30. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Naine on targem kui mees

Naine on targem kui mees, on seda alati olnud ja ilmselt jääb see nõnda ka igavesti kehtima. Rohkem tarkust tuleneb eelkõige sellest, et naised on alati paar kraadi intuitiivsemad kui mehed (kõhutunne, mis kunagi alt vedama ei kipu), see teadmine ei pruugi küll alati faktipõhiselt argumenteeritav olla, aga ikkagi.

Väide, et naine on targem kui mees, oleks õrnemale soole justkui hea uudis, aga tegelikult peidab see endas ka vastutust. Ehk siis, naised on arengukeskkonna (seda võib nimetada ka armastuseruumiks) loojad ja mehed selles tegutsejad.

Seega on minu arusaamade järgi nähtus, kus mehed on esil (juhtivatel kohtadel) eelkõige põhjustatud naiste heast tööst eelduste loomisel. Kui eeldusi ei looda, pole ka midagi ellu viia, on vähe indu ning tahet. Mida edukamad on naised, seda edukamad on mehed ja vastupidi.

Võrdõiguslikkuse eest võitlejad jätavad selle seose tähelepanuta kas ebateadlikult või teadlikult.

Tuues veidi sisse allegooriat, siis mees on tuli, naine selle suunaja, mees on näitleja peaosas, naine lavastaja. See, kas tuli on meeldivalt soe, hõõgub vaikselt tuha all või külvab maailmas hävingut on paljuski naiste teha. Ükski rahul mees ei lähe kunagi kusagile sõdima, ennast tõestama, võitlema, kui selleks põhjust ei anta, kui ego mingil põhjusel takka ei piitsuta.

Kui arengukeskkonda/ armastuseruumi ei ole, muutub mees (ka iseenda kaasabil) tossikeseks, mandub, ei saa või ei taha hakkama saada. Teine variant on, et ta muutub hoopis (esialgu) aktiivsemaks, hakkab rohkem tööd tegema s.t. rohkem raha teenima, lootes nõnda asendada toda puuduvat nähtamatut arengukeskkonda. Kui olukord ei muutu, päädib see üldiselt “muude” huvide tekkimisega.

Naiste eelis minu arvates lisaks rohkem arenenud intuitsioonile on ilmselt ka veel selles, et nad suudavad luua nii arengukeskkonda kui olla samal ajal ka elluviijad. Mees valdavalt on ikkagi ennekõike hea elluviia, tegutseja.

Naised, kes (liig)agaralt elluviimisele, tegutsemisele keskenduvad, kaotavad ajapikku oma põhiolemuse ehk naiselikkuse ning naiste rolle üle võttev mees suutlikkuse olla mees suure algustähega. Aga on valikuvabadus, on võimalik rääkida ning kokku leppida just nii, kuidas osapooltele parim. Seega ei saa öelda, et üks väide on õigem kui teine, kõik on subjektiivne. Ja just selles subjektiivsuse selektiivsuses olen märganud, et iga edu taga nii äris, spordis kui ka laiemas plaanis, on hea(d) partnerlusvorm(id), kooskõla(d), et naine on targem kui mees.

 

 

 

Autor: Urve Vilk, Enesearengu blogi - Kristo Kiviorg

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700