8. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mis eristab inimest loomast?

Inimolenditena on meile antud unikaalsed anded, mis eristavad meid loomariigist. Need anded on peidus stiimuli ja reageeringu vahel, meiega toimuva ja selle vahel, kuidas me toimuvale reageerime.

Covey kirjeldab, kuidas ta palju aastaid tagasi kolas ringi ülikooli raamatukogu riiulite vahel, avas ühe köite ja leidis sealt mõjuvõimsama mõtte, mida kunagi oli lugenud. (Raamatu autor oli maailma üks tuntuimaid psühholooge Viktor Frankl - minu märkus). Asja sisu oli järgmine: stiimuli ja reageeringu vahel on tühimik. Selles tühimikus on meil võimalik valida oma reageering. Selles reageeringus peitub meie areng ja vabadus.

Anded, mis peituvad selles tühimikus: eneseteadvus, südametunnistus, loov kujutlusvõime ja sõltumatu tahe – loovad meie viimse inimliku vabaduse: võime valida, reageerida, muutuda. Nad moodustavad kompassi, mis võimendab meid oma elusuunda seadma õige põhjakaare järgi.

Eneseteadlikkus on meie võime vaadelda end kõrvalt ja analüüsida oma mõtteviisi, motiive, ajalugu, stsenaariume, tegevust, harjumusi ja kalduvusi. See võimaldab meil eest võtta „prillid“ ja vaadata nii neid kui ka läbi nende. See annab meile võimaluse teadvustada meis peituvate programmide sotsiaalset ja psüühilist ajalugu ning kasvatada intervalli stiimuli ja reageeringu vahel.

Südametunnistus ühendab meid ajastute tarkuse ja südametarkusega. See on meie sisemiste juhiste süsteem, mis võimaldab meil ära tunda, kui me tegutseme või alles kavatseme tegutseda viisil, mis on vastuolus printsiipidega.

Sõltumatu tahe on meie võime tegutseda. See annab meile jõu ületada oma paradigmasid, ujuda vastuvoolu, kirjutada ümber oma stsenaariumid, tegutseda printsiipide alusel, mitte reageerida emotsioonide või asjaolude sunnil. Ehkki keskkonna või geneetilised mõjud võivad olla väga tugevad, ei kontrolli nad meid. Me ei ole ohvrid.

Loov kujutlusvõime on võime endale ette kujutada tulevast olukorda, luua midagi oma ettekujutluses ja lahendada probleeme sünergiliselt. See on anne, mis võimaldab meil näha iseennast ja teisi teistsugustena, parematena kui me oleme praegu. See võimaldab meil visualiseerida ennast elamas oma eesmärkide kohaselt isegi kõige raskemas olukorras ja rakendada printsiipe efektiivselt ka uues situatsioonis.

Erinevad enesearendamise „liikumised“ tunnistavad tihtipeale neid andeid, aga kipuvad neid üksteisest eraldama ja vaatlema neid isoleeritult.

Eneseteadlikkus on ernevate tervendamisliikumise, aga ka psühhoanalüüsi ja valdava osa psühhoteraapia ala.

Südametunnistus seisab religiooni, moraali, eetilise mõtte, hea ja halva mõistete maailma keskmes. Sõltumatu tahe on tahte jõul enda elust läbisurumine, soovitu saavutamine iga hinnaga.

Loov kujutlusvõime seisab niisuguste visualiseerimist ja mõttejõudu propageerivate liikumiste keskmes nagu positiivne mõtlemine, psühhoküberneetika, uskumusmaagia ja neurolingvistiline programmeerimine.

Hoolimata sellest, et iga sedalaadi lähenemine arendab ühte või mitut inimese annet, ei suuda nad näha ega arendada neis annetes omavahel seotud sünergilist tervikut ja tasakaalu.

Ei piisa üksnes eneseteadlikkusest – teadmisest, et meisse kirjutatud stsenaarium ei ole kooskõlas meie südametunnistusega, kui meil puudub loov kujutlusvõime, mis võimaldaks meil näha end paremana ning sõltumatu tahe, mis võimaldab meil teha muutusi. Enda läbisurumiseks elust ei piisa paljalt sõltumatu tahte olemasolust, kui me ei kujunda endas südametunnistust, mis aitaks meil avastada õiget põhjakaart ega lõika läbi eneseõigustusi, mis hoiavad meid ummikteedel. Sõltumatu tahteta kujutlusvõime loob idealistliku unistaja; südametunnistuseta kujutlusvõime võib luua Hitleri või Stalini.

Iga üksiku ande arendamine ja nendevaheline sünergia moodustavadki enesejuhtimise tuuma.

Järgmises kirjas tuleb juttu nelja inimande tasakaalustatud arendamisest.

Autor: Signe Sillasoo, Enesejuhtimise blogi - Silva Laius

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700