7. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aluseline vesi aitab säästa kontoriinimeste tervist

Tänapäeva toitumisharjumuste, vähese liikumise ja stressirikka elu tulemusena koguneb inimese organismi palju happelisi ainevahetuse vaheprodukte, mis mõjuvad pikas perspektiivis tervisele kahjustavalt.

Inimeste elustiil on võrreldes varasemate ajastutega muutunud. Toodame tihti tarbitud toidust rohkem energiat, kui vajame, sest eluviis on muutunud paljudel elualadel istuvamaks. Liikumisest ja värskes õhus viibimisest jääb vajaka. Tarbime happelisi jooke, nagu kohv, gaseeritud karastusjoogid ja energiajoogid. Armastame veiniõhtuid sõpradega ja veedame liigselt aega suitsunurgas. Kõik need harjumused muudavad keha aluselisuse-happelisuse tasakaalu happe suunas ja tulemuseks võivad olla erinevad tervisehädad, mis end ilmutama hakkavad.

Inimesed ei näe enda sisse ega pruugi märgata, millised protsessid kehas toimuvad, aga teades, et tänapäevased eluviisid on juba oma olemuselt organismile koormavad, võiksime oma keha tervise nimel aidata. Paraku pakub kontoritöö rohkemal ja vähemal määral ahvatlusi ebatervislikeks eluviisideks.

Aga me saame oma keha aidata, juues iga päev piisavas koguses puhast vett ning soovitatavalt aluselist vett, mille regulaarne tarbimine säästab uuringute* kohaselt luid kaltsiumivaegusest, vähendab rinnavähiriski, leevendab reflukshaigusi ning kaitseb magu. Piisava koguse puhta vee tarbimine ööpäevas on vajalik nii toidu seedimiseks, ainevahetuse jääkproduktide väljutamiseks, kehatemperatuuri reguleerimiseks, kehaomaste ainete sünteesiks kui ka ainete transportimiseks organismis.

Luud on tänapäeva toitumisharjumuste juures potentsiaalselt ohustatud, sest inimesed ei tarbi piisavalt piimatooteid ja samas viiakse kehast happeliste ioonidega välja liiga palju kaltsiumi ning teisi luu normaalse ainevahetuse jaoks olulisi aineid.  Kaltsiumi piisavas koguses manustamise puhul tagab aluseline vesi parema luu ainevahetuse kui happeline vesi.

Aluseline vesi aitab ennetada ja ravida haiguseid

Rinnavähk on Eesti naiste puhul kõige sagedasem pahaloomuline kasvaja ning sellesse haigestunute arv suureneb aasta-aastalt. On aga avastatud, et aluseliste ühendite nagu naatriumkarbonaadi süsteemsel manustamisel saab aeglustada vähirakkude invasiooni.

Peaaegu kõik inimesed on vähemalt kord elus tundnud, kuidas magu või söögitoru valutab. Sellega sarnane olukord on suhteliselt tihti esinev gastroösofageaalne reflukshaigus (GERD), mille puhul happeline maosisu liigub söögitorru. Reflukshaigus on leevendatav veejoomisega, sest aluseline vesi muudab ühe olulise ensüümi, pepsiini konformatsiooni ning seetõttu ei saa see ensüüm kahjustada söögitoru. Reflukshaigus kimbutab muide järjest rohkemaid inimesi, peamiselt neid, kes suitsetavad ning tarbivad alkoholi  ja gaseeritud jooke. Aluselise vee joomine võiks olla üks võimalus seda vältida või vähemalt riski vähendada.

Alkohol kahjustab lisaks maksale ja reflukshaiguste tekitamisele ka magu, kuid katse* käigus leiti, et alkoholitarbimisega seotud hemorraagiliste ehk verejooksudega seotud haiguskollete  teket sai vältida, kui joodi pool tundi enne alkoholi tarvitamist aluselist vett. Tavalise veega sama mõju polnud.

Jaapanis läbi viidud põhjalikest uuringutest*  on selgunud, et aluseline vesi on toetanud järgmiste krooniliste haigustega toimetulekut ja ravi: artriit, diabeet, kõrgvererõhutõbi, tüsedus, kõrvetised, seedehäired, halb verevarustus, luuhõrenemine, psoriaas, podagra, migreen, stress, jalakrambid, krooniline väsimus. Lisaks sellele, et aluseline vesi mõjutab teatud  haigustega toimetulekut,  avaldab aluseline vesi teatavat  mõju ka tervetele inimestele. On leitud, et aluseline pudelivesi võib korrapärasel tarvitamisel olla oluliseks komponendiks nii organismi happelisuse-aluelisuse  tasakaalu kui veebilansi mõjutamisel.

Eestis tõi OÜ Aariber mõni aasta tagasi turule esimese ja seni meie turu ainsa tugevalt aluselise (pH 9,1) loodusliku mineraalvee Devin. Devini vett müüvad kõik suuremad kauplused nagu Selver, Prisma, Rimi, Stockmann, Kaubamaja ja Comarket. OÜ Aariber varustab ka paljusid kontoreid, spordiklubisid, väiksemaid poode ning toitlustusasutusi.

Loe lähemalt aluselise vee kasulikkusest: www.devin.ee ja www.facebook.com/Devineesti

*Enamus katseid aluselise vee mõju uurimisel põhinevad peamiselt in vitro ja loomkatsetel. Paljud katsed on näidanud aluselise vee mõju olemasolu ja teadusuuringutes on lubatud lähitulevikus katseid korrata ka inimestel, mis peaks näitama vee täpsemat mõju ulatust inimorganismile.

Artikli valmimist toetas Devin.

Foto: Devin

Autor: Tiive Murdoja, sekretar.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700