Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 1. juuli 2020

Halika Õunatalu: hea õunasaak nõuab läbi aasta 200% panustamist

Lauri Kasvand, Halika Õunatalu juhataja
Foto: Halika Õunatalu
Kevadine õitsemise aeg on üks kahest perioodist aastas, mil aednik oma töö vilju tõsiselt naudib. See on esimene verstapost, mis aitab hinnata tulevast saaki. Räpina lähistel asuva Eesti tuntuima õunakasvataja Halika Õunatalu juhataja Lauri Kasvandi sõnul peab õunakasvataja hea saagi saamiseks tegelema puudega aastaringselt.

„Ajaks, mil puud on õites, oleme meie aias igapäevaselt juba kolm kuud toimetanud. Sellest hetkest kuni esimeste õunte valmimiseni on umbes 60 päeva ning töö jätkub loomulikult läbi suve. Sügisese kodumaise õunasaagi saamiseks peame endast andma 200% aastaringselt, sest loodus võtab igal juhul oma osa,” selgitab ta. „Tehes tööd läbi aasta – niites puude alt muru, lõigates puid, kaitstes neid kahjurite eest ning tegeledes nendega nii enne õite puhkemist, õitsemise ajal kui ka viljade valmimise ajal, annab aimduse, mis on Eesti õuna tegelik väärtus. See on aastaringne töö.”

Juba enne lume sulamist on Halika Õunatalu inimesed aias, et vaadata, kuidad puud on talvitunud, kujundades võra ja lõigates oksi. Oluline on, et õisi tuleks puudele piisavalt, kuid ka mitte liialt palju, sest see kurnab puud. Varakevadel hakatakse ootama õisi, millest esimesed lähevad kahjuks nii mõnigi kord öökülmade roaks. „Ikka võtavad öökülmad mingi protsendi õitest ära. Teine osa läheb põudadele ning niiskuse ja palavaga võtavad oma portsu ka mardikad ning putukad. Aga meie anname endast parima, et ka meile jääks piisavalt – kastame puid pidevalt, et neil jõudu ja toitu oleks. Niidame puudealuseid korrapäraselt ning viime alati lõigatud oksad ning langevad sealt lehed ära, et mitte anda putukatele võimalust rohu sees paljuneda, kahjurikoldeid luua ning õunapuudele kurja teha. Samas on õiteaeg tõesti üks kahest ilusamast ajast, mil õunaaed on kui valge vahu sees, kõikjal on sumisevad mesilased ning kogu aed on magusat lõhna täis. Naudime seda ilu väga. Teine ilus aeg on muidugi sügis, kui õunad lähevad punaseks ja saab oma töö vilju nautida.”

Esimesed õunad valmivad augusti keskpaigas

Kuigi õiteilu on kevaditi palju, saab alles suve jooksul aimu, kui paljudest õitest reaalselt õunad arenevad ning kas need on kahjustamata. Õunte arenedes algab nende igapäevane ülevaatamine – kahjustatud viljad võetakse käsitsi maha ning kasvama jäetakse ainult terved ja ilusad ubinad.

„Sel aastal arvasime, et kevad tuleb varem. Lumi sulas varakult, ilmad läksid soojaks ning puud paistsid alustavat õitsemist varem kui harilikult. Aga siis tuli pikk jahedam periood, mis lõppes öökülmadega. Viis päeva öökülma, võttis igast kobarast esimese õie. Õnneks on õunapuude õitsemine järk-järguline, mis tähendab, et õied avanevad erinevatel aegadel. Kui koduaias saad puid pakase eest kaitsta, niisutada või soojendada, siis meie talus on puid liiga palju, et suuta neid ükshaaval külma eest katta,” räägib Kasvand. Halika Õunatalus kasvab 20 hektaril 30 000 õunapuud.

Õunapuude õitsemine järk-järguline, mis tähendab, et õied avanevad erinevatel aegadel.
Foto: Halika Õunatalu

Ta lisab, et paljud peavad viljapuude suurteks vaenlasteks putukaid, kuid tegelikult on need tegelased igas aias tolmendamiseks hädavajalikud. „Meie laseme neil oma osa võtta, ent siiski mitte liiga palju. Kui aus olla, on liiga palju õunu ju ka halb, sest siis peame hakkama neid harvendama,” muigab ta. Ja lisab, et kui iga puu eest teadlikult ja armastusega igapäevaselt hoolitseda, neid kasta ja toestada, on ka saak tulemas. „Kõik selle nimel, et mitte kliente ja õunafänne alt vedada. Et meil oleks igal aastal pakkuda eestimaiseid koduaia õunu.”

Esimesed õunad valmivad Halika Õunatalus 10. augusti paiku. Saagikus sõltub Kasvandi sõnul puu kasvutugevusest, Halikal peetakse heaks saagikuseks 15-20 kg õunu puu kohta. Tavapärane koduaia õunapuu on suur ja tugevaaluseline, kus õunad asuvad kõrgel ning neid on keerukas korjata. Samas on puu juured sügaval ning nad ei ole põuast ja liigniiskusest nii mõjutatavad. Halika Õunatalu puud on nõrgema aluselised ja madalad, mis annavad võimaluse saada õunad kätte õrnemalt, kiiremini ja efektiivsemalt. Iga õun korjatakse ära õiges küpsusastmed ja käsitsi, puu raputamine ei tule aiandis kõne allagi.

Telli õunu otse Halikalt koju, kontorisse või postiautomaati!

Alates sügisest saab taas eestimaist tervislikku õuna osta. Augustis valmib uus e-pood, mille iseteeninduskeskkonna kaudu saab õunu otse Räpinast tellida üle Eesti koju, kontorisse või pakiautomaati.

Saadetavad õunad on ükshaaval pakitud keskkonnasõbralikesse papist pakenditesse ja vooderdatud naturaalse puupõhuga, mis ei lase õuntel karbis liikuda ja üksteise vastu rappuda ning hoiab ühtlast niiskust ja temperatuuri. See tagab, et pakendi kaant avades on vaatepilt ilus, jahe ja lõhnav. Esitada võib nii ühekordseid tellimusi kui ka korduvaid, kus pannakse näiteks iga nädal uus pakike teele. Logistika on kiire – sisuliselt jõuab pakk õunatalust postiautomaati ööpäevaga.

Halika Õunatalu sai alguse aastal 2001, mil pererahvas pani aeda kasvama esimesed 100 õunapuud. Õunatalus on kasvamas 30 erinevat sorti õunu, mis on läbi aastate tunnistatud kõige parema maitsega ja tugevamateks Eesti õunteks.

Tutvu Halika Õunatalu kodulehega või hoia silm peal nende tegemistel sotsiaalmeedias.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700