Autor: Ann Vainlo • 17. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ideid, kuidas jaanipäev meeldejäävaks muuta

Kohe on saabumas eestlaste üks tähtsamaid pidupäevi - jaanipäev! Kõige enam jaanipäeva koos sõpradega, kus ja kuidas seda aga veidi teistmoodi teha? Siinkohal mõned ideed ja mõtted...

Jaanipäeval soovitame kostüümipidu

Jaanipäev on sageli jahe ja kostüümis on tunduvalt soojem. Jaanipäeva kui pööripäeva ümbrusse sobivad eriti hästi müstikaga looritatud teemad - kõik haldjatega, paharettidega, nõidade jmt seotud. Samuti võib selliste teemade puhul lisada jaanipäeva tavarepertuaari näiteks mingid huvitavad ja naljakad riitused, ohverdamised ja nõidumised. Võistelda võib näiteks selgeltnägemises (kes arvab kõige paremini ära,mis on tagurpidi pööratud ämbri all) ja kotijooksu asemel luuajooksus (luud kahe jala vahele ja punuma). Äkki õnnestub mõnel lendugi tõusta... Samuti on tulepüha juures sobivateks teemadeks punane värv ja keskaeg. Tean, et mõned humoorikamad tüübid on eriti jahedatel jaanipäevadel ka jõuluteemalist pidu pidanud - koos jõuluvana ja kuusega muidugi. Rohkem ideid ja stiilipeo mõtteid ning toredaid kostüüme leiab Kostüümikontorist.

Jaanipäev kontserdiga

17.-23. juunil toimub Suure-Jaani Muuskafestival, kus traditsioonilistele kontsertidele on lisandunud  kontsert-etendused ja lõunamuusikatunnid Arturi Juures, kus interpreedid ja heliloojad esitavad muusikat ning räägivad muusikast ja oma tegemistest. Festivalipäevil toimuvad kunsti- ja fotonäitused. Tõsine väljakutse on minna vaatama aasta valgeimal ööl, kell 3.00 algavat Päikesetõusu kontserti Hüpassare rabasaarel. Kontserdikava saab vaadata siit.

Suured jaanituled koos muusikute ja mängudega

Suuremad jaanituled süüdatakse reeglina igas külas. Esimesed alustavad juba reedel, 21.juunil, kuid enamasti süüdatakse lõkked jaanilaupäeval, so 23.juuni õhtul algusega 18-19.

21.06.2013Jaanituli Vihula mõisas koos ansambliga Vanaviisi

Nagu vanasti lauldakse ja tantsitakse, mängitakse ja kiigutakse ning aetakse Vihula mõisas pikalt juttu. Avatud on söögi- ja joogikohad: Kaval Antsu Kõrtsis,Vesiveskis ja mitmes kohas mõisa pargis. Õhtujuht on MEELIS SARM ning jalakeerutuseks mängib lugusid ja laulab ansambel VANAVIISI

22.06.2013Mändjala jaanituli Saaremaal

Suve valgeima öö panevad särama superstaarid Terminaator ja Lauris Reiniks ning Luisa Värk. Toimuvad rahvalikud mängud ja võistlused. Peale bände suur jaaniöödisko DJ-d Lenny LaVida (Tre.ee) & Sven Arusoo (Sky +)

Pühajärve jaanituli Valgamaal

Eesti suurim rannapidu Pühajärve jaanituli toimub kahepäevase festivalina 22. - 23. juunil ja toob külalisteni meelelahutust Pühajärve pargis, rannas ja lauluväljakul. Esinevad Põhja-Tallinn, Smilers, Ott Lepland, Terminaator, Karl-Erik Taukar, Elina Born, Nancy ning Rootsist pärit laulja, muusikaprodutsent ja 2012. aasta Eurovisiooni võitja Loreen. Rannaalal lisab peole vürtsi hea tuju tantsumuusikat propageeriv Beats With Benefits.

23.06.2013EESTI Vabaõhumuuseumis

- mereäärsetel lavadel astuvad üles eesti rahvamuusikud, pakkudes võimalust jaanilõkke valgel tantsu keerutada. Peaesinejaks on Untsakad. Tutvustatakse vanu tantse ja mänge ning rahvariideid. Toimuvad rahvalikud ühislaulmised, kus igaüks saab kaasa lüüa. Muuseumi talud on lahti hämaruse saabumiseni ning õuedel tutvustatakse jaanipäevaga seotud kombeid. Kolu kõrtsis saab maitsta traditsioonilisi piduroogasid Nagu ikka, kohtuvad Eestimaa suve lühimal ööl Koit ja Hämarik! Lähemalt  saab lugeda siit.

VIIMSI Vabaõhumuuseumi jaanituli toimub Pringi rannakülas. Väike rännak ajas tagasi võimaldab uudistada, kuidas talude pererahvas pühi peab ja milliseid ettevalmistusi teeb: paremad palad tuuakse sahvrist välja, värske kala pannakse suitsu ja pruugitakse jaanipäevaks pruulitud märjukest. Suurel külapeol mängivad tantsuks ansamblid Greip, Rock-Hotel ja Ivo Linna, Väikeste Lõõtspillide Ühing. Lähemalt saab lugeda siit.

PATIKA jaanituli - laval rahva lemmikud – MEIE MEES, JUSTAMENT, IVO LINNA, ERICH KRIEGER, ANTTI KAMMISTE, RAEKODA jne. Jaanimänge viib läbi Venno Loosaar ning lõkke süütab kohalik Jaan- Jaan Elgula. Süüa-juua jagub kõigile! Jaanid ja Jaanikad saavad kella 21.00ni peole tasuta! (Patika  asub – Tallinn-Tartu mnt. 17 km)

ÜLE LINNA JAANITULI NÕMME Spordikeskuses (Külmallika 15A). Üle linna jaanitulel esinevad Karavan, Koit Toome, Tanel Padar & The Sun. Kirss n´ Garden trummishow. Õhtut juhib Andres Karu. Lapsi lõbustab mängude ja võistlustega Peanõid ja lasteteater Trumm etendusega „Nii ja Naa“.

Rõõmsat ja turvalist Jaanikut!

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700