6. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ma tapsin nad oma jutuga!

Aeg-ajalt olen kellegagi peale tema esinemist vestelnud ja uurinud, et kuidas tal enda arust läks. Nii mõnigi kord on esineja mulle rahuloleva näoga öelnud "Ma rääkisin nad surnuks!"

Selle peale olen ma vastu küsinud "Ja millist kasu need n-ö surnud kuulajad sinust siis nüüd said? Või millist kasu sina neile pakkusid?" Selle peale öeldakse üldjuhul „Noh, aga vähemalt sain ma oma jutu räägitud“.

Kuulajate surnuks rääkimine on ju tegelikult ütlemata lihtne: astu ette, vajuta oma peas "Play" nuppu ja kihuta minema. Räägi kiirelt ja ära pea ühtegi pausi- vastasel korral võib ju juhtuda, et keegi leiab sinu jutu seedimiseks hetk aega ja seetõttu saab kogemata kombel ehk arugi, millest räägitakse. Samal ajal väldi ka silmsidet ja kui võimalik, siis pane oma silmad üldse kinni. Muidu juhtud veel kellegagi kontakti hoidma ja siis võib tal jääda arusaam, et sa oma kuulajatest hoolid ja sulle läheb korda, kuidas nad edasi antavat sõnumit vastu võtavad...

Kui nüüd eelmise lõigu iroonia lõpetada ja mõelda, mida tegelikult tegema peaks, siis võta kõik seal öeldu ja pane see vastupidisesse tähendusse. See tähendab: ära karda oma esinemises pause teha - nende abil annad kuulajatele aega öeldu seedimiseks. Samuti on vaja pause teha selleks, et üleminek ühelt teemalt teisele arusaadavam oleks. Silmsidet hoides saad sa aga head tagasisidet selle kohta, kuidas Sul läheb. Ja juhul kui see Sulle üllatus peaks olema, siis võta teadmiseks: publik tahab väga, et sa temaga kontakti hoiaks - oled ju sellepärast siia esinema tulnud.

Mis puudutab aga seda „sain oma jutu räägitud“ lauset, siis selline lähenemine on üdini vale. Sina ei ole selles saalis kõige tähtsam inimene – kuulajad on. Sa saad oma jutu räägitud nii või naa, sinu eesmärgiks peab siiski midagi muud olema. Pea alati meeles, et oma esinemisega pead sa alati kuulajate huvidele, vajadustele ja ootustele midagi pakkuma.

Seega, mõtle iga kord kui esinemiseks valmistud, välja vastus kahele küsimusele 1. Mida ma tahan, et kuulajad peale minu esinemist teisiti mõtleksid või teeksid?

2. Milline on see peamine kasu, mida ma neile oma esinemisega pakkuda suudan?

Niipea, kui sa kuulajates huvi äratad ja neile kasu pakud, on nad kohe sinu poolt. Kui sa aga plaanid esinema minna eesmärgiga „Tapan teid oma jutuga, et sellega ühele poole jõuda“, siis võiksid parem koju jääda.

Autor: Urve Vilk, Avaliku esinemise blogi - Janek Tuttar

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700