17. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuula, või su keel muudab su kurdiks

Kuula, või su keel muudab su kurdiks, ütleb indiaani vanasõna. Oleme oma elus õppinud rääkimist, lugemist ja kirjutamist nii mõnedki aastad kodus ja koolis, kuid mõnikord ikka muretseme, et ei oska piisavalt hästi. Aga kuulamist ja veel niimoodi, et tõesti mõista ja aru saada?  Samal ajal inimestena on meie kõigi üks suuremaid, kui mitte kõige suurem soov, olla mõistetud.

Tavaliselt me kuulame kavatsusega vastata, mitte kavatsusega mõista.

„ Jaa, jaa, mul oli hiljuti sama lugu! Tead, sa peaksid tegema niimoodi….“.

Või: „No on ikka tüübid! Kas sa ikka seda ja seda ja seda oled juba teinud?"

Mõistmist ja arusaamist hakkab segama meie enda taust, kogemused ja autobiograafia. Sellisel kuulamisel pole midagi häda, kui teine pool tahabki saada head ja tarka nõu. Tahabki teada, kuidas teine pool üht või teist asja tõlgendab, hindab jne.

Aga kui olukord on emotsionaalne, tundlik ja teine pool tahab vaid tunda end mõistetuna, mitte meie tarka nõu, siis valab selline kuulamine ainult õli tulle. Paljud naised on nutma puhkenud, uksi paugutanud ja mida kõike veel teinud, kui nende mehed on neile sõbralikku ja tarka nõu andnud.

Siin on vaja empaatilist kuulamist, kuulamist kavatsusega mõista. Empaatiline kuulamine on teoorias väga lihtne, praktikas kahjuks väga keeruline.

Esiteks nõuab ta sügavat võidan-võidad mõtteviisi ja oskust panna end teise inimese olukorda. Jah, minu ainus motiiv on sind siiralt mõista ja alles seejärel aidata. Diagnoos enne ravi. Ma ei teeskle mõistmist. Ma ei manipuleeri oma kuulamisoskustega, et panna sind rääkima asjadest, mis mind huvitavad või mida hiljem saan kasutada oma huvides.

Teiseks nõuab see praktilisi oskusi. Oskust peegeldada ja ümbersõnastada teise poole sõnu ja muresid nii, et ta tunneks - teda ongi mõistetud.

Covey nimetab empaatilist kuulamist psühholoogilise õhu andmiseks.

Neid oskusi tasub õppida, sest nad avavad iga ukse. Aga sel juhul tuleb omandada terve komplekt. Kui õppida selgeks ainult tehnilised oskused ja võidan-võidad mõtteviis puudub, siis juhtub sama, mis iga printsiibi eiramisega. Tagajärjed tulenevad printsiibi eiramisest ja on negatiivsed. Varem või hiljem sulguvad uksed veel kõvemini.

Autor: Enesejuhtimise blogi - Silva Laius, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700