22. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

2011. aasta prognoosi bilanss

Kirjutasin aasta tagasi artikli 10 asjast, mis mulle tundus, et 2011. aastal hakkavad juhtuma. Ehkki mõned asjad läksid ka täppi, läksid mõned asjad ikka päris teistmoodi. Niisiis, enne edasi minemist vaatame korraks tagasi, prognoosi ja tegelikkuse bilanss on Sinu ees.

10. Paljud inimesed muudavad enda käitumisharjumusi. Ja veel enamad ei muuda. Ehkki prognoos on piisavalt üldine, et mitte olla vale (nagu olevat kusagil üldistamiste kohta öelnud Juhan Parts), olin oma sisetunde järgi hinnates ehk isegi tagasihoidlik. Eestis on olnud märgatav optimismi ja enesekindluse puhang, ja ometi – uut laenumulli pole järgnenud, inimesed on ettevaatlikumad, alalhoidlikumad kui varem. Lootust on.

9. Kevad-talvel tabab meid europohmell. Õnneks osutus see prognoos vääraks. Euro tõi kaasa selge majanduse elavnemise ning õnneks pohmelli ei saabunud. Ja samas on pohmell piltlikult öeldes endiselt õhus (muuseas, keegi väitis mulle kunagi, et pohmelle on maailmas lõplik arv, nad lihtsalt vahetavad omanikku)  - tõsi, teistel põhjustel (vaadates euro lõuna piirkonna poole).

8. Jätkub ettevõtjate laine. Laine mitte ainult ei jätkunud, vaid kasvas ka väiksema tsunaami mõõtu laineks. Sel aastal asutatakse umbes kolmandiku võrra enam uusi ettevõtteid, kui eelmisel aastal.

7. Üha enam hakatakse rääkima koostööst. Seda prognoosi on keeruline mõõta. Ent tunnetuse järgi… Kui prognoos oli “rohkem rääkima koostööst”, pean kahetsusega nentima, et isegi tähelepanekul ühiskonna nähtavamas osas ehk poliitikas ja suures äris. Ehk siis järgmisel aastal…

6. Vabatahtliku ja kogukondliku tegevuse hüppeline kasv. Jah. Vabatahtlik tegevus on kasvanud. Paljuski tänu üle-euroopalisele vabatahtliku tegevuse aastale, ent ka Eesti enda aktiivsetele asjaga tegelejatele on vabatahtluse teemalist tegevust Eestis enam kui kunagi varem. Võtke kasvõi Kultuuripealinna sajad vabatahtlikud või siis laiema avalikkuse ette kasvanud Posma kool Põlvamaal, kus lastevanemate abiga murtakse müüte koolielus.

5. Poliitikas tulevad enam pildile sotsdemmid.Sotsiaaldemokraadid on praegu küsitluste järgi populaarsuselt teine erakond, toetusega 22%. Fakt.

4. Juhtide seas jääb vapraid sõdalasi ja saurusi vähemaks. Ehkki paljud saurused on endiselt pildil ja Äripäeva Aasta Ärimehe kandidaatide valik nägi kummalisel kombel välja nagu aastast 1999, on uued tulijad siiski teinud tugeva läbimurde. Minu silmis on aasta ärimehed Taavi Kotka ja Priit Alamäe Webmediast, kes laiendasid äri jõuliselt Soome ja mujalegi.

3. Kiiresti muutuvad meie infotarbimise harjumused. Pakkusin aasta tagasi, et üks suur ajaleht kaob või nišistub ja online meedias lähevad suured teistel veel rohkem eest ära. Vaikselt ja märkamatult see protsess ka käib. Ennustasin ka e-raamatute võidukäigu algust, ent tundub, et eestlaste jaoks võib e-raamat olla nagu kunagi olid tšekid panganduses – see etapp kipub lihtsalt vahele jääma ning oodatakse uue platvormi tekkimist.

2. Hüppeliselt kasvab tervisesportlaste arv. Ma ei oska seda muud moodi mõõta kui enda visuaalse vaatlusega spordiradadel. Ja tõesti mulle tundub, et kui veel mõni aasta tagasi oli tervisesportimine pigem friikide armastusväärne nõrkus, siis täna liigutavad ennast ühel või teisel moel juba massid. Seda kinnitavad ka massiüritustest osavõtunumbrite rekordid.

1. Aasta lõpus selgub, et ma (me) ei oska ikka üldse prognoosida. See oli aasta tagasi prognoos, mille peale olin 100% kindel. Ja ma ei eksinud! 

Autor: Urve Vilk, Raimo Ülavere

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700