Autor: Panditops • 28. aprill 2022

Ühekordsed plastnõud firmaüritustel on minevik

Eestis toimub igal aastal ligikaudu 600 avalikku üritust, kus tekitatakse ühekordsete topside kasutamisega 68 tonni prügi. Kui lisada sinna juurde ka nõud ja söögiriistad, on kogused veelgi rohkem ahhetama panevad. Probleemi hirmuäratavate numbrite taga on alati tunnistatud. Püüdlused sellele lahendust leida ei ole olnud kuigi tulemusrikkad. Nüüd näib, et ohjad on lõpuks enda kätte haaranud Panditops.

Mõned aastad tagasi Eesti Pandipakendi käe all ilmavalgust näinud Panditopsist on praeguseks välja kasvanud Eesti suurim korduskasutatavate rendinõude teenus. Loodud süsteem on hästi vastu võetud nii sündmuste korraldajate kui ka külastajate poolt. Usutavasti räägivad numbrid enda eest – ära on suudetud hoida koguni 400 000 ühekordse taldriku, kausi ja topsi kasutamine ning prügiks muutumine. Sina aga ei pea tegelema kõigega kohe, vaid liigu korduskasutuse poolt samm-sammult ja alusta tänavu näiteks topsidega.

Küllap tundus meile kõigile omal ajal üksjagu võõras mõte sellest, kui peaks hakkama poes vett, mahla või teisi jooke ostes pakendi eest panti maksma. Enne tagatisraha süsteemi loomist 2005. aastal puudus mitte keskkonnasõbralikult mõtleva tarbija jaoks plast- ja metallpakendil väärtus. Arusaadavalt nappis sellega koos motivatsiooni pakendi taaskasutusse toomiseks.

Ajas on pandiraha kasutamine Eesti tarbijate käitumisharjumusi selgelt muutnud – praegu jõuab kümnest müüdud pandipakendist ringlusse koguni üheksa. Just see 17 aasta pikkune kogemus andis Eesti Pandipakendile kindlustunde, et samasuguse loogika kasutamine toimib ka topside ja nõude puhul. Ühekordsete plastnõude probleem, millega on pidanud ürituste korraldajad ja külastajad pikalt silmitsi seisma, on loodetavasti viimaks vaikselt unustuste hõlma vajumas.

Ka ettevõtetel on võimalik oma panus keskkonnasäästmisesse anda ning oma firmaüritustel - suvepäevadel, konverentsidel või jõulupeol – ühekordsete nõude asemel kasutada pandinõude renditeenust.

Kuidas Pandinõude renditeenus ettevõtetele toimib?

Eesti Pandipakendi loodud süsteemi kasuks räägib ennekõike selle kasutuslihtsus – seda nii tarbija kui ka korraldaja vaates. Põhimõte pandisüsteemi taga on nimelt imelihtne. Nii nagu mis tahes teiste pandipakenditega, lisatakse külastajale väljastatud nõudele tagatisraha, mille saab ta hiljem nõusid tagastades ka täies ulatuses tagasi. Seejärel peseb Eesti Pandipakend kasutatud nõud puhtaks ja korduskasutab neid järgmistel üritustel.

Kui tegemist on ettevõtte kinnise üritusega, siis saab topse ja nõusid kasutada ka nii, et igalt osalejalt panti nende eest ei koguta. Renditeenuse puhul rendib ettevõte enne üritust pandinõud, korraldab nende jagamise ja kasutatud nõude kokku kogumise ning tagastab need Eesti Pandipakendile, kus need puhtaks pestakse ja järgmiseks ürituseks valmis pannakse. Sellise lahenduse puhul peab rentija arvestama vaid riskiga, et kui midagi peaks renditud nõudest kogemata kaotsi minema, siis tuleb rentijal lisaks rendihinnale maksta ka kaduma läinud toote pandiraha.

Üritustele, kus topsile või nõule lisatakse pandiraha, ent kus korraldajal pole jaksu korduskasutussüsteemi haldamisega tegeleda, tuleme appi kogumisteenusega. Kogumisteenus erineb rentimisest peamiselt selle poolest, et panditopside jaotamisega müügipunktidele, nende kokku kogumisega külastajatelt ja pandiraha väljamaksetega tegeleb Eesti Pandipakend. Tagastuspunkte pakume nii käsivastuvõtuna kui ka automaadiga lahendusena.

Pandinõude valik on üsna mitmekesine ja täidab kõik vajadused. Nõud on tugevad ja vastupidavad ning sobivad ka viisakamatele üritustele, valikust leiab isegi korduvkasutatavaid pokaale.

Nõude puhtus on testitud

Nii mõnelgi võib tekkida küsimus, iseäranis viimaste aastate valguses, kas ja kui hügieeniline selline teenus on. Eesti Pandipakend on sellele mõeldes pannud eriliselt rõhku pandinõude puhastamisele. „Kõik meie korduskasutatavad nõud pestakse spetsiaalses tunnelpesumasinas, kus kasutame professionaalsetele nõudepesumasinatele sobivaid pesu- ja loputusvahendeid vastavalt veetüübile. Meie masin peseb kõiki pandinõusid 82-kraadise veega ja kuivatab seejärel 94-kraadise õhuvooluga,” selgitab Eesti Pandipakendi kommunikatsioonijuht Kerttu-Liina Urke puhastusprotsessi, millele järgneb pestud topside luminomeetriga testimine. „Ikka selleks, et nii meie kui ka teenuse kasutajad saaksid pandinõude puhtuses kindlad olla.” Pärast seda, kui pandinõud on korralikult puhtaks pestud, pannakse need kohe spetsiaalsetesse kastidesse. Hoolega suletud kastud viiakse selleks ettenähtud laoruumi, kus jäävad need juba suure huviga ootama kutset järgmisele toredale üritusele.

Parim prügi on see, mida pole tekkinud

Kõik Panditopsi nõud on valmistatud Euroopa Liidus ning enamuses polüpropüleenist. Tänu sellele on need vastupidavad, ohutud kasutamiseks kõiksuguste (sh kuumtöödeldud) toiduainetega, taluvad kuni 100-kraadist kuumust ning ei karda pesumasinat ega mikrolaineahju. Pole siis imestada, et nõud peavad vastu 100 kasutuskorda, mõned neist isegi lausa 500 korda. Mis kõige olulisem – rohkete kasutuskordade tõttu oma kaubandusliku välimuse minetanud nõud ei lähe äraviskamisele, vaid need suunatakse tagasi ringlusse, kus nendest valmistatakse juba uus samaväärne toode. Kui aga vaadata statistikat, siis kümnest üritusel kasutusse läinud topsist või nõust jõuab tagasi rohkem kui üheksa, isegi peaaegu kümme. Nimelt jääb kõigist kasutatud nõudest tagastamata ainult 4%.

Prügi liigiti kogumine on küll hea, kuid parim prügi on mõistagi see, mida pole kunagi tekkinud. Enam pole aega oodata. Tee säästvam otsus juba täna ja pane oma tellimus teele siin: https://panditops.ee/et/contact

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700