24. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Nukuteatri uus hooaeg üllatab vingete etendustega

Kuigi NUKU hooaeg oleks nagu tänu ümber Eesti tiirutavatele Naksitrallidele juba käimas, algab teatri uus hooaeg ametlikult 19. septembril.

Tänaseks on kava juba selle aasta lõpuni paika loksutatud ning ettevõtted ja avalik sektor broneerivad hoogsalt etendusi nii sünnipäevadeks, perepäevadeks kui ka jõulupeoks.

"Sisuliselt hooaeg käib, sest Naksitrallid tiirutavad mööda Eesti külakogukondi, andes tasuta etendusi paikades, kus mõned lapsed pole võib-olla oma elus veel teatrit näinud. Selline suurepärane suvetuur juhatab kenasti sisse meie ametliku hooaja alguse, mis sel aastal esmakordselt leiab aset Ülemiste City Viktoria keskuses," tutvustas NUKU kunstiline juht Vahur Keller.

Tänavu toimub enamik Nukuteatri etendusi Viktoria keskuses, kuna teatris algab hoogne ehitustöö – hoovil 1809. aastal avatud ja hiljem mitu korda maha põlenud Eesti esimese professionaalse teatrisaali taastamine. Seitse aastat on teater mänginud etendusi väga edukalt hoovile ehitatud telgis ning see on andnud tugevad põhjused ehitada üles taas korralik teatrisaal, ühtlasi laiendada NUKU muuseumi ja publikuala ning rajada katusele Katuseteater ja Tallinna parima vaatega restoran.

Kolm esietendust: midagi noortele, midagi lastele ja midagi kogu perele

NUKU hooaja esimene esietendus on 7. oktoobril kaheksa Tony teatriauhinda võitnud maailmakuulus Broadway rokkmuusikal "Kevadine ärkamine" ("Spring Awakening“).  Kelleri sõnul on tegemist erakordselt sisuka etendusega, mille tegevus leiab aset 1891. aasta Saksamaal. Lugu räägib noortest, kes meeleheitlikul ning kirglikul moel iseend ja oma seksuaalsust avastavad, samas kui neid ümbritseb ühiskond, mis rajaneb tabudel ja taunib kõike elavat ning tundelist.

Osades Nukuteatri noortestuudio andekas laulja Getter Meresmaa, eurolaulust tuttav Markus Robam, nooruke laulatar Saara Kadak, Outloudzi solist Stig Rästa, Trafficu laulja Silver Laas ja paljud teised andekad näitlejad ja lauljad. Lavastajad on Anti Kobin ja Taavi Tõnisson, muusikajuht Kaire Vilgats ja muusikud ansambel Terminaator laiendatud koosseisus.

Jõulude ajal esietendub kaks lavastust. "Esimene on 1. detsembril meie majas Laial tänaval ning erakordne, kuna see on Toomperede klanni noorema generatsiooni Hendrik Toompere jr jr lavastus," paljastas Keller. "Tegemist on Harriet Toompere lastelooga "Jõuluvana ja väike põhjapõder"."

Teiseks on 2. detsembril Viktoria keskuses etenduv koguperelavastus "Puhh", kus lavastaja Vahur Keller esitleb puhhilikku maailmavaadet: elu on mesi on elu on mesi ja jutustab, et lapsepõlv on igavene.

Nukuteatris on ka palju muud teha!

Teatri müügiassistent Tuuli Raadik möönab, et juba praegu broneeritakse aktiivselt etendusi, kuhu tulla ettevõtte, koolide, klasside või lasteaiaga.

Lisaks vahvate etenduste külastamisele on majas ka muud teha: interaktiivne NUKU muuseum oma põnevate tehniliste lahendustega, mille  põhiosa moodustab teatrinukkude muuseum, mis tutvustab läbi nuku, sõna ja pildi külastajale nii Eesti kui maailma nukuteatrikunsti ajalugu. Uuendusliku lahendusena kasutame iPhone’ist tuttaval multitouch-süsteemil põhinevaid infoekraane ning esmakordselt Eestis võeti kasutusele unikaalne QR-koodiga pilet, mis identifitseerib ja suunab külastajat vastavalt sihtrühmale ning neljale erinevale keelevalikule.

Muuseumis on põnev pidada sünnipäeva, teha vastuvõtte või koosviibimisi pisemas seltskonnas. Lisaks eksponaatidele saab kasutada giidi abi, külastada nukumeisterdamise õpituba ja jälgida nukukunstnike tööd. Suuremat pidu saab pidada teatrisaalides. Nukuteater omab koostööpartnerit toitlustusteenuste ja peolaudade katmise vallas ja aitab vajadusel jõulupakkide tellimisega. „Enamasti soovitakse jõulupakkidesse kommi, kinkekaarte või midagi muud meie kauplusest. Samuti oleme teinud koostööd kunstnik Elina Tilgaga, kes maalib käsitsi imeilusaid kruuse ja taldrikuid,“ loetles Raadik.

Keller lisab, et teater püüab alati arvestada publiku rahakotiga ning hoida oma hinnad taskukohased. „Mõne lavastusega on meil võimalik ka liikuda teatrist väljapoole, kuigi enamasti saame pakkuda seoses spetsiaalselt etenduse jaoks ehitatud teatridekoratsioonidega kvaliteeti ja elamust ikkagi enda kodusaalis. Alati tasub meiega nõu pidada ja küsida, milliseid võimalusi läheneva sündmuse tähistamiseks pakutakse. Ega pühad pidamata saa jääda!“

Artikli ilmumist toetas Nukuteater

Küsi lähemalt:

Tuuli Raadik

667 9509, 5635 2696

[email protected]

www.nuku.ee

 

Foto uuest muusikalist "Kevadine ärkamine".
Foto: Nukuteater/Mati Hiis Õhtuleht

Autor: Annika Matson, Sekretar .ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700