13. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: 11 põhjust, miks korraldada pidu keskaegses vanalinnas

Keskaeg oli aeg, kus osati külluslikult pidutseda. Tallinna unikaalses vanalinnas asub kogu maailmas ainulaadne keskaegne restoran Olde Hansa, mille välimus ja interjöör on sama kui 700 aastat tagasi ning kus pakutakse audentseid keskaegseid maitseid ja pidude korraldamist.

See on võimalus teha reis ajas tagasi ning proovida elu oma esivanemate moodi. Miks on keskaegne pidu eriline, räägib Olde Hansa müügi- ja turundusjuht Victoria Punga.

1. Olde Hansa maja on erilise auraga – 700 aastat tagasi ehitatud ärihoone seinad püsivad vankumatult tänapäevani, sümboliseerides meie kunagist tugevust kaubandusmaailmas. Just sellest kuue tänava ristumiskohas Vana turu tänaval asuvas Olde Hansa majas oli suur importkaupade ladu ning sealt said võõramaa kaupmehed oma kaupade müügiks load.

2. Siin on iga inimesel võimalus tunda end kas võõrustaja või külalisega rikka kaupmehe kodus ning nautida parimaid keskaegseid hõrku roogasid. Retseptid on pärit ajalooraamatutest ning kõik toidud loodud täpselt nii nagu nad olid keskajal. Seega kartulit siit majast ei leia, küll aga maitsvat metsloomaliha ning ohtralt vürtse ja õlut.

3. Pidusöök Olde Hansas esitleb tegelikult kogu tollast miljööd: pidu möödub hubases küünlavalguses ja kaminas praksuva ehtsa tule paistel, mida saadab keskaegsete muusikainstrumentidega loodav elav muusika ning kus teid teenindavad ajastutruult riietatud ettekandjad. Ainulaadne ajas tagasi minek annab aimu, kuidas meie esivanemad elasid, puhkasid ja pidutsesid. Tollal rabati tööd nagu tänapäevalgi, kuid samas osati ka täiel rinnal puhata ja naudiskleda.

4. Olde Hansa ajalooline hoone on tõeline elamuste maja, kus saab korraldada koosolekuid ja seminare ning tähistada tähtsaid sündmusi nagu firma sünnipäevad, jõulupeod ja külaliste vastuvõtud. Samuti jätavad kustumatu mälestuse keskaegsete rituaalide läbiviimised ja teemapeod. Vaatamata keskaegsele õhkkonnale on siiski olemas seminaride ja etteastete jaoks vajaliku tehnika kasutamise võimalus.

5. Mahutades 300 auväärt külalist, on restoran ideaalseks peokohaks ka suurematele gruppidele. Valida saab kolme saali ning väiksema privaatkambri vahel, mille tugevad helikindlad seinad peidavad endas aastasadade taguseid salajasi kokkuleppeid ja iideseid tarkuseid.

6. Maitsvate roogade all lookas toidulaud on kaetud andidega Eesti metsadest, sisaldades kodumaiseid marju, seeni ja liha, sealhulgas metslindude, jänese-, metssea-, pardi- ja karuliha. Üks sööming algab 20 roast ning kõike on laual niipalju, kui külaliste kõhud täis saavad – nii oli see ka keskajal, mil ükski kallis võõrustatav ei tohtinud lahkuda tühja kõhuga.

7. Keskajal olid parimad napsuvalmistajad mungad ning seda traditsiooni jätkab ka Olde Hansa: meil on olemas munk, kes meisterdab ainulaadseid traditsioonilisi keskaegseid jooke, mida mujalt ei leia. Vastavalt soovidele saab tellida lahjemaid või kangemaid napse: ürdiõlu, pipranaps, köömnejook või õnnetoovad napsud.

8. Et sündmust veel meeldejäävamaks teha, võivad võõrustajad riietuda keskaegsetesse rõivastesse, tänu millele kujuneb külaliste tervitamisest uksel väga eriline vastuvõtt. Mälestuseks võivad kõik soetada endale kaasa savikeraamikat või keskaegse retsepti järgi segatud napsu.

9. Keskaegne teenindus oli väga sõbralik, lahke ja alati heatujuline. Meie majja on oodatud kõik külalised ning keegi ei pea tundma end kunagi ebamugavalt! Olde Hansa on ka väga lapsesõbralik koht, sest ka noorem põlvkond peab saama aimu meie ajaloost. Kui kostitajal on soovi, võivad toredad teenindajad õpetada lastele ja muidugi ka täiskasvanutele keskaegseid mänge ja tantse.  

10. Südalinnas asuva restorani suur eelis on asukoht. Siia saab nii trolli, trammi, bussi kui ka rongiga ning autoga liikujad võivad oma sõiduki parkida kahe minuti jalutuskäigu kaugusele Vabaduse väljaku parklatesse. Lisaks asuvad kesklinnas ööklubid ja tantsulokaalid, kuhu saab huvi korral edasi pidutsema ja tantsima minna.

11. Olde Hansast on kujunenud omaette turismiobjekt, mida külastatakse meelsasti nii siit- kui ka sealtpoolt piiri. See restoran jätab alati sügava mulje oma isikupärase interjööri, maitsva toidu ja teeninduse kõrge tasemega. Kuna restoran on avatud esmaspäevast pühapäevani, saab siia tulla nii lõuna- kui ka õhtusööke igapäevaselt.

Olde Hansa Jõulusööming soodushinnaga – 37,39 eurot!

Olde Hansa Jõulusööming on ehe ja külluslik keskaegne söömaaeg, kus iga auväärt külaline saab kaussides ja liudadel lauale toodud hõrkudest roogadest söömiseks valida just seda, mis kõige paremini mekib ning nii suurel hulgal kui kõhtu mahub. Maitsvatele roogadele lisaks pakume ka ürtide ja vürtsidega maitsestatud Olde Hansa majaveine, -napse ja ja õllesid. Söömislustile lisaks tutvustab kaupmehe kodu teenijarahvas keskaegseid lauakombeid ning muusikat teevad kohalikud moosekandid. Loe lähemalt Jõulusöömingu kohta siit.

Lisainfot leiab ka kodulehelt www.oldehansa.ee.

Fotogaleriid keskaegsest peost Olde Hansas:

_____________________________________

Content Marketing (CM) ehk sisuturundus on moodne trend kogu maailmas, mille läbi ettevõtted tutvustavad oma parimaid kogemusi, tooteid ja teenuseid. CM artikkel lähtub alati artikli eest tasunud kliendi huvidest ning seal sisalduva info tõesuse eest vastutab klient.

 

Keskaegne pidu Olde Hansas
Foto: Rait Tuulas

Autor: Tiive Murdoja, sekretar.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700