10. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas juht ilma nippide ja trikkideta ära kodustada

Teen koolitusi ja coachinguid juhtidele ning ikka ja jälle tellitakse tegelema delegeerimise, eesmärgi seadmise, meeskonna juhtimise, coachingu jne teemadele. Sõnaga, tegelema kõige sellega, kuidas osalejad saaksid olla paremad juhid oma inimestele.

Ning pea iga kord jõuame varem või hiljem teemani juhi suhe enda juhiga. Ja veel enam, pea iga kord varjutab see teema, kasvõi hetkeks, kõik muu.

Nüüd on see koht, kus peaks järgnema „5 trikki ja 6 nippi, kuidas juht ära kodustada“, ent arvata, et need nipid-trikid ka päriselus kohe ja tulemuslikult töötavad, pole vast kuigi realistlik. Maailm ja inimesed ja suhted on veidi keerulisemad, kui „5 universaalset trikki ja 6 alatikehtivat nippi“. Need lihtsalt ei kehti ja pole universaalsed. Ent on olemas ehk küsimused, mida tasub endalt enne tegevusse tormamist küsida (lisaks muudele küsimustele) ning mis ehk aitavad juhiga suhet kodusemaks muuta.

Kui oluline on Sinu jaoks suhe bossiga? Stampvastus juhtimiskoolitajalt oleks – see on Sinu tähtsaim suhe tööl! Ning sageli see tõenäoliselt ka on nii. Tema teeb Sulle palga, määratleb Su tööülesanded, arutab Sinuga Sinu tulevikku jne. Kui suhe on kehva, siis on töötada kehva. Kui suhe on hea, siis on võimalik taluda muus osas ka veidi kehvemaid tingimusi. Ja siiski ning sellegipoolest, kui oluline see Sinu jaoks on?

Kuidas ta saab Sind, Sinu hea- ja meeleolu mõjutada? Võiks arvata, et mida parem Sa oma töös oled, seda vähem Sa sõltud oma juhist. Võib-olla aitab klaaritada mõtteid tõdemus, et juht ega organisatsioon ei saa ühtegi inimest omada (ehkki kahjuks olen näinud vastavasisulisi tõsiseid katseid). Heal juhul saab organisatsioon ja tema esindaja, Sinu juht, Sinu tööd rentida. Kui see Sulle sobib. Kui sellise pilguga vaadata, siis … kuidas ta saab Sind, Sinu hea- ja meeleolu mõjutada? Võrreldes näiteks Sinu endaga?

Mida ta ütleks, kui ta Sinust oma juhile räägiks? Mis on see, mis Sind tema jaoks väärtuslikuks teeb? Nii, et ta on nõus seda ka teistele avalikult kuulutama. Igal juhil on reeglina omakorda juht, kellele ta peab aru andma ning kui sellel vestlusel võetakse jututeemaks Sinu tegemised, siis oled ületanud künnise edasi liikumiseks. Millega Sa selle ületad?

Mida sinu juht Sinult ootab? Mõtle sellele, mida ta on öelnud. Ja siis mõtle sellele, mida ta välja öelnud pole, ent mida Sa tunned, et ta Sinult ootab. Mida Sa ise endalt ootaks, kui Sa oleks enda juht? Pole vast kuigivõrd uudne tõdemus, et tal on Sind vähemalt sama palju vaja, kui Sinul teda. Sina oled ju see, kes kas aitab või takistab tal olemast veel parem juht.

Ja lõpetuseks siiski ei pääse nippidest ja trikkidest. On kaks asja, mis peaaegu kindla peale rikuvad ära Sinu ja Su juhi suhte: esiteks, hakka oma juhti õpetama, alustades sellest, mida ta on valesti teinud; ning teiseks, hakka alati ja igal pool virisema, kui vilets juht Sul on. Peatne lahkuminek garanteeritud.

 

Autor: Urve Vilk, Raimo Ülavere

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700