4. jaanuar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Õnne valem

Õnn on tabamatu ja paljud püüdlevad selle suunas, et olla õnnelik. Kui õnn on kohal, on seda mõnikord raske ära tunda, selle puudumisest on aga väga lihtne aru saada.

Mis on õnn? Ega sellele saagi anda ühest vastust, pigem on see tajutav meeleolu, mida me mingil hetkel tajume õnnena.

Kas olete kunagi tahtnud leida õnne valemit? Siinse õnne valemi autor on Tiina Kilkson.

Meie inimesed Eestis on üldiselt üsna kurvameelsed ja rahulolematud oma eluga, seega mitte just õnnelikud. Eestlased on üldiselt individualistid, suhted sugulaste ja sõpradega on küllaltki nõrgad ja perekonnad väikesed. Vaadake maailmas ringi ja hinnake siis, kas Eestis on tõesti nii kehv elada. Tõsi ta ju on, et Eestis on suur tööpuudus ja palgad on väikesed. Kui vaadata aga tõsiseid probleeme nagu sõjad ja maavärinad, Eestis neid õnneks pole ja me peaksime juba sellegi pärast õnnelikud olema. Häid asju võtame me sageli loomulikena ja seepärast seda õnnefaktoriks ei pea, kuigi võiksime ka pisiasjadest rõõmu tunda, et oma meeleolu üleval hoida. Me peaksime oskama otsida oma elus võimalikult palju positiivset, mis meid rõõmustab ja olema vähem negatiivsed ja mõtlema harvem halbade asjade peale. Õnn ei ole käega katsutav ja seega me ei näe seda, vaid tajume. Eraldi ei saa me suurt midagi teha, et õnnelikuks saada, pigem on õnn kõrvalprodukt, kui tegeleme meeldivate asjadega, oleme koos nendega, keda me armastame ning kes meid kalliks peavad.

Mitmekülgsus avab tee õnnele

Mida mitmekülgsem on inimene ja mida rohkem on tal rolle, seda suurem on tõenäosus, et mingis valdkonnas läheb tal hästi ja et tal on, mille üle rõõmustada. Minu arvates on mitmekülgsus kasulik, sest viib kindlamalt õnnele lähemale. Osake hinnata seda, mis teil on olemas ja ärge kogu aeg tahtke elult enamat, kui tal on teile anda.

Inimestel on erinevatel eluperioodidel erinevad väärtushinnangud, soovid ja unistused. Naistel on peamisteks õnne allikateks lapsed, meestel auto, pensionäridel hea tervis ja lapselapsed, õpilastel hobid ning isiklik areng.

Inimesed muutuvad aastatega ja seepärast võiksite oma õnnevalemit mõne aasta pärast uuesti täita. Te võite olla aastatega palju muutunud ja õnne valem võib koosneda hoopis teistsugustest asjadest ning õnneprotsent võib tulla hoopis teine.

Võib olla avastate endas midagi uut, mida olete ennist ka enda eest osavalt varjanud? Võttes aja korraks maha ja mõeldes oma õnne allikatele, võite avastada enda jaoks palju uut ning põnevat. Kas pole huvitav ennast avastada uue külje pealt? Nüüd ongi paras aeg mõelda selle peale, mida te oma elus hindate ja väärtustate ning kui kaugel te õnnest olete. Kui ennast analüüsite, võite leida oma elus kitsaskohad, mida võite soovi korral muuta. Nii õpite ennast paremini tundma ja oskate oma õnne ära tunda, kui ta on teie elus. Kindlasti te võite oma rõõmuks avastada, et teiegi elus on küllaldaselt õnne, te pole vahest ainult selle peale mõelnud.

Selle artikli autori koostatud õnne valemiga saab igaüks välja arvutada, kui palju tal täielikust õnnest veel puudu on. Edasi saab igaüks teha plaane – kuidas edasi, mil moel tippu jõuda ehk täiesti õnnelikuks saada. Oma isikliku õnnevalemi koostamine on sama unikaalne ja haruldane kui teie ise. See võib olla kordumatu meistriteos. Julged inimesed võiksid oma õnnevalemit sõpradeja tuttavatega koos täita ja tulemusi omavahel arutada. Analüüsige õnne allikaid omavahel ja nii on teil võimalus veelgi lähedasemateks saada. Loomulikult on siinne välja pakutud õnne valem subjektiivne hetkehinnang. Seega ärge tehke tulemusest põhjapanevaid järeldusi kogu eluks. Mida veel teha, et õnnelikum olla? Pidage meeles, et pangaautomaat ei ole õnneautomaat. Olge rohkem positiivsed ja õnn naeratab teile vastu.

Praktilised juhised

Kuidas koostada oma isiklikku õnnetabelit

• Pange horisontaalselt kirja kõik oma õnneallikad. Hinnake kõike seda, mida olete saavutanud.

• Hinnake oma õnne allikat kümnepallisüsteemis. Hinnake nii, et 10 on maksimaalne ja 1 kõige väiksem arv.

• Asuge oma ainulaadset õnnetabelit täitma. Näiteks kui hindate oma tervist kui ühte õnne allikat hindega 7, toob tervis teile rõõmu üsna tihti.

• Näiteks. Leidke palun tabelis veerg tervis ja pange rist hinde 7 juurde.

• Täitke palun tabelis vähemalt 10 veergu, kuid nii palju kui on teil õnne faktoreid, võite neid ka tabelisse lisada. Mida põhjalikumalt te seda tabelit täidate, seda parema ülevaate te oma elust saate.

• Palun arvutage oma keskmine hinne.

• Kui see tuleb vähemalt 7, võite ennast õnnitleda, olete üle keskmise õnnelik.

• Kui te ei ole oma õnne tulemusega rahul, muutke teadlikult oma elu ja õnn naeratab teilegi tihedamalt vastu.

Hinded õnneskaalal

10 – peaaegu kogu aeg õnnelik

9 –   enamasti õnnelik

8 –   väga sageli õnnelik

7 –   üsna tihti õnnelik

6 –   sageli õnnelik

5 –   keskmiselt õnnelik

4 –   vahetevahel õnnelik

3 –   mitte nii sageli õnnelik

2 –   vähesel määral õnnelik

1 –   üsna pisut õnnelik

Õnnetabeli näidis

õnneallikad auto abikaasa lapsed kodu haridus sõbrad  tervis punktid kokku

õnnepunktid        

10        

9        

8        

7        

6        

5        

4        

3        

2        

1        

 

Autor: Urve Vilk, Tiina Kilkson - Psühholoogia blogi

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700