Autorid: Silmalaser, Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 24. märts 2023

Silmaoperatsioonid, mis tagavad kullipilgu nii 18- kui 58-aastasele

Lühinägelikkusega kimpus oleva inimese üheks elu meeldejäävaimaks hetkeks võib saada päev, kui ta hommikul ärgates prille ninale vinnamata seinakellal aega näeb või õues jalutades siiani ühtlase rohelise puhmana paistnud puul lehti võbelemas märkab.
Silmalaseri silmaarst Inger Heleen Viikna: "Mida kauem oodata, seda lühemaks jääb prillivaba elu ning teie mõnus ja kvaliteetne elu tervete silmadega jääb seega lühemaks."

Silm, mis püüab kinni kõik nii lähedalt kui kaugelt, peaks olema inimõigus ning täisväärtusliku elu iseenesestmõistetav osa. Tänu Silmalaserile ongi hea nägemine kättesaadav absoluutselt kõigile, olenemata vanusest, east ja soost.

Silmalaseri silmaarst Inger Heleen Viikna sõnul on oluline ümber lükata müüt, et korrigeerida saab üksnes lühinägelikku ja kuni 45-aastase inimese silma. “Nii see kindlasti pole. Kõige vanem patsient, keda lõiganud olen, oli 89-aastane proua, kes kaasuvate haiguste tõttu ei saanud hästi lihaseid liigutada ning sellega kaasnevalt suurimaks mureks oli prillide ette saamine,” meenutab Viikna. Vanaproua elu sai tänu multifokaalsetele läätsedele täiesti uue kvaliteedi ja täna ei vaja ta ei lugemiseks ega teleri vaatamiseks ühtegi abivahendit.

Kellele mis operatsioon sobib?

18-45-aastasele inimesele sobib laseroperatsioon, millega korrigeerime nägemist laseri abil. Patsient vabaneb prillidest ja saab endale selge kaugele nägemise. See on maailmas enimteostatud silmaravi protseduur ja enamasti prillikandjatele teada-tuntud.

Need, kel vanust on aga üle 45 eluaasta ja keda prillid segavad, võiks mõtlema hakata läätsevahetuse operatsioonile.

Inimese oma silmalääts hakkab 40. eluaasta juures loomulikul teel vananema ning see ei suuda enam fookust muuta ehk näha erinevatele kaugustele. Miinusprillikandjal tekib nii olukord, kus ta näeb oma prillidega küll kaugele, kuid ta ei saa nendega enam lugeda või arvutit vaadata. Oma lääts ei suuda fookust lähedale-kaugele tuua ning seega peavad olema kahed prillid või progresseeruvad prillid. Kuid läätsevahetuse operatsiooni abil on võimalik prillidest hoopiski vabaneda – silma sisse pandav kunstlääts võtab lugemisprilli vajaduse ära ja pakub ühtlasi ka võimalust väga hästi kaugele näha. Tegu on seega kaks ühes lahendusega.

Kuidas valida just mulle sobiv operatsioon?

Selle selgitame välja eelnevate uuringute käigus. On silmad, mis on anatoomiliselt nö justkui raamatust ja neile on võimalik teha praktiliselt kõiki meetodeid. On ka selliseid, mis vajavad erinevat lähenemist ning selle teeme selgeks uuringute käigus. Eeluuringu saab broneerida vanuse järgi – kuni 45. eluaastat saab broneerida laseroperatsiooni ja alates 45. eluaastast läätsevahetuse eeluuringule.

Foto: Andrei Ozdoba

Kas see vastab tõele, et noorel ja sünnitamata naisel pole hea enne rasedust laseroperatsiooni teha?

See on müüt. Laseroperatsiooni eeluuringule võib tulla juba 18-aastane inimene. Mida kauem oodata, seda lühemaks jääb kvaliteetne prillivaba elu! Tõsi on see, et laseroperatsiooni ei tehta raseduse ja imetamise ajal, sest lapseootuse ajal läheb kehas olev sidekude pehmemaks ja mingil määral toimub lõtvumine ka silmas. Raseduse ajal võib esineda plussi ja miinuse kõikumisi, kuid enamasti paljud rasedusaegsed mured rasedusjärgselt taastuvad. Kui tekib siiski olukord, kus miinust on juurde tulnud, siis seda on võimalik ka järelkorrigeerida.

Tavaliselt räägitakse operatsioonide puhul lühinägelikkuse eemaldamisest. Kas ka lugemisprillidest võib laseriga priiks saada?

Jah. Kuni 45. eluaastani saab kuni +3 prilli edukalt laseriga eemaldada. 45+ aastase inimese jaoks on parimaks lahenduseks läätsevahetus, sest selle abil saab eemaldada ka +10 nägemist. Läätsevahetusega on võimalik ka suurtest plussidest ja miinustest vabaneda.

Olen kuulnud, et silmaoperatsioonide järel võib silm kuivaks muutuda. On see nii?

Silmade kuivus on individuaalne ning mõnel taastub silmade kuivus operatsioonieelsele tasemele alles 6 kuuga, üksikutel võib ka kauem minna. Kui silm oli kuiv juba enne operatsiooni, siis tõsi on see, et operatsioon seda niiskemaks ei muuda. Ka operatsioonijärgsel perioodil võib silm tõesti pisut kuivem olla, kuid seda saab leevendada. Appi tulevad kunstpisarad või hoopiski pisarakanalikorgid, mille asetamine silma kestab vaid minuti ja mis aitavad hoida pikemalt vajalikku niiskustaset silmas.

Foto: Andrei Ozdoba

Kui pikalt peab end silmaoperatsiooni tõttu koolist ja tööst priiks võtma?

Tegelikult ei peagi. Eeluuring nii laseroperatsioonile kui läätsevahetusele kestab umbes tund ja peale seda paneme kirja ka juba operatsiooni aja.

Läätsevahetuse puhul tellime uuringute järel igale kliendile personaalselt sobivad läätsed, mille saabumise ajavaruks jääb kaks nädalat. Nii ei teki olukorda, kus operatsioon on plaanitud, kuid läätsesid pole veel kohal. Läätsevahetus kestab ühe silma puhul 10-15 minutit. Selge nägemine tuleb aga juba järgmisel hommikul ja siis enam ühtegi prilli vaja ei lähe. Uue nägemisega harjumine on väga individuaalne, vahel läheb nädal või kaks, mõnel patsiendil võtab ka paar kuud.

Laseroperatsiooni on võimalik sättida uuringutega samale nädalale ning kokku peaks varuma kaks tundi. Patsient tuleb kohale, arst vaatab veelkord silmad üles ning seejärel silmad puhastatakse korralikult. Ühe silma laserprotseduur kestab umbes 5 minutit. Peale operatsiooni taastub patsient tund aega taastumistoas, peale mida võib ta koju minna. Samaks õhtuks on suurem ebamugavus möödas ning juba järgmisel päeval võib kõiki argitoimetusi teha.

Kui miinus on suur, siis väidetavalt päris nulli nägemist ei saagi. On see tõsi?

Ei ole. Kui sarvkesta paksus on piisav, siis on võimalik refraktsiooniviga täielikult korrigeerida.

Paljud pelgavad, et mis juhtub siis, kui laseroperatsiooni ajal laual pisut silmi liigutada?

Mitte midagi hullu ei juhtu. Laseri sees on spetsiaalne “träkker”, mis suudab jälgida silma liigutusi kiiremini kui silm liigub. Seega laser korrigeerib jälgides pidevalt silma mikroliikumisi. Kui inimene end laual väga nihutab või pöörab näiteks pead, siis laser kohe peatub. Selle järel taastame asendi ja laser jätkab täpselt sealt, kust protseduur pooleli jäi.

Kas silmaoperatsiooni on parem teha külmemal aastaajal?

See on jällegi müüt. Silmaoperatsiooni võib teha igal aastaajal, sest lõikusejärgse hügieeni eest tuleb ühtmoodi hoolt kanda nii suvel kui talvel. Aastaaeg ei mõjuta operatsiooni ega selle tulemust kuidagi. Suvel tuleb lihtsalt rohkem arvestada piirangutega – kuu aega ei saa näiteks merre või järve suplema minna.

Asi, mida me kõik pelgame, on valu…

Valust me nende operatsioonide puhul ei räägigi. Kasutame tuimestavaid tilkasid ja operatsiooni ajal inimene ei tunne valu. Peale operatsiooni tekib tuimestuse taandumisel valgustundlikkus ja silmade vesitsus. See aga leebub iga tunniga ning kaob tegelikult kiiresti.

Mida te soovitate kõhklejatele ja kahtlejatele, kes küll tahavad operatsioonile tulla, kuid endiselt kaaluvad?

Mida kauem oodata, seda lühemaks jääb prillivaba elu ning teie mõnus ja kvaliteetne elu tervete silmadega jääb seega lühemaks. Müütide ja hirmude kohta saab rohkem lugeda Silmalaseri lehelt Müüdid ja hirmud | Silmalaser

Vaata ka dr Inger Viikna läätsevahetuse operatsiooni tutvustust allolevast videost:

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700