28. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vannu õiges kohas ja õigel ajal

“Pagan küll, see ei lähe nii mitte!” hüüatab juht, seistes koosolekuruumis kaks jalga tugevasti maas ning nägu peegeldamas otsusekindlust.

Tavapäraselt räägitakse juhi tööriistakasti kirjeldades win-win olukordade loomisest, toetavast käitumisest ja kõnepruugist, väärtustest, eeskujust jne. Ent on veel üks tööriist, mille peale esimese hooga ei tule. Ja mida tavaliselt ka “juhtimisgurud” ei soovita. See on vandumine (NB! mitte segi ajada ropendamisega). Vandumine õigel ajal ja õiges kohas võib demonstreerida tugevust, lõhkuda pingelist õhkkonda, tuua inimesest formaalsuste juurest n-ö asja juurde ja kasvatada ka solidaarsust. Kui seda teha õigesti. Mõned näpunäited, tuginedes suurepärasele Guy Kawasaki raamatule “Enchantment”.

Vannu pigem harvemini kui sagedasti. Inimesed, kes vannuvad igapäevaselt ja kellele on mõni vandesõna muutunud sidesõnaks, ei suuda vandudes mõju avaldada. Et vanduda mõjusalt, peab see olema pigem erakordne sündmus kui igapäevane kõnepruuk. Viimase puhul võib vandumine olla lihtsalt isikupära, mis võib tekitada paljudes vastumeelsust.

Vannu ainult olukordades, kus on tegemist silmakirjalikkuse, arrogantsuse, pahatahtlikkuse ja ebaaususega. See tähendab, et üldiselt sa ei vannu ja suudad ennast ja oma emotsioone ka kontrollida. Ent eespool kirjeldatud olukordasid sa ei tolereeri ning vandumine on sellest ka selge sõnum teistele.

Vannu ainult siis, kui sinu kuulajaskond on sind toetav. Vandumine töötab harva, kui kuulajad pole sinu ja sinu sõnumi suhtes positiivselt meelestatud. Tavaliselt muudab vandumine siis vaenuliku kuulaja veelgi vaenulikumaks – ja ta vannub ka veel!

Ära ropenda. Kasuta vandudes pigem pehmemaid vandesõnu – pagan, kurat, saast vms – tead isegi  Need on piisavalt kanged, et su sõnum kohale jõuaks. Kangust juurde keerates võib aga tähelepanu minna pigem sõna, kui sõnumi peale.

Ja veel üks asi. Vandumist on harjutud pidama “meeste alaks”. Kuna naised ju ei vannu… Noh, tegelikkus on vast midagi muud, aeg oleks ehk seegi topeltstandard kaotada. Soovitan ka naistel aeg-ajalt oma sõnumi tugevdamiseks paar “paganat” või “saasta” käiku lasta.

Vandumine on riskantne tegevus. Ja samas, kui sa tahad usaldusmäära teiste silmis kasvatada, siis peadki aeg-ajalt riske võtma.

PS Minu lemmikvandesõna on “pagan” või siis “kurat”. Milliseid häid vandesõnu (mitte roppusi) oled kuulnud ja soovitad?

Autor: Urve Vilk, Raimo Ülavere

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700