Autor: Anti Saluneem • 19. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Milline on parim ärikingitus jõuludeks?

Peatselt on käes aasta kuumim ostlemismaraton ja ka kingituste tegemise aeg pole enam kaugel.
Helendava-logoga-jõulukingitused
Foto: Logotrade Ärikingitused ja meened

Usinatel planeerijatel on kindlasti juba valikud tehtud, kuid kindlasti leidub hulgaliselt ka neid, kes ikka veel juurdlevad, et kas üldse teha jõulukingitusi ja kui teha, siis mida küll kinkida oma lojaalsetele klientidele, kauaaegsetele koostööpartneritele ja headele töötajatele.

Et aidata teil otsustada, kuidas läheneda ärikingituste teemale, siis on siin mõned näpunäited aitamaks teid väärikalt läbi pühademelust, samas rahakotile liigselt survet avaldamata.

Kinkimine on kahepoolne rõõm

Kui te kahtlete, kas teha kinki või mitte, siis vastus on kindel jah. Alati tuleb kasuks väljendada oma poolehoidu ning inimesed üldiselt ootavad kingitusi, isegi kui nad seda ei eelda. Nii kliendid, koostööpartnerid kui ka oma firma töötajad. Igal juhul rõõmustab saajat kingitus, mis on praktiline ja vajalik, tekitades positiivse suhtumise. Ning alahinnata ei saa ka asjaolu, et läbimõeldult valitud reklaamkingitustel on märkimisväärne roll ettevõtte turundusstrateegias. See on suurepärane viis hoida oma kliente ning luua uusi ärisuhteid.

Ärikingitused-Firmakingitused-Kontorisse
Foto: Logotrade Ärikingitused ja meened

Tähtis on personaalne lähenemine

Kingituste valimisel tuleb olla hoolikas. Mõnikord juhtub, et hea kavatsus ei vii soovitud tulemuseni. Kindlasti ei taha te, et kingitus lõpetaks prügikastis, kuna on liiga anonüümne või tühi-tähi. Halb toon on ka taktitu kingitus, mis paneb kingituse adressaadi end halvasti tundma. Kingitus peaks olema läbimõeldud ja personaalne – et kingi saaja tunneks, et temast hoolitakse. Näiteks nimelise graveeringuga kvaliteetne termostass või akupank rõõmustaksid kindlasti saajat. Eksklusiivsem valik oleks luksuslik kinkekarbis pastapliiats ettevõtte logo ja saaja initsiaalidega või erinevad kinkekomplektid: näiteks veini- ja juustutarvikute komplekt.

Personaalse jõulukingituse puhul ei pea tingimata olema esemele trükitud firma logo. Kui aga tegemist on turunduslikel eesmärkidel kingitavate väikeste meenetega, nagu näiteks võtmehoidjad või stressipallid, siis on logo muidugi omal kohal.

Loomingulisus tuleb kasuks

Kui mõnel teie kuldkliendil või koostööpartneril on teadaolevalt mingi hobi, millele ta pühendub, siis on vahva üllatada teda temaatilise kingitusega näiteks golfipallide või matkaseljakoti näol, millega on kaasas asjakohane pühendus. Üldse tasuks kingituste valikul olla julgem ja kasutada oma loomingulisust ning muidugi küsida abi ka professionaalsetelt kingiekspertidelt, kes alati lahkesti aitavad teil leida kõige sobivama ja parema lahenduse!

piparkoogivorm-ja-küpsisevormid
Foto: Logotrade Firmakingitused

Kingisaaja on väärtuslik

Tihti püütakse kulude optimeerimise käigus hoida võimalikult madalal ka firmakingituste maksumus. Kuid väga odavate kingituste puhul on oht, et kingi saaja tunneb end pigem väärtusetu kui hinnatuna. Kui pole võimalik korralikele kingitustele panustada, siis on parem kingitus üldse tegemata jätta. Pigem võiks sel juhul saata pühade puhul videotervituse, kus kogu meeskond saab väljendada heameelt koostöö üle ja edastada häid soove.

Näidake oma poolehoidu aastaringselt

On kindel tõde, et ärikingituste puhul on õige ajastus sama oluline kui kingituste kvaliteet. Tavapärane on kingituste tegemine pühade puhul, kuid vahel tasuks olla mittetraditsiooniline, kuna mõnede uuringute järgi on pühade puhul tehtavad kingitused kõige ebaefektiivsemad, lõpetades sagedamini prügi hulgas kui tavaliselt. Tunnustage ja tänage oma kaastöötajaid ning kliente aastaringselt ning üllatage neid kingitusega siis, kui nad seda kõige vähem ootavad! See tasub end kindlasti ära, sest näidates, et olete pühendanud ekstra aega ja vaeva eristute te konkurentidest. Oma töötajate puhul võib aga mõnikord tähendusrikas kingitus olla rohkemgi hinnatud kui rahaline preemia. Näiteks korralik arvutikott või praktiline reisikohver, millele sobib trükkida ka ettevõtte sümboolika.

ärikingitused
Foto: Logotrade

Kingitused ei ole altkäemaks

Mitte kõigile olemasolevatele või potentsiaalsetele klientidele ei pea ilmtingimata midagi kinkima. Mõnel juhul võib see isegi vastunäidustatud olla ja tunduda pistisena. Näiteks on riigiametnikel lausa keelatud kingitusi vastu võtta. Kuid enamasti kinnitab ja tugevdab õigesti ajastatud ja läbimõeldult tehtud firmakingitus juba olemasolevaid ärisuhteid ning aitab luua uusi.

Nautige kinkimist

Pühadeaegne ostlemine võib kujuneda stressirohkeks ja kulukaks, kuid see ei pea ilmtingimata nii olema. Te ei pea röövima panka või ajama end perfektsete kinkide otsimisega hulluks. Kasutades loomingulisust ja planeerides oma tegevusi leiate kindlasti selle õige ärikingituse, mis avaldab mõju ning jääb kauaks meelde.

Nii et olge südikad ja nautige protsessi!

Teile tarku kingivalikuid soovides,

Anti Saluneem

Loe lähemalt: Miks iga ettevõtja peaks rohkem kasutama ärikingitusi?

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700