25. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Juhtimisguru 7 küsimust, mis viivad järgmise konkreetse sammuni

Ma ei usu, et on olemas üks juhtimisstiil, –teooria, organisatsiooni või inimeste muutumise algoritm või muu taoline mudel, millesse organisatsiooni ja inimest paigutades ja seda rangelt kehtestades saame tagasi ideaalse organisatsiooni või inimese.

Inimesed ja organisatsioonid on selleks liiga erinevad, liiga elusad ja pidevas muutumuses, et neid saaks kuhugi mudelisse suruda.

Sestap on mulle üha enam meeldima hakanud raamatud ja “teooriad”, mis ei väida, et nemad teavad, kuidas 1-2-3 teid ja teie organisatsiooni lihtsa 5 nipiga tippu viia (misiganes see siis tähendab). Meeldivad pigem need “raamatud-teooriad-metoodikad”, mis panevad inimesi vaatama ennast ja oma organisatsiooni teiste vaatenurkade alt ning küsima endalt küsimusi, mis aitavad teha järgmist sammu.

Lugesin läbi juhtimisguru Dave Ulrichi ja tema naise Wendy raamatu “Miks me teeme tööd?” ja mulle meeldis. Vahemärkusena teen kummarduse Elionile, kelle inimesed igal aastal otsivad-leiavad mõne hää ja ajakohase juhtimisraamatu ning annavad selle ka välja, levitades nii värskeid ideid nii enda organisatsioonis kui väljas. Niisiis, Dave ja Wendy on võtnud kokku tükke juhtimisest, psühholoogiast, globaliseerumise mõjudest, õppimisest, trendidest maailmas ning küsivad juhtidelt seitse küsimust, millele vastates saad vähemasti ühe hea idee, kuidas enda ja/või oma organisatsooni edasi viia.

1. Mille poolest olen tuntud? Ehk mis on minu ja minu organisatsiooni identiteet, kes me oleme, millesse me usume ja millised on meie tugevad küljed.

2. Kuhu suundun? Ehk mis on minu ja organisatsiooni eesmärk, mis on see, mida tahame saavutada ning miks me seda tahame. Ning kuidas saame ühildada inimeste isiklikke ambitsioone organisatsiooni eesmärkidega.

3. Kellega koos rändan? Ehk millised on meie töösuhted ja meeskonnad. Kas meie tiimid on tulemuslikud ning kui ei, siis kuidas inimeste vahelist koostöövõimet tõsta.

4. Kuidas luua positiivset töökeskkonda? Ehk millised on meie harjumused, tavad, kultuur, kas need aitavad kaasa või pigem takistavad? Ning milline on füüsiline keskkond, milles töötame. Muuseas, autorid kinnitavad, et füüsilisel töökeskkonnal on küllalt oluline mõju inimeste töövõimele ja valmidusele.

5. Missugused ülesanded köidavad mind? Ehk milline on minu ja iga töötaja isiklik panus, mis on see, mis personaalselt motiveerib ning kuidas seda üles leida. Lisamärkusena talentide otsijatele: tuginedes uuringutele väidavad autorid, et ka andekuse defineerimisel on üha enam liigutud töötaja võimekuselt tööd teha töötaja tahtele tööd teha.

6. Kuidas suhtun ühekordsetesse asjadesse ja muutustesse? Ehk, kui muutumine ise on muutunud püsivaks seisundiks, siis milline võiks olla hoiak muutuste suhtes, et toimuks areng, õppimine ja inimene ning organisatsioon säilitaks paindlikkuse.

7. Mis mulle rõõmu valmistab? Ehk kuidas leida rahulolu, lihtsaid rõõme, mängulisust ning kas inimene või organisatsioon on viisakas ning tolerantne teiste inimeste või ka organisatsioonide vastu.

Kahjuks ei suutnud ma tuvastada seda raamatut (veel?) raamatupoodidest. Seega kui raamat Sulle huvi pakub (ja ma tõepoolest soovitan seda lugeda) on Sul kaks võimalust: kui Sul on tuttav Elionist, siis võta talt nööbist kinni ja küsi, kas on võimalik laenata või millal poodi tuleb või …. Teine võimalus on tellida inglise keelne versioon, vaata siit.

 

Autor: Urve Vilk, Raimo Ülavere

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700