Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 10. juuni 2021

Aastane sekretäriõpe on ennast õigustanud!

Tallinna Majanduskool on üks vanimaid kutseõppeasutusi, mis tähistab tänavu 115. tegutsemisaastat. Selle aja jooksul on koolist lõputunnistuse saanud üle 30 000 õppija ning õppeasutuse populaarsus aina kasvab.
Majanduskoolis õpetavad oma ala tipud ja tunnustatud praktikud. Tule õppima ja saad asendamatu kogemuse ja väärtuslikud oskused sekretäri ametikohal säramiseks!

Kooli teevad kõrgelt hinnatuks selle õpetajad, kelle hulgas on nii professionaalseid koolmeistreid kui ka professionaalseid juriste, kvaliteedijuhte, turundusinimesi, sotsiaalmeedia gurusid, finantsjuhte, ettevõtjaid ja teisi omal alal tunnustatud tegijaid, keda kõiki ühendab soov anda oma panus kooli heaks. Igapäevaselt astuvad need valdkonna spetsialistid Tallinna Majanduskooli ja sekretäri eriala kutseõpetaja Janne Kerdo sõnul välja oma tavapärasest tööst, et tuua klassiruumis oma teadmised ja kogemused majanduskooli õppijateni.

Selle aasta kevadel lõpetavad üheaastase õppe 30 sekretäri eriala õpilast, mis on viimaste aastate parim tulemus! On selle põhjuseks varem kaks aastat kestnud õppe­perioodi lühemaks muutmine?

Tallinna Majanduskooli sekretäri eriala kutseõpetaja Janne Kerdo sõnul on see täiesti võimalik! Kutseõppeasutused üheskoos on liikunud seda teed, et kaheaastane sekretäri kutseõpe on asendunud üheaastase õppega.

Sekretäridel on oma erialaväärikus, säilib vastutustunne ja kohusetunne ning soov tahtmine oma tööd paremini teha – olla hea sekretär!
Foto: Silver Raidla

Miks mindi üle lühemale õppele?

Põhjuseid on mitmeid. Otsus tehti nii lõpetajate, kutseõpetajate kui ka tööandjate tagasiside põhjal.

Kuidas esimene tsükkel lühemat õpet läks?

Kindlasti ei saa väita, et kõik esimese õppeaastaga õnnestus, aga kõikidel osapooltel on igast kogemusest midagi õppida ja kaasa võtta. Kogemused on vajalikud nii õppekava arendajatele kui ka õpetajatele.

Erinevate prognooside kohaselt kahaneb administratiivtöötajate arv 10 aastaga 15%. Mis on töötajate arvu vähendavateks teguriteks?

Järjest efektiivsem ressursikasutus ning tehnoloogiliste uuenduste koosmõju, näiteks mobiilne internet, pilvetehnoloogia ja suurandmete analüüsimine. Uued põlvkonnad võivad tunda assisteerimisteenuse järele väiksemat tarvidust, tehnoloogilised süsteemid võimaldavad osa administratiivsetest ülesannetest täita sisutöötajatel.

OSKA analüüsib Eesti majanduse arenguks vajalike oskuste ja tööjõu vajadust lähema 10 aasta jooksul. Personali- ja administratiivtöö ning ärinõustamise valdkonna tööjõu- ja oskuste vajaduse prognoos valmis 2018. aasta esimeses pooles. Tegemist on kutsealapõhise OSKA valdkonnaga, kus on vaatluse all mitmed organisatsioonide igapäevaseks toimimiseks vajalike tugitegevuste kutsealad, millest üheks põhifookuses olevaks valdkonnaks oli ka administratiivtöö (sekretärid, büroojuhid, juhiabid, referendid, dokumendihaldurid, kõnekeskuste töötajad).

Kas need prognoosid on realistlikud? Tõesti läheb nii?

See võib nii olla, kuid tegelik olukord näitab hetkel midagi muud. Sekretäride tasemeõpe kutseõppes on olnud populaarne, ametit on õpetatud mitmetes erinevates kutse­õppeasutustes. Tallinna Majanduskooli kandideeris eelmise vastuvõtu raames sekretäri erialale 2,3 inimest ühele õppekohale.

Mida siis tulevikus sekretäridelt oodatakse?

Antud valdkonnas töötamisel läheb tulevikus vaja oluliselt laiemaid ja erinevaid alasid hõlmavaid oskusi. Heaks toimetulekuks kõigil kutsealadel on vajalik töötajate IKT-oskuste arendamine. Tuleb õppida kohanema kiiresti muutuva töö sisu ja töökeskkonnaga ning töötama tulemuslikult meeskondades ja võrgustikes, ka rahvusvahelistes.

Organisatsioonid võivad sageli olla multi­kultuurilised ja riigipiirideta, mis seab kõrgemad nõudmised keeleoskusele ning teadmistele erinevates kultuurikeskkondades toimetulekuks.

Milliste oskuste ja omadustega on värske kooli lõpetaja?

Sekretär on organisatsiooni süda, kes tunneb organisatsiooni ja selle toimimispõhimõtteid suurepäraselt. Sekretärina oled esimene kontaktisik, kellega ettevõttes suheldakse ja seetõttu on Sinu stiil, hoiakud, oskused ja teadmised ka asutuse visiitkaardiks. Sekretärina tegeled organisatsioonis teabevahetuse, dokumenditöö ja sise- ning välisklientide teenindamisega.

Sekretärina valdad mitut rolli – juhile parem käsi, sisekliendile asendamatu abimees ja väliskliendile asjatundlik ettevõtte esindaja. Sekretäri tööülesanded sõltuvad konkreetse organisatsiooni eripärast ja eeldavad kliendisõbralikkust suhtlemisel, kiiret ja asjakohast tegutsemist ning teabe konfidentsiaalsuse tagamist, samuti toimetulekut erinevate inimeste ja olukordadega.

Mida õpetatakse sekretäridele tasemeõppes?

1. Õpitee ja töö muutuvas keskkonnas.

2. Dokumentide haldamine, sh dokumentide loomine, nende menetlemine; andmekaitsenõuete rakendamine.

3. Arhiivitöö korraldamine.

4. Organisatsiooni töökorraldus, sh personali­töö tehniline korraldamine ja raamatupidamise assisteerimine.

5. Organisatsiooni suhtekorraldus, sh teavikute haldamine, ametikohtumise korraldamine, osalemine projektide korraldamisel.

Õpilased on üheaastase õppega väga rahul. Seda näitavad ka mõned nopped nende tähelepanekutest uue süsteemi kohta:

• Kogemused on head. Kindlasti tulevad antud erialal vägagi kasuks.

• Olin positiivselt üllatunud, et sekretäri eriala õppekavas oli niivõrd palju erinevaid õppeaineid. Samuti oli suureks plussiks teadmiste omandamine situatsioonide läbi mängimise ning praktiliste kogemuste kaudu. Õppima asudes polnud varasemat kokkupuudet antud valdkonnaga, kuid koolis õpitu ladus hea põhja edasistele valikutele karjääriredelil ning kasvatas väga suurel määral ka inimesena.

• Tulin majanduskooli selleks, et teada saada, kuidas korrektne dokumendihaldus välja näeb. Lootsin ka oma digipädevusi parandada. Sain paljudele küsimustele vastused. Ma sain palju väärtuslikke teadmisi nt andmekaitse, arhiivinduse, veebiturunduse, tööõiguse kohta.

• Kõik oli palju toredam, kui ette kujutasin.

• Tulenemata mõnedest proovikividest, mis õpinguid takistasid, annaksin hindeks siiski väga positiivse 10. Olen väga rahul, et valisin majanduskooli ning sekretäri eriala.

• Kool on olnud väga mõnus ja toetav. Õnneks pole olnud liiga lihtne, on tulnud pingutada. Õpetajad on vastutulelikud ja kompetentsed. On olnud väga huvitav, on saanud arendada meeskonnatööd, õpe on seotud praktilise eluga, külalisõpetajad on ülisuur boonus. Mulle on kool väga sümpaatne, soovitan sõpradele!

• Kiitus ka kõigile asjaosalistele, kes antud õppekava suutsid ühe aasta peale ümber korraldada. See ei saanud olla lihtne ka Teile. Arvan, et see muudatus võib meelitada taolist vajalikku eriala õppima ka teisigi. Kindlasti oli õppeaasta intensiivne, kuid samas õppisin palju väärtuslikku nii eriala kui ka enda kui õpilase ja inimese kohta.

Mida Tallinna Majanduskoolis veel õppida saab?

Läbi erinevate ajastute on kooli tegevuseks olnud majandus-, finants- ja õigusalaste erialade õpetamine. 2021. õppeaastal on Tallinna Majanduskoolis võimalik alustada õpinguid 16 erineval kutseõppe õppekaval sessioon- või õhtuses õppes ja ka erinevatel täienduskoolituste kursustel. TMK kodulehelt saab põhjaliku ülevaate pakutavatest õppimisvõimalustest.

Sekretäri erialal õpid majanduskoolis dokumendi- ja teabehaldust ning arhiivitöö korraldust, andmekaitsenõuete rakendamist, infosüsteemide kasutamist dokumendihalduse protsessides, organisatsiooni suhte- ja reisikorraldust, etiketti, personalitööd, raamatupidamise aluseid ja keeli. Omandatud teadmised ja oskused võimaldavad Sul pakkuda väärtuslikku tuge personalispetsialistidele ja raamatupidajatele.

TASUB TEADA

Tallinna Majanduskooli lõpetanuna on kõrgeimal tasemel ettevalmistus töötamiseks sekretärina, büroo assistendina, personalijuhi ja raamatupidaja assistendina.

Millal algab uueks õppeaastaks vastuvõtt sekretäri erialale?

Sisseastumine 2021/22 õppeaastaks toimub infosüsteemi SAIS kaudu ajavahemikul 21.06–18.07.2021 aadressil www.sais.ee. Peale avalduse esitamist toimuvad kõigi kandidaatidega ka vestlused. Sekretäri eriala vestlused toimuvad 26.07, mille põhjal valitakse välja 64 õnnelikku, kes pääsevadki ennast aastaks täiendama. Täpsema info õppe­kava ja vastuvõtu kohta leiab meie kodulehelt www.tmk.edu.ee.

Majanduskool soovitab enne avalduse esitamist põhjalikult läbi mõelda, kas õppimiseks jääb piisavalt aega muu pere- ja tööelu kõrvalt. Majanduskoolis on sekretäri eriala õpe korraldatud sessioonõppena ning õppevorm tingib sihikindlat õppijapoolset tegevust, et mitte maha jääda.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700