8. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

10 nippi, kuidas meeskonnatööst edukalt viilida

Lugeja soov on minu blogis seadus. Ja lugeja soovis, et kirjutaksin sellest, kuidas meeskonnatööst viilida. Siin on 10 soovitust, kuidas saada edukaks koostööst viilijaks.

10. Ole häälekaim meeskonnatöö fänn. Alati kui võimalik, teata häälekalt meeskonnatöö tulemuslikkusest ning vajalikkusest. Kasuta väljendeid, nagu „Koostöös peitub jõud!“, „Koos oleme tugevamad!“ ja „Meie tugevus on meeskonnatöö!“. Kui olukord läheb kriitiliseks, siis võid kasutada ka jõulisemaid väljendeid, laenates Eesti koostöötegijate paremikult: „Murrame läbi!“ ja „No Pasaran!“.

9. Ole meeskonna südametunnistus. Meeskond on avatud ja jagab kõike. Kui sul on probleem (st keegi on midagi valesti teinud), siis ära hoia seda enda teada. Teata kõigile ja kõigi ees: „Meil on probleem!“. Ning loomulikult osuta ka inimesele, kes meile probleemi tekitas.

8. Ole meeskonna suurim panustaja. Osale nii paljudes projektides, kui vähegi saad. Ja osale ka nendes, kus tegelikult osaleda ei saaks. Iga projekt jõuab ühel hetkel etappi, kus pannakse kirja tegevused ning jagatakse need meeskonnaliikmete vahel. Meeskonda tahab panustada igaüks. Seega ole varmalt ennast pakkumas: „Ma teeksin hea meelega, aga … kahjuks ei jõua.“ Mis on ka tõsi, sa oled ennast juba nii paljudesse kohtadesse lubanud, et sulle veel ühe tegevuse lisamine oleks kuritegu inimsuse vastu. Ent anna sellegipoolest meeskonda oma parim – anna igaühele teada, mida just nemad võiksid teha.

7. Ole aktiivne. Meeskonnatöö alus on arutelud, koos lahenduste otsimine, ühine  eesmärkide sõnastamine. Jne. Esita aruteludes nii palju küsimusi kui saad (sest küsimuste küsimine meeskonnas on ju sageli tähtsamgi, kui vastuste teadmine). Eelista küsimusi, mis algavad sõnaga „miks?“ – „Miks sa nii arvad?“, „Miks see juhtus?“, „Miks me nii teeme?“ jne.

6. Ole maksimalist. Läbi konsensuse ja kompromisside kokkulepetele jõudmine on nõrkade meeskondade jaoks. Sõnasta sobival hetkel meeskonna kreedo „Me teeme kas maksimumi või me ei tee midagi.“ Ja ära lase ennast teiste poolt pakutud kehvadel poolel-teel-lahendustel häirida.

5. Ole kohusetundlik. Meeskonnas kipub vastutus hajuma. Vaja on kontrolli, kuidas ja kas teised on oma osa ära teinud. Tee seda kontrolli rutiinselt, võimalikult sagedasti ja kohusetundega. Oled ju isegi kogenud, et ilma kontrollita ei hakka asjad kuhugi liikuma.

4. Ole loov. Meeskond on seda tugevam, mida rohkem meeskonnaliikmete ideid on kaasatud. Kui meeskond juba hakkab lahenduseni või kokkuleppeni jõudma, siis tule välja uue ideega, mis senised kokkulepped ja teekonna uppi lööb. Arvamuste paljususes on jõud!

3. Ole meeskonnamängija. Kui meeskond on hakkama saanud millegi heaga, siis teata sellest kõigile: „Mina viisin oma meeskonna võidule!“ Kui meeskond kaotab, siis … see ei ole tegelikult võimalik, sest sa ei osale kaotajate meeskonnas.

2. Ole innovatiivne. Paku alati välja uudseid, seninägemata lahendusi. Näiteks kolleeg, kes siiani on tegelenud raamatupidamisega, võiks nüüd hakata hoopis müügiga tegelema. Või tee ettepanek korraldada müügitöö sootuks ümber ja paku koheselt välja oma epohhi-loov lahendus. Sest paistab, et sinu meeskonna müügimees ise sellise ägeda süsteemini millegipärast ei jõua.

1. Ole arenev eeskuju. Tunneta oma vastutust meeskonnaliikmena ja näita kohe välja, kui oled meeskonnatööst midagi uut kuulnud. Teised ju õpivad sinult.

Muutumine on raske ja see ei juhtu üleöö. Ent garanteerin, kui oled neid nippe regulaarselt harjutanud, siis näed esimesi tulemusi juba nädala pärast. Hiljemalt kuu-paari pärast on meeskonnakaaslaste arvamus sinust pöördumatult muutunud. Ning hiljemalt kolme kuu pärast saad meeskonnatööst viilida rahulikult ja nii pikalt kui süda lustib.

 

Autor: Urve Vilk, Raimo Ülavere

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700