13. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Muutuste keerises

Juhtige seda muutust, mida saate ja leppige paratamatusega. Muutused on vahel siiski paratamatud, et eluteel edasi liikuda.

Elu meie ümber on pidevas muutumises ja sellega tuleb arvestada. On asju, mida me saame teadlikult muuta ( näiteks kehakaalu) või leppida sellega, mis on paratamatu, näiteks, et jääme iga päevaga vanemaks.

Küsige endilt, miks teil on muutust vaja. Kas piisab väikesest muutusest või on vajalik väline muutus või muutumine.

Vahel aga käivitame ise muutuse, et edasi areneda ja ajale mitte jalgu jääda. Väga hea on vaadata muutust näiteks kolmekuulise intervalli järel -- see on piisavalt pikk aeg, et muutus oleks tuntav. Aja pikkus saavutuste märkamiseks valida nii pikk, et  püsiks motivatsioon.

Kirjalikult antud lubadusest on raskem loobud, seepärast  pange kirja, kus olete käesoleval hetkel ja kuhu tahate välja jõuda, milline on väikseim muutus, millega rahule võite jääda.

Kui ei tea, kuidas muutust või muutmist teha, siis tehke ajurünnak ja küsige võimalikult paljudelt arvamust, mida ja kuidas võiks teha. Olge iga ettepaneku üle õnnelik ja tänulik, sest ka kõige utoopilisemas idees võib peituda iva. Tänage ideede andjaid ja ärge vaielge kohe vastu.

Millal on muutuste tulemus tajutav? Mida on vaja selleks teha? Püstitage endale tähtajaline  plaan, kuhu ja mis ajaks tahate välja jõuda. Mis on lõppeesmärk? Kujutage lõppeesmärki endale ette, soovi korral võid visualiseerida, kuhu tahte välja jõuda. Ole ka väikese arenguga rahul. Ärge püstitage endale utoopilisi plaane, sõnastage oma soovid endale põnevalt ja kaasahaaravalt. Hinnake saavutuse rahulolu skaalal vahemikus  0 kuni 10 olukorda. Ärge olge liiga nõudlik enese suhtes! Seadke endale eesmärk, mis oleks ambitsioonikas, põnev, reaalne, mõõdetav. Premeerige ennast ka väikeste muutumise korral millegi tervislikuga.

Tagasiside tähtsus on väga oluline, küsige seda sõpradelt, töökaaslastelt, lähikondsetelt.

Tehke kokkuvõtteid oma muutustest regulaarselt. Selleks, et muutus teie elus saaks toimuda on vaja väljuda „mugavustsoonist“. Muutuste elluviimine ei ole kerge ja ei peagi seda olema, aga ärge andke alla esimestele raskustele, vaid kujutage ette soovitud tulemust ja liikuge vapralt edasi.

Leidke endale toetajaid, abistajaid, kellega saate oma mõtteid ja tundeid jagada oma arengust. Koos on kergem muutustega toime tulla. Muutumine võib nõuda aega, raha, tahtejõudu, püsivust. Muutumine nõuab pingutust.  Olge selleks valmis! Ärge andke raskustele alla, jääge endile kindlaks. Tänage neid, kes teie muutustele, muutumisele kaasa aitavad. Olge iga väikesegi arengu eest tänulik, olgu muutuseks teie välimus või uus põnev töö.

Pidage päevikut, kuhu saate iga päev lühidalt oma muutus kirja panna ja vaadake sageli oma märkmeid üle, et oma arengut tähele panna.

Ärge võtke midagi iseenesest muutuvana, sest igaks muutuseks on vaja tööd teha.

Vaimselt terve inimene armastab muutusi ja tuleb ka keeruliste ülesannetega toime. See, et soovite muutust teadlikult oma ellu, näitab, et olete vaimselt terve ja teotahteline.

Soovin, et kõik teie unistused ja muutused täituksid ning vastupidavust sellel raskel protsessil osalemiseks.

Autor: Urve Vilk, Tiina Kilkson - Psühholoogia blogi

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700