5. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Kõik, mida on tarvis teada ilusüstidest

Medemise ilukliiniku meditsiiniala juhataja Jevgenia Makarova vastab küsimustele, mis ilusüstidest kõneledes esimestena meenuvad.

Jevgenia Makarova on kaheksa aastat töötanud iluvaldkonnas, vastu võtnud enam kui 4000 patsienti, õppinud ja stažeerinud Kanadas, Moskvas, Monacos, Tšehhimaal ja Riias. Jevgenia on spetsialiseerinud täitesüstide protseduuridele, IPL fotonoorendamisele, biorevitalisatsioonile, mesoteraapiale ja keemilisele koorimisele. Ta on töötanud kaks aastat ettevõttes Allergan koolitajana ning kuus aastat Medemis Clinicu juhatajana.

Botox, Dysport, Lantox, täitesüstid (fillerid)… Mille poolest nad erinevad?

Botox, Dysport ja Lantox on vaid ravimpreparaatide erinevad kaubamärginimetused; toimeaine on neil kõigil üks – botulotoksiin, mis blokeerib närviimpulsi ülekande lihasele ja korrigeerib seeläbi miimilisi kortse. Preparaati süstitakse lihasesse, mille tulemusel see lõdvestub ning ei ole enam ülemääraselt aktiivne, mis tähendab, et tema ümbrusesse ei teki vagusid ega kortsukesi. Täitesüste tehakse kindlasse näopiirkonda, ning need annavad kudedele hüaluroonhappe arvelt täiendavat mahtu: kortsude täitmiseks ja korrigeerimiseks süstitakse neid kortsude alla või huultesse, et neile täidlust lisada või korrigeerida peeneid kortsukesi (nt. huulte ümbruses). Täitesüstide abil on võimalik ka nägu modelleerida, lisades mahtu põsesarnadele ja lõuale.

 

Kui sageli selliseid protseduure teha tuleks?

Botulotoksiinisüste miimiliste kortsude korrigeerimiseks tuleks teha umbes kord poole aasta jooksul, täpsem ajavahemik sõltub sellest, millist tulemust soovitakse. Täitesüste võiks teha korra 12-14 kuu kohta, kordussüste sel perioodil reeglina vaja ei lähe. Nimetatud ajaperiood kehtib nende preparaatide kohta, millega mina töötan – Juvedermi tootesarjast ettevõttelt Allergan.

Kas süstid võivad organismile kahju teha? Kas võib juhtuda, et keha harjub nendega ja nende mõju enam ei avaldu?

Kvaliteetsed preparaadid on kahjutud ning see on teaduslikult tõendatud. Resistentsust süstid ei tekita.

Levinud on kartus, et pärast süsti ei suuda nägu enam üht või teist emotsiooni edasi anda. Kuidas teha nii, et seda ei juhtuks?

Valida kogenud spetsialist. Hea arsti puhul ja õige preparaadiannuse juures, mis manustatakse vajalikku näopiirkonda, annavad süstid ainult häid tulemusi. Soovitan tähelepanu pöörata ka spetsialisti enda välimusele – reeglina on see parim reklaam, või siis ka antireklaam.

Kui pika aja pärast protseduuri mõjuefekt märgatavaks muutub?

Botulotoksiini efekt tuleb esile 10 päeva jooksul, täitesüstide mõju on märgatav koheselt, kuid selle täielik väljendumine võtab paar nädalat aega.

Kas protseduuri järel võib tekkida tüsistusi või ilmneda kõrvaltoimeid?

Tüsistused ja kõrvaltoimed ei ole üks ja seesama. Kõrvaltoimed võivad väikese tõenäosusega avalduda, kuid need on läbi uuritud ja etteaimatavad. Nendeks võivad olla sinikad, punetavad laigud või paistetus süsti kohal. Reeglina kaovad kõrvalnähud mõne aja pärast ise, kuid siiski soovitan igaks juhuks arvestada protseduurijärgse taastumisajaga. Tähtis on ka meeles pidada, et vahetult pärast ilusüste ei soovitata tarvitada alkohoolseid jooke, päevitada ega saunas käia. Tüsistused nõuavad spetsialisti viivitamatut sekkumist ja ravi. Sagedasemateks tüsistusteks on mädased põletikud, sepsis, närvikahjustused jms. Tüsistuste eest ei ole kahjuks kellelgi sajaprotsendilist kaitset, kuid hea uudis on see, et pikkade aastakümnete jooksul, mil injektsiooniprotseduuride juures on tulnud tüsistustega kokku puutuda, on olnud aega nende tekkepõhjuste põhjalikuks uurimiseks ja sobivate ravimeetodite väljatöötamiseks. Ainus viis riski olematuse piirile vähendada on pöörduda selliste protseduuridega tegelevasse kliinikusse, mitte kosmeetikasalongi, kus spetsialistide tase jätab sageli soovida, kuna paljudel neist pole meditsiinilist haridust. Kogenud spetsialist suudab teatud probleeme ka ette näha ning neid vältida või vähendada.

Kas halva nägemise korral võib teha süste silmaümbrusse?

Võib küll, reeglina ei avalda sellised protseduurid nägemisele mingit mõju.

Lisainfo:

Medemis Clinic

Narva mnt 7, Tallinn

Tel +372 699 8333

[email protected]

www.medemis.ee

______________________________________________________________

 

Content Marketing (CM) ehk sisuturundus on moodne trend kogu maailmas, mille läbi ettevõtted tutvustavad oma parimaid kogemusi, tooteid ja teenuseid. CM artikkel lähtub alati artikli eest tasunud kliendi huvidest ning seal sisalduva info tõesuse eest vastutab klient.

Autor: Tiive Murdoja, sekretar.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700