Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 9. märts 2020

Telli Halika Õunatalu maitsvad õunad kontorisse ja kõigi töörõõm kasvab!

Põlvamaal tegutseva Halika Õunatalu nimi on tuttav enamikule värske ja eestimaise toidu armastajale. Nende õunu ostetakse nii koju kui ka kontorisse kas õunatalust või Tallinnas Nõmme turul asuvast müügimajast, aga nüüd on lisandunud veel üks kiire ja mugav moodus – õunte saatmine postiga.
Postiga saadetavad õunad on pakitud 10-kilogrammistesse keskkonnasõbralikesse papist pakenditesse ja vooderdatud naturaalse puupõhuga, mis ei lase õuntel karbis liikuda ja üksteise vastu rappuda ning hoiab ühtlast niiskust ja temperatuuri
Foto: Gerli Ramler

„Mõtlesime pikalt, kuidas pakkuda parimat valikut õunu üle Eesti tellijatele otse. Kui seni olid meie fännid piiratud vaid esinduskaupluse või talu külastamisega, siis nüüd on võimalik tellida värsked õunad kontorisse või koju, et süüa ise ja pakkuda külalistele teada-tuntud päritoluga eestimaist vitamiinirikast õuna,” ütleb Halika Õunatalu OÜ juhataja Lauri Kasvand.

Saadetavad õunad on ükshaaval pakitud 10-kilogrammistesse keskkonnasõbralikesse papist pakenditesse ja vooderdatud naturaalse puupõhuga, mis ei lase õuntel karbis liikuda ja üksteise vastu rappuda ning hoiab ühtlast niiskust ja temperatuuri. See tagab, et pakendi kaant avades on vaatepilt ilus, jahe ja lõhnav. Tellimust saab esitada e-kirja või telefoni teel ning esitada võib nii ühekordseid tellimusi kui ka korduvaid, kus pannakse näiteks iga nädal uus pakike teele. Logistika on kiire – sisuliselt jõuab pakk õunatalust postiautomaati ööpäevaga.

„Meie hoolime oma õuntest ja oma klientidest. Tahame olla veendunud, et kohale jõudnud õunad oleksid sama head, kui nad olid Põlvamaal pakki pannes. Uus pakend peaks tagama kvaliteedi ka siis, kui seda käsitleb lohakas kuller,” ütleb Kasvand. Karp on kinnine, seda võib asetada nii lapiti, külili kui ka otsapidi püsti – õunad veerema ei pääse. Puupõhk säilitab ühtlase temperatuuri ka pikemal pakendis olekul ja reguleerib õhuniiskust, et ubinad ei läheks hallitama ega ka kuivaks liiga ära. Ja kui pakend tühjaks saab, võib seda taaskasutada või mööda voltimisjooni õhukeseks voltida ning pakendikonteinerisse viia.

Lauri Kasvand, Halika Õunatalu OÜ juhataja
Õunad kontorilaual kaaluvad tavapärased kommid-küpsised üle nii tervislikkuse kui ka maitse osas. Ja ka kohvipausi ajal võiks teinekord hoopis õuna napsata, sest kui kohv kasutab kehast ära olemasoleva energia, siis õun annab seda juurde. Proovige koosolekul inimestele õunu pakkuda ja näete, kuidas mõttetöö hakkab lendama!

Kartma ei pea ka, et uus teenus õunte kilohinna üles ajab. „Regulaarsetele tellijatele on tarne tasuta. Ja kuna hoiame kokku müügipunkti kulud, saame pakkuda õunu tavalise hinnaga,” ütleb õunatalu juhataja. „Kui mõne inimesega kontori jaoks tundub 10 kg liiga palju, võib ju paki tellida mitme pisema ettevõtte peale. Igatahes meie klientide tagasiside on väga hea – öeldakse, et õunad kontorilaual kaaluvad tavapärased kommid-küpsised üle nii tervislikkuse kui ka maitse osas. Ja ka kohvipausi ajal võiks teinekord hoopis õuna napsata, sest kui kohv kasutab kehast ära olemasoleva energia, siis õun annab seda juurde. Proovige koosolekul inimestele õunu pakkuda ja näete, kuidas mõttetöö hakkab lendama!”

Parimad õunad saab otse kasvatajalt

Toidukauplustes on Halika õuna periooditi ja seda arusaadavatel põhjustel: kõige värskema kauba saab ikka otse tootjalt, samas kui päevade viisi soojas kaupluseruumis närtsiv õun ei paku rõõmu ostjale ega kasvatajale. Nii juhtub, et kasvataja teeb suure töö, aga see ilu ja maitse ei jõua läbi edasimüüjate kliendini. Õun on Eesti tingimustes väga väärtuslik puuvili ja seda nii toitaineliselt kui ka emotsionaalselt – hea Eesti õunaga peab ikka kaasas käima õige õunalõhn ning soojad mälestused.

Kui Halika Õunatalu 10 aastat tagasi õunakasvatamisele pühendus, oli kohaliku õuna maine kehvemapoolne – tavaliseks eestimaiseks õunaks peeti väikest, plekilist ja närtsinud vissi. Halika on seda müüti aastatega tublisti kummutanud, sest seal tegeletakse õunapuude hooldamise ja kaitsmisega aastaringselt, korjatakse küpseks saades puu otsast ükshaaval õrnalt kokku ning säilitatakse Räpina suurimas külmhoones.

Väga oluline on Kasvandi sõnul õunte sorteerimine, et eraldada ilusatest tervetest puuviljadest kehvema kvaliteediga viljad. Alates 2015. aastast pressib Halika Õunatalu neist õuntest, mis lauale ei sobi, mahla. Aga mitte kunagi kõigist korraga, vaid sügiseti sügisõunu ja talviti talveõunu, et nad jõuaksid piisavalt järelküpseda. Ainult nii saab magusa ja mõnusa värske mahla.

Eesti inimene armastab õunu

Kui 2001. aastal istutas Halika Õunatalu peremees oma aeda esimesed 100 õunapuud, poleks ta tõenäoliselt osanud arvatagi, et 20 aasta pärast on puid juba 30 000 ja seda umbes 20 hektaril. Esimese 20 aasta jooksul tegeleti talus erinevate tegevusaladega – kasvatati vilja, kurki, sigu, kanu, maitsetaimi ja maasikaid, kuid tänaseks on jäetud ainult õunakasvatamise juurde. Halika Õunatalus on kasvamas 30 erinevat sorti õunu, mis on läbi aastate tunnistatud kõige parema maitsega ja tugevamateks Eesti õunteks.

„Võib öelda, et tunneme oma puid nimepidi. Kõik nad on meil ükshaaval arvel ning igal aastal märgime üles nende saagikuse. Teame ka, millise puu õunu kus säilitame ning kui kliendil on huvi, pole meil raske järele vaadata, mis päeval ja kelle poolt on konkreetne vili korjatud. Kuigi kliendile see vaevalt mingit erilist teavet annab, kuid ettevõttesiseselt annab see olulist informatsioon,” selgitab Kasvand.

Eestlased hindavad tema sõnul kohalikku õuna kõrgelt. „Eks igaühel ole oma maitse – kes soovib hästi magusat, kellele meeldib selline krõmps ja hapu, nii et suur hakkab vett jooksma. Meil on ka neutraalseid õunu, mida saab lõputult süüa, sest need ei ole ei liiga magusad ega liiga happelised."

Halika Õunatalu juhataja Lauri Kasvand toob näiteks mõned kommentaarid, mida on öelnud Nõmme müügimaja kliendid:

„Eelmine kord kuidagi kogemata sattusin siia poodi ja ostsin prooviks nagu vastu tahtmist mõne õuna lauailuks. Ma muidu ei söö õunu üldse. Aga need teie õunad olid küll nii head. Täna ei olnudki kodus enam mitte ühtegi võtta. Näete, ma olen tagasi ja tahan vee!“

„Mu naine ostis siit eelmine kord Ligolit, olen õuntele väga tundlik ja allergiline, hakkan üleni sügelema, aga üllatav, et neid ma sain täitsa vabalt süüa.“

„Selline huvitav nähtus, et olid meil omad õunad - lapsed ei söönud! Tõin teie õunad - söövad!“

„Me saime nüüd õunu! Kui on olemas õun ja porgand, siis on elus kõik hästi!”

„Eelmisel laupäeval ostsin suure kotitäie, mõtlesin et jätkub nädalaks. Ei jätkunud mul midagi.”

„Nii hea õuna lõhn tuleb juba poolde turgu!”

Tellimused ja kontakt: [email protected]

Lisainfo: www.halika.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700