5. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas sul huvi äratamisega lood on?

Sissejuhatuse üheks suuremaks eesmärgiks on kuulajates huvi äratamine ja kuulama panemine. Paljud esinejad paraku ei kasuta seda aega just kõige efektiivsemalt ära.

Käisin mõned nädalad tagasi ühel seminaril, kus esines kokku viis inimest. Kõik nad alustasid oma esinemist jutuga öeldes "Tere, mina olen..." ja siis minuti jagu tutvustasid ennast. Üks neist pidas meile alustuseks lausa kolmeminutilise "ajalootunni" teemal "Mina - mida ma kõik teinud ja kus käinud olen".

 

Jah, ma olen nõus - ennast peabki sissejuhatuses tutvustama, aga... miks ometigi peaksid sa seda esimese minuti jooksul tegema? Selle ajaga saad ka oluliselt efektiivsemalt ümber käia. Kuivõrd sissejuhatuse üheks eesmärgiks on kuulajates sinu esinemise vastu huvi äratamine, siis iseendast heietamisega ei pruugi sa oma eesmärki saavutada.

 

Sul on hästi alustamiseks ainult üks võimalus, seega mõtle oma kõne algus hoolikalt läbi. Selle asemel, et öelda "Tere, mina olen" võid sa alustada mingi põneva ja teemakohase looga stiilis "Kaks kuud tagasi, kui ma esimest korda..." või hoopiski küsimusega "Kuidas teile tundub, kas..."

 

Selle asemel, et öelda "Tere! Mina olen Jaan Maan ja minu tänaseks eesmärgiks on tutvustada avaliku esinemise põhimõtteid" võid vabalt öelda "Inimese aju on suurepärane organ - ta alustab oma tööd sünni hetkel ja ei peatu hetkekski. Välja arvatud hetkel, kui pead avalikult esinema. Kui paljud teist on sedasama tunnet omal nahal kogenud?"

 

Ja peale seda, kui oled tähelepanu äratanud, publikuga kontakti loonud ja koheselt ka huvi tekitanud, saad lähemalt oma esinemisega algust teha.

 

Nüüd aga võiksid kriitilisemad lugejad esitada küsimuse „Ahah, nii et sinu arust ennast tutvustama ei peagi? Või millal siis on õige hetk enda tutvustamiseks?“  Vastus on lihtne: ikka pead endast ka rääkima kuna kuulajad tahavad ju teada, kes sa selline üldse oled. Selle jaoks on sinu sissejuhatuses aga lausa eraldi lõik ette valmistatud.

Selles lõigus annad sa edasi kõikvõimaliku taustainfo- nt. küsimuste esitamise kord, kontaktandmed, päeva struktuur jms. Lõiku võidki alustada näiteks nii: "Nüüd aga on kellelgi ehk tekkinud küsimus, miks just mina sellel teemal siin täna esinen?" Nii mõnelgi on see küsimus peas ja selliselt lähenedes annad sa märku, et tead seda muret ja nüüd vastadki sellele.

Mõtle oma sissejuhatus hoolikalt läbi

Juba esimestest hetkedest alates pead sa oma kuulajates huvi äratama. Sõltuvalt teemast ei pruugi alati kõige lihtsam ülesanne olla, mistõttu näevad head esinejad näevad oma sissejuhatusega kõvasti vaeva. Soovitan ka sinul kriitilise pilguga oma senised sissejuhatused üle vaadata ja mõelda, mida teha selleks, et tulevikus esinemist alustades kohe oma kuulajate huvi äratada.

Autor: Urve Vilk, Avaliku esinemise blogi - Janek Tuttar

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700