7. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ohkimine kui pinget vabastav tegevus

Kes meist poleks ohkinud? Kas olete märganud millal ohime rohkem? See on olukord, kus on stressi ja emotsionaalset pinget rohkem kui tavaliselt. Kui väsimus on suur ja teatud kohustusi ei saa veel lõpetada.

Kui ohite südamest, siis tavaliselt järgneb sellele lühem või pikem lõdvestuse aeg, mistõttu ka osa lihaseid vabanevad teatud pingetest. Pärast seda on tunne veidi parem – lõdvestatum.

Kui ohkimine on lihtne ja loomulik moodus pingeid ja stressi veidi leevendada, siis miks on levinud teatud halvustav suhtumine ohkimisse, näiteks: „Mis sa ohid?” ja „Jälle ohid!”. Vastupidi, me peaks ohkimist soodustama, eriti peale pingelist nõupidamist, kohtumist või tööpäeva.

Ohkimise pingeid vabastav mõju tuleb esile vaid siis, kui ohitakse tõesti südamest, täielikult. Lisan siia ühe lihtsa ohkimise harjutuse.

Tõuse püsti, leia veidi vaba ruumi enda ümber ja ees. Aeg ja koht peaks olema sobivad, et sa teisi sellega ei häiriks. Seisa veidi lõdvestunult ja alusta aeglast sissehingamist, tõstes käed külgede pealt üles peakohale nii, et ka õlad tõusevad.

Lase kätel väljahingates „kukkuda alla”, samaaegselt ohkides häälega ja südamest. Jää veel lõdvestunult rippu, raputa veidi õlgu ja pead. Korda ohkimist veel kaks korda ja märka harjutuse meeldivaid mõjusid.

Ohi südamest, ohi terviseks!

Autor: Urve Vilk, Stressi leevendamise blogi - Toomas Õunap

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700