada tulemused. Ja võimegi seda lühiajaliselt saada.

Ka kõigi meie vajaduste efektiivne rahuldamine põhineb printsiipidel.

Füüsilised vajadused

• Tugev tervis põhineb printsiipidel.

• Majanduslik heaolu põhineb kokkuhoidlikkuse, töökuse, tulevaste vajaduste tarvis säästmise, intressi teenimise, mitte selle maksmise printsiipidel.

Sotsiaalsed vajadused

• Kvaliteetsed suhted on rajatud usalduse printsiibile, mis kasvab välja usaldusväärsusest ja pädevusest. Kui meil tekivad siin probleemid, siis meile reeglina ei meeldi, et meile öeldakse: mine ja teeni välja teiste usaldus. Palju kergem on uskuda, et uus armuseiklus, välimus, töökoht jms. aitab meid. Meie reklaam, filmid, muusika, TV programmid on seda illusiooni täis.

Vaimsed vajadused

• Tihti me elame tuupimise illusiooniga. Usume, et teatud diplom või kraad või töökoht tagab ka edukuse. Me ronime innukalt mööda redelit üles ja võime avastada, et redel toetub vastu valet seina.

Hingelised vajadused

• Me rahuldume illusiooniga, mida ühiskond meile müüa üritab ja usume, et elu tähendus peitub keskendumises iseendale, sellele, mida mina tahan. Aga tuhandete aastate vältel loodud tarkusekirjandus kinnitab ikka ja jälle, et elu kvaliteet peitub panuse andmises.

Järgmise nädalal tuleb juttu sellest, mida printsiibid ei ole ja mis vahe on printsiipidel ja väärtushinnangutel.

Seniks päikest!

Autor: Enesejuhtimise blogi - Silva Laius, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700