15. detsember 2020

Kuidas leida endale sobiv viis lisakilodest vabanemiseks?

Tervise Arengu Instituudi 2018. aasta uuringu andmete põhjal on ligi 51% Eesti elanikkonnast ülekaalulised või rasvunud ehk ebatervislikus kehakaalus. Uue aasta lubadusi andes otsivad paljud endale sobivat kaalulangetusmeetodit. Alternatiive aga on palju ning tihti on õige leidmine paras peavalu. Millele valikul tähelepanu pöörata, räägib Dr Simeonsi dieedi konsultant ja toitumisnõustaja Aire Kängsep.
Toitumisnõustaja ja Dr Simeonsi dieedi peakonsultant Aire Kängsep

Milline on Sinu kehamassiindeks?

Esmalt on oluline teada saada, kas kehakaal on tervislik või mitte. Kiireks meetodiks on kehamassiindeksi arvutamine, mida saab teha näiteks TAI kehamassiindeksi kalkulaatoriga.

Kehamassiindeks (KMI või BMI või Quetelet indeks) on suurus, mis väljendab inimese kehakaalu ja pikkuse suhet. Kehamassiindeksi leidmiseks jagatakse kehakaal kilogrammides pikkuse ruuduga meetrites. Inimese kehakaalu loetakse tema pikkuse puhul normaalseks, kui kehamassiindeks on vahemikus 18,5 kuni 24,9. Sellesse vahemikku jäämist seostatakse pikema elueaga, tervemalt elatud aastate ja väiksema haiguste esinemise riskiga.

Kui inimene on normaalkaalus, ent soovib siiski paarist kilost vabaneda, on võimalik olukorda parandada toitumisharjumuste korrigeerimisega omal käel. Ülekaalu ja rasvumise korral nõutuks jäädes tasub kindlasti pöörduda perearsti või toitumisnõustaja poole, kes oskab abistada suurema kaalulangetuse planeerimisel.

Kas valida pikaajaline või lühiajaline kaalulangetus?

On olemas pikaajaline ja lühiajaline kaalulangetus. Mõistlik on peale KMI arvutamist mõelda ja otsustada kumb salenemise viis on sobilikum.

Pikaajalise salenemise eelis on aeglasem tempo ja maitseelamused, mida saab endale igapäevaselt lubada. Selleks saab kasutada mõnda veebipõhist programmi või lasta toitumisnõustajal personaalne menüü paika panna. Lühiajalise salenemise juures motiveerib jällegi märgatavalt kiirem kaalunumbri kahanemine, kuid oluline on valida meetod, mille puhul kaalulangetamine toimub varurasva arvelt, näiteks Dr Simeonsi dieet.

Kui lühiajalise kaalulangetuse puhul pole treeningud ilmtingimata vajalikud, siis pikaajalise meetodi juures tasuks trenni tegemiseks valmis olla. Mõistlik on koos personaaltreeneriga paika panna toitumisega sobiv treeningprogramm, et tulemus vastaks eesmärkidele.

Meetodi, treeneri ja toitumisnõustaja valimisel uuri spetsialistide ja lahenduste edukust, et valida just endale sobiv viis ning inimene, keda usaldate. Usalduslik suhe on kaalulangetuse õnnestumisel kindlasti oluline.

Et oma dieedi või treeningute arengutest paremini aru saada, tasub pidada dieedipäevikut, kus on kirjas kuupäev, toitumine (kellaajaliselt ja koguseliselt), treeningu nimetus ja sellele kuluv aeg.

Kuidas tulemusi säilitada ja elustiili muuta?

On ilmselge, et iga inimene tahab oma saavutatud kergemat keha ka säilitada. Dr Simeonsi dieedi puhul kasutame näiteks programmi osana kaalulangetuse järgselt kolmenädalast perioodi kaalunumbri kinnitamiseks. Ehk kui hoida oma kaalunumbrit kolm nädalat selliselt, et see ei kõigu rohkem kui +/- 1 kilo, siis võtab keha uue kaalunumbri normina omaks ega hakka aktiivselt pürgima tagasi vana kaalunumbri poole. Sama meetodit saab kasutada ka omal käel kaalu langetades.

Mõningaid toitumisalaseid nippe veel:

– Planeeri oma toitumist. Võid kasutada ka TAI digitaalset toidupäevikut;

– Proovi kaalulangetuse järgsel perioodil vältida nii lühikese kui pika ahelaga süsivesikuid, st nii suhkrut kui tärklist (kartul, bataat, kaalikas, banaan, teraviljad jne);

– Päevane puuviljakogus võiks jääda maksimaalselt 300 g piiresse;

– Ära unusta liikumist! Kaalunumbri hoidmiseks on treening hea meetod – vali see treenimise viis, mis on Sulle meeldiv ja mida teed rõõmuga;

– Võta eesmärgiks, et toidukordade vahed poleks üle 3 tunni ja joo hoolega vett;

– Väldi transrasvu ja ära naase rohke suhkru söömise juurde. Loe toodete etikette!

– Ära söö õhtuti liiga hilja. Viimane valguga toidukord võiks olla vähemalt 4,5 tundi enne ööund ja viimane puuvili 2,5 tundi enne ööund;

Pea meeles, et tulevikus oma kaalunumbriga rahul olla, peab muutma oma harjumusi. Kõik see, mis varem aitas kaalunumbrit tõsta, aitab seda ka edaspidi. Kõik sõltub inimesest endast.

Kui vajad kaalulangetusel abi, küsi julgelt!

Dr Simeonsi dieedi kohta lisainfot koos kontaktidega leiad: www.simeonsidieet.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700